Social Icons

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Πρώτη θέση για το Λύκειο Στυλίδας στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας


Λύκειο Στυλίδας στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Δελτίο τύπου Λυκείου Στυλίδας

Πρώτη θέση για το Λύκειο Στυλίδας στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»

Το Λύκειο Στυλίδας με χαρά σας ανακοινώνει τη διάκριση του Σχολείου μας με το πρώτο βραβείο στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» με την ταινία «Μνήμες της Ιωνίας γλυκόπικρες». Είναι τιμή μας, η περιοχή της Στυλίδας να κατακτά δύο πρώτα πανελλήνια βραβεία, ένα στην κατηγορία γυμνασίων και ένα στην κατηγορία λυκείων! Υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η κ. Τσαπάρα Ξανθή. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

Η ταινία πραγματεύεται τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μ. Ασίας με ιδιαίτερη αναφορά στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Στυλίδας, στη Φθιώτιδα. Προηγήθηκε της υλοποίησης της ταινίας εις βάθος έρευνα σε ιστορικά βιβλία και πηγές από έναν μαθητή μας με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη για την ιστορία, τον Σπύρο Ματαράγκα. Ο μαθητής μας συνέγραψε όλο το ιστορικό-αφηγηματικό κείμενο της ταινίας συνδυάζοντας πλήθος πηγών με στόχο να τεθεί το ιστορικό πλαίσιο της εποχής ξεκινώντας από τη μικρασιατική εκστρατεία. Το κείμενο επιμελήθηκε ιστορικά η εκπαιδευτικός κ. Βαϊνά Μαρία.

Η έρευνα συνεχίστηκε με πρωτοβουλία της κας Τσαπάρα στον Σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας όπου αναζητήθηκαν υλικό και μαρτυρίες (ημερο<ψεντερ>λόγια) Μικρασιατών προσφύγων της Στυλίδας, οι οποίες εντάχθηκαν στην ταινία με τη μορφή αφήγησης από τους μαθητές: Κοτοπούλη Ανδρομάχη, Στραβομύτη Έλσα και Χαρμαντζή Θοδωρή. Οφείλουμε να αναφέρουμε οτι το εν λόγω αρχείο μαρτυριών είχε συγκροτηθεί προ ετών απο τον αξιόλογο και σεβαστό φιλόλογο του τόπου μας κ. Καραθεοδώρου Δημήτριο. 

Η σύνδεση της τοπικής ιστορίας με εκείνη ενός ευρύτερου πλαισίου, εθνικού και διεθνούς, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της ταινίας καθώς διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών και τους βοηθά να κατανοήσουν τη διασύνδεση των ιστορικών γεγονότων. 

Τα διασωθέντα ιστορικά τεκμήρια της ΕΡΤ σε μορφή βίντεο έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην παραγωγή της ταινίας εφόσον συνεισέφεραν στην οπτικοποίηση των συμβάντων ενώ αξιοσημείωτη είναι η αξιοποίηση των καλλιτεχνικών έργων των μαθητών μας, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη Μικρασιατική καταστροφή και δημιούργησαν έργα ζωγραφικής με διάφορες τεχνοτροπίες, πρόκειται για την μαθήτρια Γκόλφη Ελένη και τον μαθητή Αλιμετάι Ρέντι. 

Γίνεται επομένως λόγος για ένα σχέδιο εργασίας μαθητοκεντρικό και διαθεματικό που αξιοποιεί τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και ενισχύει την αυτόνομη μάθηση. Αξίζει να αναφερθεί οτι ο εκπαιδευτικός κ. Διονύσης Κωνσταντίνου συνέθεσε μουσική για την ταινία μας.

Ο Σύλλογος διδασκόντων και η Διευθύντρια συγχαίρουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την επιτυχία τους και για το γεγονός οτι εργάστηκαν πυρετωδώς παρά τη μεγάλη πίεση χρόνου. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές. Είναι χαρά για εμάς τους εκπαιδευτικούς να έχουμε μαθητές που μας εμπνέουν και να τους βοηθάμε να κατακτούν τη γνώση δημιουργώντας εμπειρίες ζωής!


Η ταινία είναι διαθέσιμη εδώ: https://youtu.be/GZGTQnJDH_c

  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative