Social Icons

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Δραματική εικόνα στη δημόσια περίθαλψη – Ασφυκτιούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία εν μέσω έξαρσης ιώσεων


Δραματική εικόνα στη δημόσια περίθαλψη – Ασφυκτιούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία εν μέσω έξαρσης ιώσεων
Ασφυκτική και δραματική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων και το νέο κύμα μολύνσεων από τον Covid – 19 αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την εγκληματική εγκατάλειψη. Μεγάλη προσέλευση στις εφημερίες σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία, ειδικά για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές, συνθήκες εξάντλησης για το υγειονομικό προσωπικό είναι η ντροπιαστική εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία.

Η επαναλειτουργία μάλιστα των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς πολλαπλασιάζει την πίεση προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία , μια κατάσταση που επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων...

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ Παίδων, που δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας πια «κανονικότητα» τις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ήπειρο.

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν παιδίατροι σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής είναι ο αυξημένος αριθμών βρεφών που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Παράλληλα, στην πίεση που δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία αποτυπώνεται ανάγλυφα η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως εξηγούν γιατροί, πολλοί γονείς στρέφονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων και στις εφημερίες τους, καθώς δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένα με παιδίατρους, τα οποία θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά των λοιμώξεων που δεν χρήζουν νοσηλείας, να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς. Ετσι, η καταφυγή στην εφημερία γίνεται μονόδρομος και ο όγκος των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζεται.

Η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα του διαχρονικού «ξηλώματος» της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στο οποίο έχουν επιδοθεί όλες οι κυβερνήσεις. Εξάλλου, μόνο το τελευταίο διάστημα οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις τμημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία και συνδικαλιστικών οργανώσεων των υγειονομικών.

Στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») μια σειρά τμήματα έχουν συγχωνευθεί. Ετσι, ενώ τα περιστατικά αυξάνονται, Τμήματα όπως το Αιματολογικό και το Βιοχημικό έχουν συγχωνευθεί, ενώ ανάλογα «μπαλώματα» γίνονται και για το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. 

Λίγους μήνες πριν είχε βρεθεί στην επικαιρότητα το αίσχος της λίστας αναμονής στην οποία βρίσκονταν τρεις χιλιάδες παιδιά προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού (αναισθησιολόγων και όχι μόνο). Υπενθυμίζεται δε ότι πριν έναν χρόνο, τον Γενάρη του 2022, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσει τις εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης προκειμένου να ανοίξουν εμβολιαστικές γραμμές, με το ίδιο λειψό προσωπικό.

Στο παραπάνω φόντο η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών Τμημάτων, με σχέδια που προβλέπουν την αποκοπή τους από τα δημόσια νοσοκομεία και την «ενσωμάτωση» σε ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Ασφυκτική είναι η πίεση στις Παιδιατρικές κλινικές και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας δεν διαθέτει καν παιδιατρικό νοσοκομείο!

Έτσι, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που βγήκε από εφημερία χθες το πρωί, η Παιδιατρική κλινική είναι σχεδόν πλήρης καθώς νοσηλεύονται 35 παιδιά, στην πλειοψηφία τους νήπια και βρέφη με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στο Ιπποκράτειο λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ Παίδων για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με μόλις 8 κλίνες, και η πληρότητα είναι 100%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί επείγοντα περιστατικά, όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα, με τα δύο αδερφάκια από την Κοζάνη. Οι δύο Παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου είχαν χθες πληρότητα 50% και προετοιμάζονται να δεχτούν ασφυκτική πίεση στην επόμενη εφημερία. 

Όπως περιγράφουν γιατροί του νοσοκομείου, στα Επείγοντα υπάρχει μεγάλη προσέλευση περιστατικών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες όμως είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα ΤΕΠ να δημιουργούνται ασφυκτική πίεση, ένταση και φυσικά πολύωρες αναμονές, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τις 4 και 5 ώρες.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Υγείας – Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με ανεγέρσεις νέων νοσοκομείων και ανακαινίσεις κλινικών στη Θεσσαλονίκη σημειώνει:

“Γελούν και τα ντουβάρια των νοσοκομείων στο άκουσμα της κυβέρνησης ότι θα ανακαινιστούν! Ορισμένα στοιχεία που φανερώνουν την πραγματικότητα: Τη δεκαετία που πέρασε 2 νοσοκομεία της πόλης έκλεισαν (Παναγία και Λοιμωδών). Την ίδια περίοδο αρκετές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας “έσβησαν” από τον χάρτη. 

Στα εναπομείναντα νοσοκομεία η επιβάρυνση ήταν τεράστια αφού η βαθιά υποστελέχωση που μαστίζει το ΕΣΥ δεν κρύβεται. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα (που αγγίζουν τις 8 ώρες). Αυτό συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία, είτε είναι παλιά, είτε νεότερα και κατασκευασμένα με σύγχρονες υποδομές. Άλλωστε η αναμονή δεν δημιουργείται μόνο από την έλλειψη χώρων. 

Οι χώροι και τα ιατρεία δεν μπορούν να εξετάσουν και να θεραπεύσουν αυτόματα τους ασθενείς, χρειάζονται προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου υπήρχαν τέτοιες κτιριακές βελτιώσεις, αλλά πάντα ήταν μικρότερες από αυτές που χρειάζονται…

Οι ατελείωτες λίστες χειρουργείων (πάνω από 5.000 στο “Παπανικολάου” και πάνω από 10.000 στο “Παπαγεωργίου”) δεν οφείλονται μόνο σε ελλείψεις χειρουργικών αιθουσών, αλλά πρωτίστως στην τραγική υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστική ήταν η ακύρωση χειρουργείου μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. 

Ακόμα πιο υποκριτικό είναι ότι στις ίδιες χειρουργικές αίθουσες θα προγραμματίζονται και θα πραγματοποιούνται απογευματινά χειρουργεία αφού για να γίνει κάτι τέτοιο, το ήδη εξαντλημένο λιγοστό προσωπικό θα πρέπει να επεκτείνει κι άλλο το ωράριό του, με το “τυράκι” τάχα της αύξησης εισοδήματος… Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας σε βάρος της δωρεάν προκαλεί αντιφάσεις και δυστοκίες. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναζήτηση ογκολογικού ραντεβού σε πρωινό ιατρείο οδηγεί σε αδιέξοδο, το οποίο αυτόματα λύνεται όταν η αναζήτηση στραφεί σε απογευματινό. Την ίδια ώρα, η αναμονή για ογκολογικό χειρουργείο σε ουρολογικά περιστατικά αγγίζει τον ένα χρόνο και τα γυναικολογικά ογκολογικά κάποιους μήνες. Ούτε οι αναμονές για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία δεν είναι θέμα κτιριακής υποδομής αλλά απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Ιατρεία στις γειτονιές).

Άλλωστε αυτό είναι το “Νέο-ΕΣΥ”: Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Με νοσοκομεία-επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τους νόμους της αγοράς, όπου ό,τι κοστίζει δεν θα προτιμάται και όταν θα υπάρχει η ανάγκη για να αξιοποιείται, θα χρυσοπληρώνεται από τους ασθενείς είτε άμεσα είτε έμμεσα. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας προϋποθέτει χαμηλό κόστος για να μπορούν τα νοσοκομεία να έχουν κερδοφορία και να αυτοχρηματοδοτούνται όπως ορίζουν οι πολιτικές της ΕΕ. 

Απαιτεί λιγότερο και κακοπληρωμένο προσωπικό με ελαστικές μορφές εργασίας. Επίσης, απαιτεί χρηματοδότηση όταν δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα και τότε εμφανίζονται ως “μεσσίες” οι διάφοροι δωρητές οι οποίοι καθαγιάζονται στα νερά της “φιλευσπλαχνίας”, ενώ στην πραγματικότητα επιστρέφουν ένα ελάχιστο τμήμα από τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζόμενων και από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία τους έχουν χαρίσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Έτσι θα χτιστούν και τα νέα νοσοκομεία που αδιαμφισβήτητα έχει ανάγκη ο λαός και η περιοχή: Με συγχρηματοδοτήσεις και όρους επιχειρηματικότητας. Ο τρόπος λειτουργίας θα βάζει φραγμό στην ουσιαστική ικανοποίηση των αναγκών αφού ο στόχος δεν θα είναι να καλύπτονται αλλά να υποτάσσονται αυτές οι ανάγκες με στόχο την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματιών. 

Βασική στόχευση των κυβερνώντων και όλων όσοι υπηρετούν αυτήν την πολιτική είναι να απεμπλέκεται όλο και περισσότερο ο κρατικός κορβανάς από τη χρηματοδότηση της υγείας για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα πεδίο κερδοφόρο για αυτούς, την Υγεία”.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, 902.gr




  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative