Social Icons

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Γεώργιος Σκούρας - Δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων


Γεώργιος Σκούρας - Δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων
Λαμία, 4 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Περιφερειακού Συμβούλου
Γεωργίου Σκούρα
Προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
κ. Φάνη Σπανό.


Θέμα: «Δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων»

Την δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων το οποίο θα δίνει την δυνατότητα ενίσχυσης των πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, θα πρέπει να διερευνήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω αναλυτικής μελέτης σκοπιμότητας για την σύσταση του, στα πλαίσια του Νόμου 4701/2020.

Η μελέτη θα πρέπει να προσδιορίσει τις επαγγελματικές ομάδες, το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά αυτών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες πρόσβασης σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για μικροπιστώσεις και κυρίως τους μικροεπαγγελματίες που αδυνατούν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους χωρίς νέα χρηματοδότηση. 

Η έρευνα να εστιάζεται, στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, της εμφάνισης του πληθωρισμού (κυρίως λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας), της απομείωσης των πραγματικών εισοδημάτων και κατ΄επέκταση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. 

Τέλος η μελέτη να αποτυπώνει και να αναλύει τις μελλοντικές ωφέλειες από την προβλεπόμενη χορήγηση μικροπιστώσεων, τόσο γενικά στην οικονομική ζωή της Περιφέρειας Στερεάς, όσο και στους ωφελούμενους.

Η λειτουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Μπορεί να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία αποκλειστικού σκοπού, με στόχο την χορήγηση πιστώσεων από 3.000,00€ έως 25.000,00€ με ελάχιστες ή καθόλου εξασφαλίσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα έτη αποπληρωμής και με την δυνατότητα να παρέχεται στήριξη στους ωφελούμενους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους χρηματοδοτικά προϊόντα. 

Η διάρκεια αποπληρωμής των μικροχρηματοδοτήσεων, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 μηνών και να υπερβαίνει τα 10 έτη.

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων μπορεί να δημιουργηθεί με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Ταμείων και θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση τις δυνατότητες του παραπάνω νόμου θα επιτρέπεται να συμμετέχει σε προγράμματα χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων με συνεπένδυση από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ).

Το σύστημα των μικροπιστώσεων είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες καθώς έχει αναγνωριστεί πως προωθεί σημαντικά την αυτοαπασχόληση, συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και βοηθάει τους μικροεπιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία. Η ενεργοποίηση του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου από την Περιφέρεια Στερεάς θα συμβάλλει στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για πολύ μικρά δάνεια αξιοποιώντας το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θεσπίστηκε η δυνατότητα ίδρυσης παρόχων μικροπιστώσεων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κ. Περιφερειάρχη:

Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας Ταμείου Μικροπιστώσεων και να χρηματοδοτήσει την απαραίτητη αναλυτική μελέτη σκοπιμότητας με την ένταξή της στο τεχνικό πρόγραμμα, έχοντας ως απώτερο σκοπό, την παροχή μικρών δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκούς όρους στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς, αλλά και σε αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αυξημένο κόστος λειτουργίας και αδυναμία αποπληρωμής παλαιότερων δανείων και οφειλών προς το δημόσιο - ασφαλιστικά ταμεία;




  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative