Social Icons

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά" Φωτογραφίες από την εκδήλωση στη Στυλίδα


ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ -  "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"

Προβλήθηκε χθες Τετάρτη στην αίθουσα του ΟΣΚ στη Στυλίδα, το ντοκιμαντέρ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"!

Ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο σε 36 συνταρακτικές μαρτυρίες, φόρος τιμής στους αγωνιστές του "Νταχάου της Μεσογείου", εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον  ίδιο τους τον εαυτό.
 
Εικόνες από το ντοκιμαντέρ!

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ -  "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ -  "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ -  "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ -  "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ -  "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"

Το παρακάτω κείμενο είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών


Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΚΚΕ για το κολαστήριο της Μακρονήσου, βασισμένο σε 36 μαρτυρίες αγωνιστών, με συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών Ξεπέρασαν έναν αιώνα ιστορίας και αγωνιστικής δράσης και μπαίνουν στον δεύτερο. Για τα 100 χρόνια του, το ΚΚΕ είχε δημιουργήσει την ταινία τεκμηρίωσης «Ο δρόμος μας», καθώς και άλλες οπτικοακουστικές παραγωγές (για τη Γυάρο, τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας κ.ά.). Τώρα, καθώς μετρά ήδη 103 χρόνια και με αφορμή αυτή την επέτειο πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά για τη Μακρόνησο, που φέρει τον τίτλο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 22/11, στις 19.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων της Κ.Ε. του κόμματος. Πρόκειται για μια παραγωγή του ίδιου του ΚΚΕ, όπου τη σκηνοθετική επιμέλεια φέρει ο Σήφης Στάμου, ενώ το σενάριο υπογράφουν οι Αλέξανδρος Βαλσαμής και Νίκη Κυριαζή.

Το «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» βασίζεται σε 36 αληθινές μαρτυρίες. Όλες τους δίνουν με λεπτομερή περιγραφή τη σειρά των γεγονότων για το κολαστήριο της Μακρονήσου ως τόπου εξορίας και βασανισμού, με στοιχεία αλλά και ονόματα. «Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». 

Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους», δηλώνει το κόμμα.

Σημαντικοί ηθοποιοί έδωσαν τη φωνή τους για να «αναπαρασταθούν» όσο πιο ζωντανά και ηχηρά γίνεται αυτές οι μαρτυρίες. Οι Δημήτρης Αντωνιάδης, Ελένη Γερασιμίδου, Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Καταλειφός, Δανάη Κατσαμένη, Γιώργος Κιμούλης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Πέρης Μιχαηλίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου «αφηγούνται με συνταρακτικό τρόπο προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών, που μαρτύρησαν πάνω στο νησί και οι οποίες ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φρικαλεότητα των δημίων, αλλά και το μεγαλείο των αγωνιστών. 

Φωτίζουν την ανελέητη σύγκρουση των δύο κόσμων, αυτού που αγωνίζεται για να έρθει το νέο και εκείνου που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμη και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».

Πέρα από τις μαρτυρίες ως αφηγηματικό στοιχείο του ντοκιμαντέρ, επιπλέον παρουσιάζεται πλήθος αρχειακών τεκμηρίων: φωτογραφίες, σκίτσα, έργα τέχνης, μουσικής και ποίησης (που γράφτηκε στο Μακρονήσι, αλλά και μετά) καθώς και οπτικοακουστικά τεκμήρια. 

Επιπλέον, έχουν συμπεριληφθεί και σκηνές επιτόπιας λήψης αλλά και δραματουργικής αποτύπωσης του τι πραγματικά συνέβαινε τότε. Μάλιστα, για πρώτη φορά αποτυπώνεται κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού της Μακρονήσου, με ξεχωριστή αναφορά σε όλα τα κολαστήριά της (Αʹ, Βʹ, Γʹ, Δʹ Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γʹ Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών), ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η σφαγή στο Αʹ Τάγμα στις 29 Φλεβάρη-1 Μάρτη 1948.

Η Μακρόνησος ως τόπος εξορίας, βασανισμού και «μεταμέλειας», ως πραγματικό κολαστήριο ξεκίνησε να «λειτουργεί» το 1947, «σε στενή συνεργασία της ελληνικής άρχουσας τάξης με τους Αγγλους και Αμερικανούς συμμάχους της, για να τσακίσουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής και την ταξική αναμέτρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες υπολογίζεται ότι πέρασαν μέχρι το πέρας της λειτουργίας του, το 1954», δηλώνει το κόμμα. «Μπορεί να ξεκίνησε το 1947, ουσιαστικά όμως ήταν συνέχεια των διώξεων σε βάρος του ΚΚΕ και των πρωτοπόρων αγωνιστών από κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, όπως του Βενιζέλου, ή από δικτατορικές, όπως του Πάγκαλου, του Μεταξά».

Το ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να ρίξει φως στα πραγματικά αίτια πίσω από τη χρήση της Μακρονήσου γι’ αυτούς τους σκοπούς καθώς και στο μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί, αλλά και της προσπάθειας συγκάλυψής του. «Φωτίζονται επίσης χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οτι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε να υλοποιείται το 2020 και είναι μια «συνέχεια» της ανέγερσης μνημείου που πραγματοποίησε η Κ.Ε. του ΚΚΕ τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, με μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση πάνω στο νησί. Το κόμμα ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του (έγιναν αρκετές επισκέψεις στη Μακρόνησο, με πολύωρα γυρίσματα) και ήδη το τρέιλερ υπάρχει στο κανάλι του κόμματος στο you tube. Ίσως να ανέβει και ολόκληρη η ταινία εκεί, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative