Social Icons

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Τίμησαν τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή του Δομοκού


Τίμησαν τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή του Δομοκού
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (12/6) από την ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τρία σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο 1943-44 στην περιοχή του Δομοκού.

Συγκεκριμένα οι επετειακές εκδηλώσεις αφορούσαν:


Την εκτέλεση των 109 αγωνιστών που εκτελέστηκαν στον Άγιο Στέφανο στις 6 Ιουνίου 1943 από τους Ιταλούς σε αντίποινα για την ανατίναξη της γαλαρίας του Κούρνοβου από το Τάγμα Δομοκού του ΕΛΑΣ.

Την εκτέλεση από τους Γερμανούς στην τοποθεσία Σάββα Μαγούλα στα Μεταλλεία Δομοκού, στις 13 Ιουλίου του 1943, 13 πατριωτών σε αντίποινα για την ανατίναξη, πάλι από το τάγμα Δομοκού του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Νάκο Μπελή, αμαξοστοιχίας ανάμεσα στα χωριά Περιβόλι (Δερελί) και Μακρυρράχη (Καϊτσα).

Την εκτέλεση στα Αμπέλια Ομβριακής, στις 9 Απριλίου 1944, 15 πατριωτών από τους Γερμανούς, σε αντίποινα για την ανατίναξη από το ΕΑΜ του συρμού που μετέφερε μετάλλευμα από τα Μεταλλεία Δομοκού στο σιδηροδρομικό σταθμό των Αγγειών και προκάλεσε το θάνατο 2 Γερμανών και 2 Ελλήνων μηχανοδηγών.

Το πρωί κατατέθηκαν στεφάνια από το ΚΚΕ, το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και συγγενείς των εκτελεσθέντων στα τρία μνημεία, έγινε προσκλητήριο των νεκρών και στη συνέχεια στις 11 π.μ πραγματοποιήθηκε μια μαζική και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην πλατεία του Περιβολίου με ομιλίες και έκθεση φωτογραφίας από την Αντίσταση και το ΔΣΕ.

Εκ μέρους του παραρτήματος μίλησε ο Χρήστος Νιάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των τριών αντιστασιακών ενεργειών, που σημάδεψαν την περιοχή και γενικότερα τον αγώνα του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών, καθώς και στην μεγάλη προσφορά του Περιβολίου (Δερελιού) στην Εθνική αντίσταση και στο ΔΣΕ.

Στη συνέχεια μίλησε εκ μέρους της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ ο Νεόφυτος Θάνος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ και ανέλυσε τη σημερινή πολιτική κατάσταση σε σχέση και με τον αγώνα του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative