Social Icons

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

1ο βραβείο στο Γυμνάσιο Στυλίδας για την ταινία "Υπάτη μου περήφανη" !


1ο βραβείο στο Γυμνάσιο Στυλίδας για την ταινία «Υπάτη μου περήφανη» !

Το 1ο βραβείο στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» απέσπασε το Γυμνάσιο Στυλίδας με την ταινία “Υπάτη μου περήφανη”. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί ήταν οι κ. Τσαπάρα Ξανθή και η κ. Ζαζά Γεωργία και συμμετείχαν 21 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.

Η ταινία πραγματεύεται το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Υπάτης (κωμόπολης της Φθιώτιδας) από τους Γερμανούς το 1944. Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, διασωθέντα αρχεία και τεκμήρια. Οι βιντεοσκοπήσεις έγιναν στην Υπάτη και τη Στυλίδα από εκπαιδευτικούς και μαθητές με χρήση βιντεοκάμερας και κινητού τηλεφώνου.

Αρχικά, έλαβε χώρα εκτενής ιστορική αναζήτηση σε βιβλιογραφία και άλλες πηγές (πολιτιστικός σύλλογος Υπάτης «Αινιάνες»), προκειμένου να αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν τη 17η Ιουνίου 1944. Έγινε μετάβαση των μαθητών μας στον τόπο του μαρτυρίου στην Υπάτη όπου πραγματοποιήθηκε βιντεοσκόπηση/αναπαράσταση των σκηνών με κοστούμια εποχής που μας διέθεσε το Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο Ρούμελης. 

Επιπλέον, υλοποιήθηκαν συνεντεύξεις τριών επιζώντων του ολοκαυτώματος, πρόκειται για πρωτότυπες μαρτυρίες οι οποίες εντάχθηκαν στην ταινία. Την προσπάθειά μας συνέδραμαν η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ Δρ. Βασιλική Λάζου θέτοντας το ιστορικό πλαίσιο καθώς και μουσικοί της πόλης της Λαμίας με μουσικά κομμάτια τα οποία συνετέθησαν και ηχογραφήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της ταινίας. 

Ιδιαίτερα τιμητική για εμάς ήταν η εθελοντική συμμετοχή χειριστών drone απο τη Στυλίδα και την Υπάτη για ορισμένα πλάνα αλλά και συγκινητική η συνεργασία μας με γονείς μικρών παιδιών (3 ετών και άνω) και από τις δύο προαναφερθείσες περιοχές οι οποίοι συναίνεσαν με χαρά ώστε να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στην ταινία.

Τέλος, αξιοποιήθηκε μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Υπάτης και απόγονος επιζήσασας κλείνοντας την ταινία με ένα «επιμύθιο». Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε ότι ένας μαθητής του σχολείου μας έφτιαξε ιδιόχειρα όπλα από χαρτί για να χρησιμοποιηθούν στα γυρίσματα.

Ο Σύλλογος διδασκόντων και ο Διευθυντής συγχαίρουν τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς για την επιτυχία τους και για το γεγονός ότι αφιέρωσαν χρόνο ώστε να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας και να εκφραστούν δημιουργικά. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές. Θαυμαστά πράγματα συμβαίνουν όταν εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεργάζονται με όραμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative