Social Icons

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Η Πελόζι στην Ταϊβάν — Πώς θα αντιδράσει η εξοργισμένη Κίνα;


Η Πελόζι στην Ταϊβάν — Πώς θα αντιδράσει η εξοργισμένη Κίνα;
H πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έφτασε στην Ταϊβάν, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει το Πεκίνο, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Πλέον το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Κίνα και κυρίως αν θα αναλάβει στρατιωτική δράση.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το αεροσκάφος της να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, στο οποίο επικρατούσε συσκότιση, για λόγους ασφαλείας.

Η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ έφτασε στην Ταϊβάν αργά το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) και αναμένεται να διανυκτερεύσει εκεί. Αύριο, Τετάρτη, 03 Αυγούστου, θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν και θα συναντήσει από κοντά την πρόεδρο της αυτοδιοικούμενης περιοχής. Ως το απόγευμα της Τετάρτης, η Πελόζι θα έχει αποχωρήσει από το νησί με προορισμό τον επόμενο σταθμός της περιοδείας της στην Ασία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί εδώ και 25 χρόνια τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Η ίδια η Νάνσι Πελόζι με ανακοίνωσή της επισήμανε πως η «αλληλεγγύη» στην Ταϊβάν είναι «πιο σημαντική από ποτέ», υποστηρίζοντας πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου «τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν».

Έντονη αντίδραση από την Κίνα


Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας» και των σχετικών συμφωνιών Κίνας — ΗΠΑ που θα έχει «σοβαρό αντίκτυπο» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, τόνισε πως πρόκειται για κίνηση που «υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν» και «στέλνει λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις» της Ταϊβάν.

Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το ζήτημα της Ταϊβάν «είναι το πιο σημαντικό και πιο ευαίσθητο θέμα» στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ. «Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν», αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Τέλος, προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.

Σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα, περιμετρικά της Ταϊβάν, την οποία θα κυκλώσει, όπως δείχνει το σχεδιάγραμμα που δημοσιοποίησε.
Η Πελόζι στην Ταϊβάν — Πώς θα αντιδράσει η εξοργισμένη Κίνα;
Οι περιοχές που δέσμευσε ο στρατός της Κίνας για τις ασκήσεις έχουν κυκλώσει την Ταϊβάν

Αντιδρώντας στις εξαγγελίες περί στρατιωτικών γυμνασίων από την πλευρά της Κίνας, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν κατηγόρησε το Πεκίνο πως επιχειρεί με αυτές τις κινήσεις να απειλήσει λιμάνια και πόλεις της Ταϊβάν που έχουν στρατηγική θέση στον χάρτη.

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του νησιού ενίσχυσαν τις προετοιμασίες τους την Τρίτη το πρωί και θα παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πυρά της Μόσχας κατά των ΗΠΑ


Στο μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «αποσταθεροποιούν τον κόσμο» προκαλώντας εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν.

«Η Ουάσινγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο. Ούτε μία σύγκρουση δεν έχει διευθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όμως πολλές έχουν προκληθεί», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν θα την έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα πάει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι εντελώς προκλητικά», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.




  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative