Social Icons

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Πρόγραμμα Τουρισμός για ΟΛΟΥΣ, το "κοινωνικό μέτρο" εμπαιγμού της οικογένειας


Πρόγραμμα Τουρισμός για ΟΛΟΥΣ
Του Θωμά Γεώργα*

Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάρτηση των πινάκων 125.000 νέων δικαιούχων του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022», όπως αυτοί προέκυψαν από την τρίτη κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2023. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού μέσω της επιδότησης σε δικαιούχους υπηρεσιών διαμονής για την πραγματοποίηση διακοπών εντός της Επικράτειας. 

Επιπλέον για πρώτη φορά προβλέπεται "αυξημένη" επιδότηση 150€ ανά δικαιούχο (από 120€ που ήταν πέρυσι). Οι όροι και οι προϋποθέσεις του Προγράμματος αναλύονται στην υπ’ αρ. 13958 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τουρισμού και Επικρατείας (ΦΕΚ 3652/Β/12-07-2022).

Πέρα από τον αρχικό εντυπωσιασμό, η προσεκτική ανάγνωση της Κ.Υ.Α. με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος, αναδεικνύει τα προβληματικά σημεία που επί της ουσίας αδικούν και ουσιαστικά αποκλείουν τις οικογένειες με παιδιά από οποιοδήποτε όφελος. Αναλυτικά, για τον υπολογισμό του εισοδήματος ελήφθη υπόψη το 2022, για πρώτη φορά, και το εισόδημα από το επίδομα τέκνων, το οποίο είναι αφορολόγητο. 

Έτσι, όλες οι οικογένειες είδαν το όριο εισοδήματός τους να ανεβαίνει περισσότερο από τις άλλες οικογένειες, που παίρνουν μικρότερο ή και καθόλου επίδομα τέκνων, αν δεν έχουν παιδιά.

Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια το χρηματικό ποσό ήταν μεν 120 ευρώ και όχι 150, αλλά αυτό δινόταν για ΚΑΘΕ μέλος της οικογένειας, δηλαδή τους δύο γονείς συν όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων προστατευόμενων τέκνων. Μια οικογένεια π.χ. με 2 γονείς και 4 τέκνα (6 μέλη συνολικά) ήταν, καταρχήν, μέσα στο όριο εισοδήματος, καθώς δεν μέτραγε το επίδομα τέκνων, και στη συνέχεια έπαιρνε 120 x 6 = 720 ευρώ. 

Από το 2022 όμως, ακόμα και να μην κοβόταν το βοήθημα, λόγω του ορίου εισοδήματος, θα έπαιρνε... 150 ευρώ μόνο! Κι αυτό διότι η κάθε οικογένεια επιτρέπεται να κάνει μόνο μία αίτηση και δικαιούται μόνο ένα voucher, όσα παιδιά κι αν έχει, όχι περισσότερα! Μα ακόμα και να δικαιούται κάποιος το voucher, τι διακοπές να κάνει με 1 ή με 2 ή ακόμη και με 4 παιδιά αν πάρει μόνο... 150 ευρώ;;;

Στο κυνήγι όμως των 150 ευρώ ανά οικογένεια αντί των 120 ευρώ ανά οικογενειακό μέλος υπάρχει και συνέχεια. Δεν προσμετρώνται από το 2022 -για πρώτη φορά επίσης- ως μέλη της οικογένειας τα προστατευόμενα τέκνα άνω των 18, που έχουν δικό τους ΑΦΜ. Σε μια οικογένεια π.χ. με 4 τέκνα, 2 εκ των οποίων φοιτητές, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα 2 τέκνα. Αυτό έχει άμεση συνέπεια να κατατάσσεται η οικογένεια σε κατηγορία μικρότερο όριο εισοδήματος, αυτό δηλ. για 2 τέκνα (31.000) και όχι για 4+ τέκνα (38.000). 

Αλλά ακόμα και να λαμβάνονταν υπόψη τα τέκνα, για τους πολυτέκνους είναι δώρο άδωρο, γιατί είτε μια οικογένεια έχει 4 παιδιά είτε 10, το όριο εισοδήματος για τη χορήγηση των vouchers παραμένει το ίδιο (38.000) και η οικογένεια δικαιούται το ίδιο ποσό: 150 ευρώ... (ναι, για διακοπές ολόκληρης της οικογένειας με 6, 8 και 10 μέλη!).

Συνδιαστικά, το παραπάνω νέο μέτρο μαζί με την επίσης για πρώτη φορά προσμέτρηση του αφορολόγητου επιδόματος τέκνων στον υπολογισμό του εισοδήματος οδηγεί σε περαιτέρω αποκλεισμό δικαιούχων. Για να υπολογιστεί το εισόδημα της οικογένειας, λαμβάνεται υπόψη, όπως είπαμε, και το επίδομα τέκνων, που είναι κάπου 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί. Δηλ. στον οικογενειάρχη με 4 παιδιά, η Κυβέρνηση λέει: "Για το εισόδημά σου, λαμβάνουμε υπόψη και τα 2.000 ευρώ που παίρνεις για τα 4 παιδιά σου, συνυπολογιζομένων και των προστατευόμενων ενήλικων τέκνων". 

Από την άλλη όμως, για να καθοριστεί το όριο εισοδήματος της οικογένειας, που υπολογίζεται βάσει των τέκνων, εκεί η Κυβέρνηση αναφέρει στον οικογενειάρχη ότι έχει όχι 4 παιδιά, αλλά... λιγότερα – και, άρα, εντάσσεται σε κατηγορία με χαμηλότερο όριο εισοδήματος-, εφόσον έχει στην οικογένειά του και φοιτητές – τους οποίους όμως μόλις τους έλαβαν υπόψη για να του αυξήσουν το εισόδημα και να τον κόψουν, πιθανότατα, από τους δικαιούχους! Εν τέλει, μιλάμε για κοινωνικό μέτρο ή για μια καλοστημένη απάτη εις βάρος των οικογενειών με παιδιά της χώρας;

Ο εμπαιγμός επιχειρείται σε κάθε οικογένεια ανεξαρτήτου αριθμού παιδιών, ιδιαίτερα δε αφορά στην πολύτεκνη οικόγενεια. Διότι, το επίδομα αυξάνει το εισόδημα κι έτσι μια πολύτεκνη οικογένεια, όσο περισσότερα παιδιά έχει, τόσο ευκολότερα πιάνει το όριο εισοδήματος για τη χορήγηση των vouchers, αφού λαμβάνεται υπόψη στο εισόδημά της το επίδομα τέκνων, ενώ ταυτόχρονα, το όριο εισοδήματος, δεν μεταβάλλεται για οικογένειες που έχουν πάνω από τα 4 τέκνα! Υπάρχει δηλ. διπλή δυσκολία για τη χορήγηση του “πολυπόθητου” voucher των… 150 ευρώ για όλη την πολύτεκνη οικογένεια! Γι' αυτό και σχεδόν όλοι οι πολύτεκνοι δεν πήραν κουπόνια το 2022 !

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας στο Υπουργείο Τουρισμού εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αδικεί και ουσιαστικά αποκλείει τις πολύτεκνες οικογένειες από οποιοδήποτε όφελος. Ζητήθηκε (τόσο προφορικά όσο και με επιστολή στον Υπουργό κ. Β. Κικίλια και στην Υφυπουργό κα Σοφία Ζαχαράκη) η υλοποίηση συγκεκριμένων διορθώσεων - δίκαιων αιτημάτων, αφού η πιθανότητα να διορθωθούν όλες οι αδικίες είναι, δυστυχώς, μάλλον μηδενική. Θα ανταποκριθεί ο υπουργός και η υφυπουργός στα αιτήματα προκειμένου να μπορούν οι οικογένειες με παιδιά, και δη και οι μεγάλες οικογένειες να κάνουν χρήση κάθε χρόνο του προγράμματος αυτού, εφόσον είναι οφελούμενοι; ‘Συντοπίτισσα’ κ. Ζαχαράκη μας ακούτε;

Θωμάς Γεώργας

*Ειδ. Γραμματέας Συλλόγου Πολυτέκνων Οικογενειών Φθιώτιδας, εκπρόσωπος στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

*Οι απόψεις που διατυπώνονται στο παρόν κείμενο είναι προσωπικές και εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον γράφοντα και σε καμία περίπτωση συνολικά το Σύλλογο Πολυτέκνων Φθιώτιδας ή την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative