Social Icons

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Ευρώπη: Τα ποτάμια στεγνώνουν επικίνδυνα – Φόβοι για τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών


Ευρώπη: Τα ποτάμια στεγνώνουν επικίνδυνα – Φόβοι για τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών
Τα ποτάμια της Ευρώπης στεγνώνουν καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ξηρασία που πλήττει τη γηραιά ήπειρο θα μπορούσε να είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών

Καλλιέργειες, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, κυκλοφορία φορτηγίδων, βιομηχανία και πληθυσμοί ψαριών καταστρέφονται από την ξηρασία.

Κατά τόπους, ο Λίγηρας μπορεί πλέον να διασχιστεί με τα πόδια. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Γαλλίας δεν κυλούσε ποτέ τόσο αργά. Ο Ρήνος γίνεται γρήγορα αδιάβατος για την κυκλοφορία των φορτηγίδων. Στην Ιταλία, ο Πάδος είναι 2 μέτρα χαμηλότερος από το κανονικό, ακρωτηριάζοντας τις καλλιέργειες. Ανάλογη ειναι η κατάσταση και στον Δούναβη στη Σερβία.

Σε όλη την Ευρώπη, η ξηρασία μειώνει τα κάποτε πανίσχυρα ποτάμια, με δυνητικά δραματικές συνέπειες για τη βιομηχανία, τις εμπορευματικές μεταφορές, την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων, καθώς οι ελλείψεις εφοδιασμού και οι αυξήσεις τιμών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζονται.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ένας ασυνήθιστα ξηρός χειμώνας και μία άνοιξη που ακολουθούνται από τις θερμοκρασίες ρεκόρ του καλοκαιριού και τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες έχουν αφήσει τις βασικές πλωτές οδούς της Ευρώπης να μην αναπληρώνονται και, όλο και περισσότερο, να υπερθερμαίνονται.
 

H χειρότερη ξηρασία εδώ και αιώνες


Καθώς δεν καταγράφηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις για σχεδόν δύο μήνες στη δυτική, κεντρική και νότια Ευρώπη και καμία πρόβλεψη στο εγγύς μέλλον, οι μετεωρολόγοι λένε ότι η ξηρασία θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη της ηπείρου εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια.

«Δεν έχουμε αναλύσει πλήρως τη φετινή εκδήλωση γιατί είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Andrea Toreti του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν υπήρξαν άλλα γεγονότα τα τελευταία 500 [χρόνια] παρόμοια με την ξηρασία του 2018. Αλλά φέτος, νομίζω, είναι χειρότερο».

Είπε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος ξηρασίας» που θα συνεχιστεί τους επόμενους τρεις μήνες, προσθέτοντας ότι χωρίς αποτελεσματικό μετριασμό η ένταση και η συχνότητα της ξηρασίας θα «αυξανόταν δραματικά στην Ευρώπη, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο».

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδρολογίας της Γερμανίας (BfG) δήλωσε ότι η στάθμη του Ρήνου, τα νερά του οποίου χρησιμοποιούνται για εμπορευματικές μεταφορές, άρδευση, μεταποίηση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμο, θα συνεχίσει να πέφτει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Την Παρασκευή, το νερό έπεσε κάτω από 40 εκατοστά, επίπεδο στο οποίο πολλές ναυτιλιακές εταιρείες θεωρούν ότι δεν είναι πλέον οικονομικό να λειτουργούν οι φορτηγίδες. Θα μπορούσε να πέσει κοντά στα 30 εκατοστά τις επόμενες ημέρες, είπε η BfG.

Πολλές φορτηγίδες, που μεταφέρουν άνθρακα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες για βιομηχανικούς κολοσσούς όπως η χαλυβουργία Thyssen και ο χημικός κολοσσός BASF, λειτουργούν ήδη με περίπου 25% χωρητικότητα για να μειώσουν το βύθισμά τους, αυξάνοντας το κόστος αποστολής έως και πενταπλασιάζοντας.

Ζωτικό μέρος της οικονομίας της βορειοδυτικής Ευρώπης εδώ και αιώνες, τα 1.233 χιλιόμετρα του Ρήνου ρέουν από την Ελβετία μέσω της βιομηχανικής καρδιάς της Γερμανίας πριν φτάσουν στη Βόρεια Θάλασσα στο μεγα λιμάνι του Ρότερνταμ.

Μια πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας φορτηγίδων του Ρήνου θα έπληττε σκληρά την οικονομία της Γερμανίας και της Ευρώπης: οι ειδικοί υπολόγισαν ότι μια εξάμηνη αναστολή το 2018 κόστισε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η χαμηλή στάθμη νερού προβλέπεται να κοστίσει στη Γερμανία 0,2 μονάδες οικονομικής ανάπτυξη φέτος.

Ενώ η ΕΕ έχει πει ότι η ενίσχυση των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών κατά 25% είναι μία από τις προτεραιότητες της πράσινης μετάβασης του μπλοκ, η Γερμανία εργάζεται τώρα για να τις εκτρέψει σε σιδηροδρομικές και οδικές – αν και χρειάζονται από 40 έως 100 φορτηγά για να αντικαταστήσουν ένα τυπικό φορτηγάκι.

Τα ποτάμια της Γαλλίας μπορεί να μην είναι τόσο βασικές εμπορευματικές αρτηρίες, αλλά χρησιμεύουν για την ψύξη των πυρηνικών σταθμών που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Καθώς οι τιμές έφτασαν στα υψηλά όλων των εποχών, ο γίγαντας ηλεκτρικής ενέργειας EDF αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή λόγω της ξηρασίας.

Αυστηροί κανόνες ρυθμίζουν πόσο μπορούν οι πυρηνικοί σταθμοί να ανεβάσουν τη θερμοκρασία των ποταμών όταν εκκενώνουν νερό ψύξης – και αν τα χαμηλά επίπεδα νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες του αέρα σημαίνουν ότι ο ποταμός έχει ήδη υπερθερμανθεί, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μειώσουν την παραγωγή.

Με την επικείμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης να εντείνεται και τα ποτάμια Γαρούνα, Ροδανό και Λίγηρα να είναι ήδη πολύ ζεστά για να επιτρέψουν την απόρριψη νερού ψύξης, η γαλλική πυρηνική ρυθμιστική αρχή επέτρεψε την περασμένη εβδομάδα σε πέντε εργοστάσια να παραβιάσουν προσωρινά τους κανόνες.

Στην Ιταλία, η ροή του αποξηραμένου Πάδου, του μακρύτερου ποταμού της Ιταλίας, έχει πέσει στο ένα δέκατο της συνήθους στάθμης του και η στάθμη του νερού είναι 2 μέτρα κάτω από την κανονική. Καθώς δεν σημειώθηκαν συνεχείς βροχοπτώσεις στην περιοχή από τον Νοέμβριο, η παραγωγή καλαμποκιού και ρυζιού έχει πληγεί σοβαρά.

Η κοιλάδα του Πάδου αντιπροσωπεύει μεταξύ 30% και 40% της γεωργικής παραγωγής της Ιταλίας, αλλά ειδικότερα οι παραγωγοί ρυζιού έχουν προειδοποιήσει ότι έως και το 60% της σοδειάς τους μπορεί να χαθεί καθώς οι ορυζώνες στεγνώνουν και αλλοιώνονται από το θαλασσινό νερό που απορροφάται από το χαμηλό ποτάμι. επίπεδο.

Στους προστατευόμενους υγροτόπους του δέλτα του ποταμού, κοντά στη Βενετία, η υψηλή θερμοκρασία και η υποτονική ροή του έχουν μειώσει την περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο σε βαθμό που υπολογίζεται ότι το 30% των αχιβάδων που αναπτύσσονται στη λιμνοθάλασσα έχουν ήδη σκοτωθεί.

Η χαμηλή στάθμη των ποταμών και οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για πολλά είδη. Στη Βαυαρία, ο Δούναβης έφτασε τους 25 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσε να φτάσει τους 26,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα μέσα του μήνα, που σημαίνει ότι η περιεκτικότητά του σε οξυγόνο θα πέσει κάτω από τα έξι μέρη ανά εκατομμύριο – μοιραία για την πέστροφα.

Οι εμπορευματικές μεταφορές στα 2.850 χιλιόμετρα του Δούναβη έχουν επίσης διαταραχθεί σοβαρά, ωθώντας τις αρχές στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να αρχίσουν να σκάβουν βαθύτερα κανάλια, ενώ φορτηγίδες που μεταφέρουν κυρίως καύσιμα για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας περιμένουν να προχωρήσουν.

Ακόμη και η Νορβηγία, η οποία βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για περίπου το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει πει ότι τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα των δεξαμενών της μπορεί τελικά να την υποχρεώσουν να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative