Social Icons

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ποιο είδος ξυλείας είναι πιο αποδοτικό για τζάκι και ποιο για ξυλοσομπα;


Ποιο είδος ξυλείας είναι πιο αποδοτικό για τζάκι και ποιο για ξυλοσομπα;
Όταν επιλέγετε ένα είδος ξύλου για χρήση σε τζάκι ή ξυλόσομπα, ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η περιεκτικότητα του ξύλου σε υγρασία και οχι αν υπαρχει διαφορετικο είδος ξύλου που στο ενα καιγεται καλυτερα και στο αλλο οχι . Τα πολύ υγρά ξύλα καίγονται αναποτελεσματικά και παράγουν πολύ καπνό, ενώ τα ξηρά ξύλα καίγονται πιο αποτελεσματικά και παράγουν λιγότερο καπνό.

Σε γενικές γραμμές, τα σκληρά ξύλα αποτελούν καλύτερη επιλογή για χρήση σε τζάκι ή ξυλόσομπα, επειδή έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία και καίγονται πιο αργά και ομοιόμορφα από τα μαλακά ξύλα. Ορισμένα κοινά σκληρά ξύλα που είναι κατάλληλα για χρήση σε τζάκι ή ξυλόσομπα είναι η δρυς, η τέφρα και η κερασιά.

Τα μαλακά ξύλα, από την άλλη πλευρά, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία και τείνουν να καίγονται πιο γρήγορα και ανομοιόμορφα από τα σκληρά ξύλα. Δεν είναι εξίσου κατάλληλα για χρήση σε τζάκι ή ξυλόσομπα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν έχουν ωριμάσει καλά (αφήνονται να στεγνώσουν για τουλάχιστον έξι μήνες) πριν από την καύση. Ορισμένα κοινά μαλακά ξύλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τζάκι ή ξυλόσομπα είναι το πεύκο, το έλατο και ο κέδρος.

Ίσως εδώ να μπορουσαμε να πουμε οτι το ξύλο με υγρασια θα μπορουσε να μας δώσει περισσοτερη θερμική δυναμη αν το καιγαμε μεσα σομπα βαση του φαινουμενου της αντανακλαση της θερμοτητας απο ολα τα υλικα της σομπας, ως γνωστό η μεγαλη θερμιδική δυναμη της ανοικτης φωτιας στο τζακι φευγει προς την καμιναδα αρα αν ειναι να έχουμε ενα υγρό ξύλο καλυτερα να το καψουμε σε σομπα και οχι στο τζακι ,αλλα αυτο ειναι προσωπικη αποψη και οχι μετρήσεις καποιου πειραματος που με σιγουρια θα γνωριζαμε τι ειναι αληθεια και τι οχι.

Εκτός από την περιεκτικότητα σε υγρασία, το μέγεθος και το σχήμα των τεμαχίων ξύλου που χρησιμοποιείτε στο τζάκι ή τη σόμπα σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά τους.

Τα μικρότερα κομμάτια ξύλου καίγονται πιο γρήγορα και ομοιόμορφα από ό,τι τα μεγαλύτερα κομμάτια, οπότε αποτελούν καλύτερη επιλογή για χρήση σε τζάκι ή ξυλόσομπα. Είναι επίσης καλή ιδέα να χωρίζετε τα ξύλα σε μικρά κομμάτια πριν τα κάψετε, καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να στεγνώσουν πιο γρήγορα και να καούν πιο αποτελεσματικά.

Παλι και εδώ αναγκαστικα τα μικρα ξυλα πανε στην σομπα και τα ίσως μεγαλυτερα στο τζακι !...Αρα οι πραγματικες διαφορες ειναι υγρασια, όγκος .

Η απαντηση για αποδοση για να ειναι απολυτα σωστή πρεπει να συνυπολογιστουν πολλοι παραμετροι , τι είδους τζακι, τι είδους ξυλοσομπα κοκ...Πχ σε ενα ενεργειακο τζακι θα έχεις αλλη αποδοση, σε μια σομπα με μεγαλυτερη αποσταση μπουριων θα έχεις αλλη αποδοση κοκ.

Θα απαντησουμε σε θεματα θερμανσης με πολλα αρθρα συντομα και θα καλυψουμε όλες της αποριες για την καλυτερη επιλογη αλλα και για πατεντες που μπορουν να μας κρατησουν ζεστούς χωρίς να παμε φυλακη απο τα χρέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative