Social Icons

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Πολεμικά …παιχνίδια με την πυρηνική ενέργεια πέριξ της Ζαπορίζια


Πολεμικά …παιχνίδια με την πυρηνική ενέργεια πέριξ της Ζαπορίζια
Επικίνδυνη η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για εχθροπραξίες με την πιθανότητα ατυχήματος ή προβοκάτσιας να είναι όλο και πιο ορατά. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτεςς η Ένωση αποφάσισε την αποστολή στην Ουκρανία μεγάλων ποσοτήτην χαπιών ιωδίου για την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέλει να καταστρέψει την επίσκεψη αποστολής επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία βομβάρδισε ξανά σήμερα την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο σταθμός...

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία για απόπειρα κατάληψης του σταθμού της Ζαπορίζια, λέγοντας ότι έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο με βάρκες νωρίς σήμερα το πρωί. Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι «ελήφθησαν μέτρα» για την εξουδετέρωση των Ουκρανών στρατιωτών, στα οποία περιλαμβανόταν η χρήση της στρατιωτικής αεροπορίας.

Λίγο πριν την άφιξη της αποστολής του ΔΟΑΕ, ουκρανικά στρατεύματα επιδιώκοντας να καταλάβουν το σταθμό προσπάθησαν να αποβιβάσουν στρατεύματα τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά του πυρηνικού σταθμού. Σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές, τουλάχιστον 47 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν, ενώ τρεις αιχμαλωτίστηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η απόπειρα απόβασης αποκρούστηκε και ισχυρίστηκε ότι ο ρωσικός στρατός βύθισε δύο φορτηγίδες με στρατιώτες που στάλθηκαν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, από την ανάκριση των αιχμαλώτων έχει διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διεξήχθη υπό τον έλεγχο των βρετανικών ειδικών υπηρεσιών και οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, ενώ επέστρεψαν στην Ουκρανία μέσω της Οδησσού στα τέλη Αυγούστου.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας θα μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που τον επισκέπτεται. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μόσχα ο Λαφρόφ επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι αυτός ο σταθμός είναι ασφαλής, ότι λειτουργεί με ασφάλεια. Και ώστε η αποστολή εκεί να προχωρήσει με όλα της τα σχέδια».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι «δύσκολη αλλά παραμένει πλήρως υπό έλεγχο», μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ. Σε ανάρτησή του στο Telegram το υπουργείο σημείωσε ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμο να εγγυηθεί για την ασφάλεια της αποστολής του ΔΟΑΕ, παρά τις προσπάθειες του «καθεστώτος του Κιέβου», όπως το χαρακτήρισε, να προκαλέσει προβλήματα στην επίσκεψη.
 

Στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι αναχώρησε από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε η κρατική ουκρανική εταιρεία Energoatom μέσω του Telegram.

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, 5 αντιπρόσωποι του ΔΟΑΕ θα παραμείνουν στην περιοχή του εργοστασίου, πιθανότατα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ρωσόφιλο διοικητή της επαρχίας της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, οι επιθεωρητές θα επισκεφθούν στους αντιδραστήρες και τις αίθουσες ελέγχου, ενώ θα περιηγηθούν όχι μόνο μέσα στο εργοστάσιο, αλλά και στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός του εργοστασίου από το ουκρανικό πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποστολή θα παραμείνει στο πυρηνικό εργοστάσιο μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι 8–12 επιθεωρητές του ΔΟΑΕ παραμένουν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού μετά την αποχώρηση του Γκρόσι. Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή του τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της γειτονικής, υπό ρωσική κατοχή πόλης Ενερχοντάρ, τον Αλεξάντερ Βόλγκα. Σύμφωνα με αυτόν, τα μέλη του ΙΑΕΑ θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο που διαθέτει ο πυρηνικός σταθμός στην Ενερχοντάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative