Social Icons

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Απελευθέρωση Λαμίας από τον ΕΛΑΣ στις 18 Οκτωβρίου 1944


Απελευθέρωση Λαμίας από τον ΕΛΑΣ στις 18 Οκτωβρίου 1944
Απελευθέρωση Λαμίας 2022

Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, την Τρίτη 18 Οκτώβρη 2022, τίμησαν την 78η επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας που έγινε στις 18/10/1944. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ που έδωσαν μάχη την προηγούμενη νύχτα, απελευθέρωσαν την πόλη και μπήκαν θριαμβευτικά με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη, αξιωματικούς του ΕΛΑΣ και αντιπροσωπεία του ΕΑΜ. Κατέληξαν στην Πλατεία Ελευθερίας όπου ο Άρης, μπροστά σε χιλιάδες συγκεντρωμένους, εκφώνησε τον περίφημο λόγο του για την απελευθέρωση.
Απελευθέρωση Λαμίας από τον ΕΛΑΣ στις 18 Οκτωβρίου 1944
Η εκδήλωση τιμής και μνήμης άρχισε στις 11.00πμ. Από νωρίς ξεκίνησαν τα αντάρτικα τραγούδια και ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Λαμίας, Χρήστο Φουσέκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στην πολύτιμη πείρα που μπορεί να αξιοποιήσει το λαϊκό κίνημα μπρος στα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και κατατέθηκαν δάφνινα στεφάνια και λουλούδια. Με το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό Ύμνο έκλεισε η σεμνή τελετή.

Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν αγωνιστικά ραντεβού στην Πλ. Ελευθερίας για την επόμενη μέρα, Τετάρτη 11.00, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων και για την πανεργατική απεργία της 9ης του Νοέμβρη για την οποία δεσμεύτηκαν να συμβάλουν με κάθε τρόπο ώστε να είναι επιτυχημένη.
Απελευθέρωση Λαμίας από τον ΕΛΑΣ στις 18 Οκτωβρίου 1944

Απελευθέρωση Λαμίας 2022 – Χαιρετισμός


Η ΤΕ Φθ/δας και το Παράρτημα Λαμίας τιμάμε τη σημερινή 81η επέτειο της 18ης του Οκτώβρη του 1944. Την ημέρα που ο λαός της Λαμίας και της γύρω περιοχής κατέκλυζε το κέντρο της πόλης μας γιορτάζοντας την απελευθέρωσή της από το ναζί κατακτητή ο οποίος την εγκατέλειπε καταδιωκόμενος, μέχρι την τελευταία στιγμή, από τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον θρυλικό ΕΛΑΣ, ενώ είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Αθήνας και σημαντικού μέρους της Ελλάδας.

Επικεφαλής της θριαμβευτικής πομπής ήταν ο πρωτοκαπετάνιος, Λαμιώτης, Άρης Βελουχιώτης μαζί με αξιωματικούς του ΕΛΑΣ και πολιτικά στελέχη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ. Κατέληξαν στην Πλ. Ελευθερίας όπου και εκφώνησε τον περίφημο λόγο για την απελευθέρωση της χώρας. Αξιομνημόνευτα είναι και δύο γεγονότα που έγιναν την προηγούμενη νύχτα. Η τελευταία μάχη στα νταμάρια του Κόγκα και η διάσωση της Λαμίας, αφού, σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, δύο αντιφασίστες στρατιώτες του εχθρού εξουδετέρωσαν τα εκρηκτικά που είχαν βάλει οι αποχωρούντες Γερμανοί στα πυρομαχικά τους στο Στρατόπεδο Τσαλτάκη.

Ο ελληνικός λαός οργανωμένος στη συντριπτική πλειοψηφία του στο ΕΑΜ, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή να δίνουν τη ζωή και το αίμα τους στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως και η νεολαία ήταν οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, με το ένοπλο τμήμα τους τον ΕΛΑΣ, αντιστάθηκαν στον τριπλό φασίστα κατακτητή -Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι- και απελευθέρωσαν την πατρίδα γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της λαϊκής πάλης της χώρας μας.

Αντίθετα με το αστικό πολιτικό ή «έκανε αντίσταση» από το Κάιρο και το Λονδίνο ή είχε λουφάξει ή ακόμα χειρότερα συνεργάστηκε με τον κατακτητή. Τότε συγκροτήθηκαν οι δωσιλογικές κυβερνήσεις. Στήθηκαν τα διαβόητα τάγματα ασφαλείας, άλλες ένοπλες φασιστικές ομάδες και αγγλόφιλα «αντιστασιακά» σώματα που κύρια αποστολή τους ήταν να στραφούν ενάντια σε ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ και πρωταρχικά στο ΚΚΕ, αλλά και στο λαό μας που πλήρωσε βαρύ τίμημα στους κατακτητές και στους μαυραγορίτες που λήστευαν τον κόσμο για να πλουτίζουν, καταδικάζοντάς τον στην πείνα.

Στην πραγματικότητα η ντόπια άρχουσα τάξη μαζί με τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές «συμμάχους» της μεθόδευσαν το ένοπλο χτύπημα του λαϊκού κινήματος για την επαναφορά της αστικής εξουσίας μετά την απελευθέρωση όπως το έκαναν το Δεκέμβρη του 1944.

Στον Β΄ΠΙΠ και μέχρι το τέλος της τριπλής φασιστική Κατοχής πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί, ενώ ανυπολόγιστης αξίας ήταν οι υλικές ζημιές και καταστροφές των υποδομών, του εθνικού πλούτου, των περιουσιών των ιδιωτών, των αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν.

Όμως ο ελληνικός λαός, παρά τις τεράστιες θυσίες του για το διώξιμο των κατακτητών δεν δικαιώθηκε στις προσδοκίες του για μια νέα Ελλάδα. Το ΚΚΕ και κατ’ επέκταση το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα δεν μετέτρεψε αυτόν τον αγώνα του σε πάλη για εργατική-λαϊκή εξουσία. Είχε ενδιάμεσο στάδιο τη Λαοκρατία. Γι’ αυτό, λαθεμένα, θεώρησε τον ταξικό αντίπαλο σαν σύμμαχο, έκανε υποχωρήσεις και συμμετείχε στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας». Ξεχώρισε την εθνικοαπελευθερωτική πάλη από το καθήκον της ανατροπής της αστικής εξουσίας. Το ίδιο διάστημα οι αστοί έδειξαν ξεκάθαρο ταξικό κριτήριο. Με τους αγγλοαμερικάνους «συμμάχους» τους μηχανορραφούσαν και μεθόδευαν τη δράση τους, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, κατά των κομμουνιστών και των αγωνιστών της αντίστασης.

Το Παράρτημα Λαμίας, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ της Φθιώτιδας, για το δοξασμένο αγώνα της περιόδου 1941 – 1944 και για τη μεγαλειώδη ένοπλη ταξική πάλη του Δ.Σ.Ε. που ακολούθησε, είμαστε περήφανοι. Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε προκειμένου, με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα, να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος. Η ιστορική και κοινωνική πείρα της 10ετίας 1940 – 1949 είναι πολύτιμη στις σύγχρονες συνθήκες και εξελίξεις.

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, τα Παραρτήματά της, οι απόγονοι των αγωνιστών της ΕΑ και των μαχητών του ΔΣΕ, οι απόγονοι των πολιτικών προσφύγων, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να απαιτούμε από τις ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις τις γερμανικές οφειλές. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τις πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας.

Σήμερα, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία. Τον πόλεμο που τον πληρώνει ολόκληρος ο κόσμος μαζί με τον ουκρανικό και το ρωσικό λαό. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωατλαντικά πολιτικά κόμματα που με διάφορους τρόπους παίρνουν μέρος σε αυτόν.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το, από τις 6 του Οκτώβρη, ψήφισμά του που αφορά στην αμέριστη υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Σε αυτό το πολεμικό ντελίριο-ψήφισμα φιγουράρουν από κάτω και οι υπογραφές των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε ασέβεια στον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού και πολιτική υποκρισία την κατάθεση από μέρους αυτών των πολιτικών δυνάμεων την κατάθεση στεφανιών σήμερα, την 28η Οκτωβρίου και στη γιορτή του Γοργοπόταμου.

Όπως δείχνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές για τον συγκεκριμένο πόλεμο, δεν βλέπουν το τέλος του, αλλά «την αρχή μιας οξύτερης φάσης κρίσεων». Δηλαδή προβλέπουν την επέκτασή του. Έτσι, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η πείρα της Ε.Α. και του ΔΣΕ: Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συντάσσονται με κανέναν ιμπεριαλιστή-ληστή. Η εργατική τάξη πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να βγει νικητής από τον πόλεμο, καταργώντας, παράλληλα, οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατακτώντας η ίδια την εξουσία.

Κι ακόμα ο ΕΑΜικός αγώνας που έσωσε το λαό από την πείνα διδάσκει ότι οι εργαζόμενοι και τα φτωχομεσαία στρώματα επιβάλλεται να αντιπαλέψουν την πολιτική που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια ώστε να ενισχύονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οργανωμένα μέσα από το ταξικό κίνημα να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενεών, θα ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα του λαού και κυρίως των νέων ανθρώπων για μια διαφορετική, ανθρώπινη ζωή και για κοινωνική απελευθέρωση.

Το επόμενο βήμα πάλης είναι η πανεργατική απεργία και τα συλλαλητήρια της 9ης Νοέμβρη για την επιτυχία της οποίας θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ! ΖΗΤΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
Απελευθέρωση Λαμίας από τον ΕΛΑΣ στις 18 Οκτωβρίου 1944
Απελευθέρωση Λαμίας από τον ΕΛΑΣ στις 18 Οκτωβρίου 1944
Απελευθέρωση Λαμίας από τον ΕΛΑΣ στις 18 Οκτωβρίου 1944


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative