Social Icons

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Νέο χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών για να χρηματοδοτεί τους ομίλους της Ενέργειας


Νέο χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών για να χρηματοδοτεί τους ομίλους της Ενέργειας
Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται στα πρόθυρα του μπλακάουτ, μετά και τις ανακοινώσεις των νέων χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και είναι εγκλωβισμένοι στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ένα νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι καταναλωτές!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για θέσπιση εισφοράς που θα πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος, έτσι ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να λειτουργούν ως Μόνιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου. Αυτό ανήγγειλε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση των μέτρων επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας για τον Σεπτέμβρη.
Νέο χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών για να χρηματοδοτεί τους ομίλους της Ενέργειας
«Δημιουργούμε», είπε, «από τον Σεπτέμβρη, έναν μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές».

Αυτό το πρόσθετο χαράτσι θα κατευθύνεται σε έναν αποθεματικό λογαριασμό, «για μελλοντική χρήση σε περιόδους κρίσης». Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα λαϊκά νοικοκυριά, εκτός από τη φορολεηλασία μέσω της οποίας δίνονται οι επιδοτήσεις στους ομίλους, καλούνται τώρα να καταβάλουν και ένα πρόσθετο κόστος μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των εταιρειών.

Εξάλλου, όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός είναι στην πεπατημένη προηγούμενων μέτρων και δεν αγγίζουν στο ελάχιστο τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας. Για τον Σεπτέμβρη λοιπόν η επιδότηση στους ομίλους φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ από 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος θα φτάνει τα 639 ευρώ/MWh, δηλαδή 0,639 ευρώ η κιλοβατώρα. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβρη ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ. 

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβρη στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ >35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.
Νέο χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών για να χρηματοδοτεί τους ομίλους της Ενέργειας
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρείες — προμηθευτές για τον Σεπτέμβρη φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 1.000% στην τιμή της κιλοβατώρας συγκριτικά με τις τιμές του Ιούλη του 2022. 

Η ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στις χρεώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εκτοξεύουν διαρκώς το κόστος και η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα επιδότησης, επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους με «ζεστό» χρήμα, μιας και εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς είτε με είτε χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είτε με είτε χωρίς την επιδότηση — κοροϊδία της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ρεύματος για τον Σεπτέμβρη, είναι χαρακτηριστικό:
  • Από τον Μάρτη του 2021 έως τον Ιούλη του 2022 η τιμή της κιλοβατώρας κυμαινόταν από 0,068 ευρώ — 0,102 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,085 ευρώ.
  • Τον Αύγουστο του 2022 οι προμηθευτές ανακοινώνουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 0,486 ευρώ — 0,68 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,583 ευρώ.
  • Τον Σεπτέμβρη του 2022 οι προμηθευτές ανακοινώνουν (όχι όλοι μέχρι στιγμής) νέες αυξήσεις που κυμαίνονται από 0,788 — 1,0864 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,9372 ευρώ.

Από τον Ιούλη του 2022 λοιπόν μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022 η μέση τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κατά 1.002%.

Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε από τις αυξήσεις των τιμών τη νέα επιδότηση που ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλαδή τα 0,639 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η μέση αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας από τον Ιούλη του 2022 στον Σεπτέμβρη του 2022 φτάνει το 350,8%!

Οι νέες χρεώσεις


Αναλυτικά οι πάροχοι που μέχρι στιγμής ανακοίνωσαν για τον επόμενο μήνα τις παρακάτω τιμές είναι οι εξής:
  • ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,8 για πάνω από 500 KWh.
  • Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,486 ευρώ/KWh.
  • Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.042%!
  • «Protergia»: 0,78213 ευρώ/KWh και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ τον μήνα.
  • Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,549 ευρώ/KWh.
  • Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.103%!
  • «Ηρων»: 0,75 ευρώ/KWh και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20%. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,495 ευρώ/KWh.
  • Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.150%!
  • «Elpedison»: Τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ/KWh, ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα.
  • Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,495 ευρώ/KWh.
  • Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 936%!
  • NRG: 0,748 — 0,768 ευρώ/KWh. Πάγιο 1,8 — 5 ευρώ τον μήνα.
  • Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,499 ευρώ/KWh.
  • Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 997%!
  • «Zenith»: 0,687 — 0,697 ευρώ/KWh. Πάγιο 4 — 4,5 ευρώ/KWh.
  • Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,599 ευρώ/KWh.
  • Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 895%!
atexnos.gr



  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative