Social Icons

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Ακρίβεια: Αύξηση 40% στο φρέσκο και 90% στο σοκολατούχο γάλα


Ακρίβεια: Αύξηση 40% στο φρέσκο και 90% στο σοκολατούχο γάλα
Η αύξηση στις πρώτες ύλες δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα για τους εκτροφείς, με τον κίνδυνο να κλείσουν φάρμες και εργοστάσια...

Η ακρίβεια έχει μετατρέψει πολλά από τα βασικά είδη σε είδη πολυτελείας. Πρωταθλητής στις ανατιμήσεις είναι το γάλα, με την αύξησή του από πέρυσι να φτάνει το 90%.

Ο Παναγιώτης Λαλιώτης, ιδιοκτήτης φάρμας ανέφερε σχετικά: «Το κόστος της τροφής έχει ξεπεράσει το 100% και εκτός αυτού έχουμε και το κόστος της ενέργειας που έχει τετραπλασιαστεί».

Η αύξηση στις πρώτες ύλες δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα για τους εκτροφείς, όπως λένε στο MEGA, με τον κίνδυνο να κλείσουν φάρμες και εργοστάσια που διατηρούν από γενιά σε γενιά.


Μία αγελάδα την ημέρα θέλει 30 κιλά τροφή, η φάρμα θέλει 3 τόνους την ημέρα, το κόστος της τροφής είναι ακριβότερο από το εισόδημα που έχει ο παραγωγός από το γάλα, όπως εξηγούν οι παραγωγοί.

Οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτο να περάσουν στον καταναλωτή, ο οποίος πέρυσι έβρισκε το φρέσκο γάλα 1,31€ και σήμερα το αγοράζει 1,84€. Το υψηλής παστερίωσης τον περασμένο Οκτώβρη είχε 1,38€ και τώρα το αγοράζουμε στα 1,87€ το λίτρο.

Το σοκολατούχο το βρίσκαμε στα ψυγεία στο 1€ και 90 λεπτά και εφέτος στα 3,60€, με την αύξηση να αγγίζει το 90%. Τέλος, το γάλα εβαπορέ κόστιζε 2,23€ ανά κιλό, και σήμερα το βρίσκουμε 3€ και 15 λεπτά.

Οι καταναλωτές σκέφτονται διπλά πια την ποσότητα που θα αγοράσουν για το ψυγείο τους.
 

Είδος υπό εξαφάνιση


«Το γάλα δεν θα είναι το θέμα ότι απλά θα ακριβύνει, δεν θα υπάρχει»
σχολίασε ο ιδιοκτήτης της φάρμας.

Είδος υπό εξαφάνιση προειδοποιούν οι παραγωγοί ότι θα είναι το φρέσκο γάλα, όταν βλέπουν πια πως οι επιχειρήσεις τους δεν είναι βιώσιμες από τους λογαριασμούς ρεύματος που πιάνουν στα χέρια τους.

«Ο προηγούμενος λογαριασμός (ρεύμα) ήταν 8.300 τέλος του 21 και ο τελευταίος το μήνα 32,721, μιλάμε για τέσσερις φορές πάνω» σημείωσε ο πρόεδρος συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Πατρών, Γιώργος Παπαλεξόπουλος.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί.

«Είναι και τα πετρέλαια, είναι τα έξοδα παραγωγής, αν συνεχίσει έτσι και δεν βοηθηθούμε από το κράτος δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε» τόνισε ο Γιώργος Παπαλεξόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος πάει σε τρεις νομούς καθημερινά με το βυτίο για να συγκεντρώσει γάλα από τους παραγωγούς. Με την αύξηση των καυσίμων, βλέπει πως πια δεν έχει κέρδος.

«Εκεί που έχουνε φτάσει τα καύσιμα πλέον δεν συμφέρει να μετακινείται άσκοπα το αυτοκίνητο» αναφέρει οδηγός βυτίου.

Από τους εκτροφείς, μέχρι το εργοστάσιο και τους μεταφορείς, όλα είναι μία αλυσίδα. Όπως λένε παραγωγοί, σύντομα ο κλάδος τους που ασχολείται αποκλειστικά με το γάλα, θα αρχίσει να φθίνει λόγω ακρίβειας.

«Θα μείνουν πάρα πολύ λίγοι παραγωγοί, λίγες μονάδες, με πολύ κόσμο που μιλάω σκέφτονται να τα παρατήσουν» είπε ο οδηγός βυτίου.

Από τη μία οι παραγωγοί βλέπουν τις τιμές των ζωοτροφών να παίρνουν την ανηφόρα όπως και όλα τα κόστη παραγωγής και από την άλλη οι καταναλωτές μειώνουν αισθητά την ποσότητα γάλακτος που μπαίνει στο σπίτι τους.

Ο κτηνοτρόφος, Παναγιώτης Λαλιώτης μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως έχει σημειωθεί μία μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

«Οι φετινές μειώσεις δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη, θα τις δούμε τον ερχόμενο Ιούνιο» σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Η αγελάδα για να μπει στην παραγωγή θέλει 24 μήνες. Το πρόβατο έχει το πλεονέκτημα μπαίνει στο εφτάμηνο. Εάν το αγελαδινό γάλα δεν στηριχθεί άμεσα δεν θα έχουμε γάλα και ας τελειώσει η κρίση και ο πόλεμος».

Τόνισε πως το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο πλέον από το κέρδος και πως οι περισσότεροι παραγωγοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative