Social Icons

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Το κορίτσι της Ναπάλμ: Πενήντα χρόνια υποβάλλεται ακόμα σε θεραπεία…


Η φωτογραφία της έγινε σύμβολο της φρίκης του πολέμου του Βιετνάμ. Της κτηνωδίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού όταν βομβάρδιζε χωριά αμάχων..

Το κορίτσι της Ναπάλμ: Πενήντα χρόνια υποβάλλεται ακόμα σε θεραπεία…
Η φωτογραφία της έγινε σύμβολο της φρίκης του πολέμου του Βιετνάμ. Της κτηνωδίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού όταν βομβάρδιζε χωριά αμάχων και δολοφονούσε ανθρώπους. Η Τι Κιμ Πουκ  φωτογραφήθηκε σε ηλικία εννέα ετών καθώς έτρεχε γυμνή και ουρλιάζοντας από πόνο. Το χωριό της μόλις είχε βομβαρδιστεί με αμερικανικές βόμβες ναπάλμ. Το φονικό όπλο των ΗΠΑ την είχε κάψει στο κορμί και την ψυχή… Σήμερα 50 χρόνια μετά υποβάλλεται ακόμα σε θεραπείες. Της είπαν ότι θα είναι η τελευταία…

Σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBC η Θι Κιμ Πουκ θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες της είπαν να τρέξει.

O φωτογράφος του Associated Press Νικ Ουτ απαθανάτισε τη στιγμή, μια φωτογραφία που εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times την επόμενη μέρα και του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Ο ίδιος φρόντισε να την μεταφέρει στο νοσοκομείο μαζί με άλλα παιδιά του χωριού και της έδωσε το  περίφημο προσωνύμιο «Napalm Girl» – το  Κορίτσι της Ναπάλμ.

«Είδα την Κιμ να τρέχει και εκείνη φώναξε στα βιετναμέζικα: “Καίει. Καίει”, είπε στο CNNi του Λος Άντζελες. «Όταν τράβηξα τη φωτογραφία, είδα ότι το σώμα της είχε καεί άσχημα. Ακούμπησα όλο τον εξοπλισμό της κάμερας στον αυτοκινητόδρομο και έριξα νερό στο σώμα της».

Η Πουκ πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στο νοσοκομείο αναρρώνοντας από τα τραύματά της και έζησε 50 ολόκληρα χρόνια με συνεχή πόνο και προβλήματα στην κίνηση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτή την εβδομάδα υποβλήθηκε στον 12ο και τελευταίο γύρο της θεραπείας της.

Όπως είπε  μισούσε τη φωτογραφία και ένιωθε άσχημη και ντροπιασμένη  που απεικονίστηκε γυμνή. Τα επόμενα χρόνια σκέφτηκε αρκετές φορές την αυτοκτονία.


Tη δεκαετία του 1990 μετακόμισε στον Καναδά και ίδρυσε το Kim Foundation International, το οποίο προσφέρει ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης ψυχολογικής υποστήριξης, σε παιδιά που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Τώρα, όπως είπε στο CNBC: «Δεν είμαι πια θύμα πολέμου. Είμαι επιζών. Αισθάνομαι ότι πριν από 50 χρόνια, ήμουν θύμα πολέμου, αλλά 50 χρόνια αργότερα, είμαι φίλη, βοηθός, μητέρα, γιαγιά και επιζών που φώναζε για ειρήνη»

Ο 71χρονος Νικ Ουτ, ταξίδεψε στο Μαϊάμι αυτήν την εβδομάδα για να τιμήσει την 50η επέτειο και το τέλος της θεραπείας της…
Το κορίτσι της Ναπάλμ: Πενήντα χρόνια υποβάλλεται ακόμα σε θεραπεία…
Η βόμβα Ναπάλμ δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Χάρβαρντ. Η θερμοκρασία τους φθάνει τους 2.760 βαθμούς Οι βόμβες ναπάλμ είναι ένα τρομακτικό όπλο που έχει συνδεθεί με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε πολεμικές επιδρομές των Αμερικανών. Στο Βιετνάμ οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν περίπου 400.000 τόνους ναπάλμ…




  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative