Social Icons

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Καλπάζουν τα κέρδη των τραπεζών από ληστρικά επιτόκια και προμήθειες


«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντηση του με..

Καλπάζουν τα κέρδη των τραπεζών από ληστρικά επιτόκια και προμήθειες
"Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντηση του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. «Να επανεξετάσουν τις 12 διαφορετικές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πολίτες» ζήτησε από τις διοικήσεις τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αυτές ήταν οι δύο …ρηξικέλευθες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών μπροστά στο τραπεζικό πάρτι των πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μητσοτάκης και Σταϊκούρας …«έτριξαν» τα δόντια στους τραπεζίτες. Μπροστά στα ληστρικά κέρδη των τραπεζών ο Μητσοτάκης ζήτησε να …αναλάβουν τις ευθύνες τους και ο Σταϊκούρας να …επανεξετάσουν τις προμήθειες! Τους «τσάκισαν»…

Όλο αυτό το σκηνικό της εξαπάτησης του λαού στήνεται μπροστά σε πρωτοφανή κέρδη που συσσωρεύουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έπειτα από τρία κερδοφόρα τρίμηνα το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μηνου:

Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε καθαρά μετά φόρων κέρδη 680 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, επιτυγχάνοντας ενίσχυση της οργανικής της κερδοφορίας κατά 14% σε ετήσια βάση. Μάλιστα το Γ’ τρίμηνο 2022, τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους αυξήθηκαν κατά 11% σε τριμηνιαία βάση. Επίσης τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν 22% σε ετήσια βάση!

Η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 932 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022, από 298 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στο 1,1δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 21,1% σε 395 εκ. ευρώ.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 386 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022. Με ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 3ο τρίμηνο 2022, κατά 8% σε τριμηνιαία βάση στα 331 εκατ. ευρώ. Και νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής καθαρών εσόδων από προμήθειες στα 128 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2022. 

H Alpha Bank γνώρισε κερδοφορία ύψους 335,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Στο εννεάμηνο τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 298,2 εκατ. ευρώ. Το καθαρό έσοδο τόκων σε επίπεδο εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε 925 εκατ. ευρώ. 

Στους πίνακες που ακολουθούν δείτε πως θησαυρίζουν τους πρώτους 9 μήνες του 2022 (και ειδικά το 3ο τρίμηνο του έτους) οι τραπεζίτες από την αύξηση των τόκων και από τις ληστρικές προμήθειες που επιβάλλουν στο λαό. 
Γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζών με έσοδα από τόκους και προμήθειες
Σε όλα τα παραπάνω έχει συμβάλει καθοριστικά η εξωφρενική άνοδος των επιτοκίων του ευρώ που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο και πρόσφερε τεράστια κέρδη στους τραπεζίτες σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που εκτός από την ακρίβεια έχουν να «παλέψουν» και με τα επιτόκια των τραπεζών. Και όταν η θηλιά σφίγγει για τα καλά οι τραπεζίτες ξεκινούν τους πλειστηριασμούς, τις εξώσεις, την αρπαγή του μόχθου των υπερχρεωμένων… Τραπεζικές δουλειές. Παστρικές…

Την ίδια στιγμή βέβαια που οι τράπεζες «καρπώνονται» τις αυξήσεις από τα επιτόκια χορηγήσεων, δεν έχουν δώσει καμία αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία έχουν «παγώσει» «φουσκώνοντας» και με αυτό τον τρόπο περαιτέρω τα κέρδη τους.

Παράλληλα τα έσοδα από προμήθειες εκτινάσσουν τα κέρδη των συστημικών τραπεζών. Τα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις προσφέρουν αυξήσεις κερδών στους τραπεζίτες που κυμαίνονται από 20% μέχρι 22%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το α’ εξάμηνο, τα έσοδα από προμήθειες εκτοξεύτηκαν συνολικά στον κλάδο στα 841 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 20,5%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω e-banking γνώρισαν το 9μηνο του 2022 σημαντική αύξηση 21% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 10% υποχώρησαν τα έσοδα από συναλλαγές στα καταστήματα. Τα ΑΤΜ έμειναν ουσιαστικά σταθερά στο +1%, ενώ συνολικά τα έσοδα από συναλλαγές της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 10% το ίδιο διάστημα.

Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Ότι αφού οι τραπεζίτες έσπρωξαν τον κόσμο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking). Έκλεισαν εκατοντάδες τραπεζικά καταστήματα (στέλνοντας χιλιάδες εργαζομένους στην  ανεργία), μείωσαν το δίκτυο των ΑΤΜ. Τώρα έρχονται πουλώντας «αέρα» (με ελάχιστα έξοδα) να κερδίζουν τεράστια ποσά από τις προμήθειες – χαράτσια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές!!!

Και όλα αυτά τα επιβάλλουν οι τράπεζες που ανακεφαλοποιήθηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος πλήρωσε τη «διάσωση» τους με τρία μνημόνια που του φορτώθηκαν στην πλάτη! 

Ακολουθεί ο κατάλογος με τις προμήθειες των τραπεζών που επιβαρύνουν το λαό:
  • Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος
  • Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
  • Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
  • Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
  • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
  • Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
  • Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
  • Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
  • Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
  • Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
  • Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
  • Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.
Υ.Γ: Όταν ο Μπέρτολτ Μπρέχτ το 1928 στο θεατρικό του έργο «Η όπερα της πεντάρας» έθετε το ερώτημα «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;» ήρθαν τα κατοπινά χρόνια για να γίνει το ερώτημα βεβαιότητα για το ρόλο των τραπεζών αλλά και τη συνδρομή που τους προσφέρουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις νομιμοποιώντας την κλοπή σε βάρος του λαού…



  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative