Social Icons

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Φθιώτιδα: Μπορεί να εκλεγούν 4 βουλευτές από διαφορετικά κόμματα;


Φθιώτιδα: Μπορεί να εκλεγούν 4 βουλευτές από διαφορετικά κόμματα;
Δείτε κάποια εκλογικά σενάρια και πώς θα μπορούσαν να μοιραστούν οι έδρες στη Φθιώτιδα.

Την εκλογή βουλευτή του τρίτου και πιθανόν και του τέταρτου σε δύναμη κόμματος είναι πολύ πιθανό να δούμε στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδος στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική, όποτε τελικά κι αν προσδιοριστεί η ημερομηνία τους από τον Πρωθυπουργό.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το τρόπο που θα κατανεμηθούν οι έδρες στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδος στην πρώτη κάλπη που θα στηθεί, στην κάλπη της απλής αναλογικής, θα χρησιμοποιήσουμε δύο υποθετικά σενάρια...


Στο πρώτο μας σενάριο υποθέτουμε ότι τα ποσοστά των κομμάτων στη Φθιώτιδα είναι:

Α κόμμα 36%
Β κόμμα 32%
Γ κόμμα 13%
Δ κόμμα 6%

Στην περίπτωση που η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδος παραμείνει πενταεδρική, τότε στην πρώτη κατανομή θα πάρει από μια έδρα το Α και το Β κόμμα ενώ στη δεύτερη κατανομή θα μοιραστούν από μια ακόμα έδρα το Α και το Β και την πέμπτη θα την καταλάβει το Γ κόμμα. Συνολικά στη Φθιώτιδα θα εκλεγούν δύο βουλευτές από το πρώτο σε ψήφους κόμμα, δύο από το δεύτερο και ένας από το τρίτο.

Στο ίδιο σενάριο και στην περίπτωση που η περιφερειακή μας ενότητα χάσει μια έδρα και γίνει τετραεδρική, τότε στην πρώτη κατανομή θα εκλέξει από μια έδρα το Α και το Β κόμμα. Στη δεύτερη κατανομή θα εκλέξει άλλον ένα βουλευτή το Α κόμμα και ο τέταρτος θα εκλεγεί από το Γ κόμμα. Συνολικά θα εκλεγούν δύο βουλευτές από το πρώτο, ένας από το δεύτερο και ένας από το τρίτο κόμμα.

Στο δεύτερο σενάριο μας υποθέτουμε ότι τα ποσοστά των κομμάτων στη Φθιώτιδα είναι:

Α κόμμα 33%
Β κόμμα 32%
Γ κόμμα 10%
Δ κόμμα 9%

Στην περίπτωση που η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδος παραμείνει πενταεδρική, τότε στην πρώτη κατανομή θα πάρει μία έδρα το Α και μια το Β κόμμα ενώ στη δεύτερη κατανομή θα μοιραστούν από μια έδρα το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Και σε αυτό το σενάριο, σε περίπτωση που η Φθιώτιδα συνεχίσει να διαθέτει πέντε έδρες, θα εκλεγούν και πάλι δύο βουλευτές από το πρώτο, δύο από το δεύτερο και ένας από το τρίτο.

Αλλάζουν, όμως, τα δεδομένα αν η εκλογική μας περιφέρεια γίνει τετραεδρική. Τότε, στην πρώτη κατανομή θα εκλεγούν βουλευτές από το Α και από το Β κόμμα, οι άλλοι δύο όμως θα εκλεγούν στη δεύτερη κατανομή από το τρίτο και το τέταρτο σε δύναμη κόμμα.

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, στη τετραεδρική Φθιώτιδα θα εκλεγούν βουλευτές και των τεσσάρων πρώτων σε ψήφους κομμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι η Φθιώτιδα θα στείλει στο Κοινοβούλιο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ αν τελικά αυτά είναι τα τέσσερα μεγαλύτερα σε ψήφους κόμματα που θα εκλεγούν στις εθνικές εκλογές της Ανοιξης (;) του 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative