Social Icons

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Εκβιάζουν την πυρηνική αναμέτρηση


Εκβιάζουν την πυρηνική αναμέτρηση

Γι’ αυτό και σπρώχνουν τα πράγματα στα άκρα, είτε προκαλώντας ένα πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια που θα το χρεώσουν στους Ρώσους, είτε με ασύμμετρα χτυπήματα σαν αυτό στη γέφυρα της Κριμαίας, που θα υποχρέωναν τη ρωσική πλευρά να υλοποιήσει τις απειλές της...

Κάποια σκληροπυρηνικά τμήματα του αμερικανοβρετανικού βαθέως κράτους όχι απλώς ρισκάρουν να μετατρέψουν τη σύγκρουση σε πυρηνική, αλλά το επιδιώκουν με κάθε τρόπο.

Έχω την εντύπωση πως το σαμποτάζ στη γέφυρα της Κριμαίας, σε συνδυασμό με τη σχεδόν ταυτόχρονη επανέναρξη των βομβαρδισμών κατά του ηλεκτροπαραγωγού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, φωτίζονται καλύτερα αν λάβουμε υπ’ όψη την έκκληση Ζελένσκι πριν λίγες μέρες για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας, δήλωση που μετά προσπάθησε να ανασκευάσει, καθώς και την περίεργη στη συνέχεια προειδοποίηση του Μπάιντεν για κίνδυνο πυρηνικού «Αρμαγεδδώνα», ότι ο Πούτιν δεν αστειεύεται κλπ.

Συνωμοσιολογική ίσως η σκέψη μου, αλλά αυτό που αντιλαμβάνομαι από τα παραπάνω είναι πως υπάρχει ένα εσωτερικό μπρα-ντε-φερ στους κόλπους του δυτικού στρατοπέδου. Κάποια σκληροπυρηνικά τμήματα του αμερικανοβρετανικού βαθέως κράτους όχι απλώς ρισκάρουν να μετατρέψουν τη σύγκρουση σε πυρηνική, αλλά το επιδιώκουν με κάθε τρόπο. Και μάλιστα προσπαθούν να το προκαλέσουν το συντομότερο δυνατόν, πριν να μπει ο χειμώνας – προτού δηλαδή το διαγραφόμενο στρατιωτικό-πολιτικό-οικονομικό αδιέξοδο της Δύσης μετατραπεί σε ξεκάθαρη ήττα.

Γι’ αυτό και σπρώχνουν τα πράγματα στα άκρα, είτε προκαλώντας ένα πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια που θα το χρεώσουν στους Ρώσους, είτε με ασύμμετρα χτυπήματα σαν αυτό στη γέφυρα της Κριμαίας, που θα υποχρέωναν τη ρωσική πλευρά να υλοποιήσει τις απειλές της.

Αν τα παραπάνω έχουν κάποια δόση λογικής, δεν αποκλείεται η κατά τα άλλα ακατανόητη δήλωση του Μπάιντεν (να μην οδηγήσουν τον Πούτιν σε αδιέξοδο κλπ), να δείχνει πως υπάρχουν άλλα τμήματα του Δυτικού μπλοκ, ακόμα και εντός των ΗΠΑ, που απορρίπτουν ή εν πάση περιπτώσει διστάζουν να υιοθετήσουν αυτά τα σχέδια.

Η Ουκρανία για όλους ή όλοι για την Ουκρανία;


Από την άποψη αυτή έχει πολύ ενδιαφέρον μια λεπτομέρεια από όσα είπε η ρεπόρτερ του OPEN στην Ουκρανία, Αδαμαντία Λιόλιου, στην ανταπόκρισή της για το σαμποτάζ στη γέφυρα της Κριμαίας (βλ. το βίντεο που ακολουθεί, 1:49-1:58).

«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να σκοτώνονται. Η πυρηνική απειλή θα σημαίνει ότι θα εμπλακεί ολόκληρος ο πλανήτης.» Αυτό ήταν, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του OPEN, το σχόλιο Ουκρανών αξιωματούχων με τους οποίους συνομίλησε απέναντι στο ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης (βλ. βίντεο 1:49-1:58).

Είναι μια σκέψη κυνική, αλλά, θα έλεγα, εύλογη. Η επικρατούσα ως τώρα γραμμή προσπαθεί να περιορίσει τον πόλεμο στο επίπεδο της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Υπάρχει όμως και η κυβέρνηση του Κιέβου, που από τη δική της πλευρά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διευρύνει το μέτωπο, εμπλέκοντας αν όχι το σύνολο της ανθρωπότητας, τουλάχιστον τις χώρες της Δύσης.

Είδαμε πρόσφατα τον Ζελένσκι να επαναφέρει το αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στο βαθμό που αυτό απορρίπτεται σιωπηλά από την πλειοψηφία των χωρών-μελών της Συμμαχίας, ένα άλλο μέσο, πολύ πιο αποφασιστικό και προφανώς πιο αποτελεσματικό για την εμπλοκή ολόκληρης της Δύσης στη σύγκρουση, θα ήταν η μετατροπή της σε πυρηνική.

Βασίλης Ξυδιάς
Ο Βασίλης Ξυδιάς είναι θεολόγος, εκπαιδευτικός. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες, ιστοσελίδες, περιοδικά και επιστημονικές επιθεωρήσεις. Έχει εκδοθεί το βιβλίο του Βαλκανική Κοινοπολιτεία (Δόμος,1994) και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο Τι είναι η ψυχή; (Αρχέτυπο, 2002). Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1992) και της Σχολής Ηλ. Μηχανικών ΕΜΠ με ειδίκευση σε Οργάνωση-Διοίκηση (1984). Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια Συμβούλου Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ, 1986) και εκκρεμεί ένα διδακτορικό στην Πολιτική Φιλοσοφία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) που … ίσως κάποτε ολοκληρωθεί.






  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative