Social Icons

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Κώστας Μαρκόπουλος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς: «Η Περιφέρεια θέλει στιβαρά χέρια»


Τα σχέδιά του ξεδιπλώνει σε μια πρώτη συζήτηση ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Κώστας Μαρκόπουλος, μιλώντας για το ψηφοδέλτιο που θα καταρτίσει, τον μοντέλο διοίκησης που έχει επιλέξει, αλλά και τι πρέπει να περιμένει η Φωκίδα.


Ειδικότερα, εξηγεί ότι το ψηφοδέλτιο που θα δούμε θα είναι πολυσυλλεκτικό «με ισχυρές προσωπικότητες και κυρίως με ποιότητα γιατί έχω την δυνατότητα να συνομιλώ και με την δεξιά και το κέντρο και την αριστερά με τους ίδιους πολιτικούς όρους και με αξιοπιστία», όπως αναφέρει ο ίδιος! Για το ψηφοδέλτιο που θα καταρτίσει τονίζει ότι χρειάζεται ισχυρούς αντιπεριφερειάρχες και αξιοκρατία στις κρίσεις, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δε θα επιδιώξει μεταγραφές από την παράταξη Σπανού. «Αν δεν είναι, αν δηλαδή αφήσει ορφανό τον συνδυασμό του, οφείλω να ξεκαθαρίσω κάτι: 5+5 χρόνια (Μπακογιάννης, Σπανός) χρεώνονται μία μετριότητα», αναφέρει. Ακόμη υποστηρίζει πως αν εκλεγεί θα δημιουργήσει γραφείο στις Βρυξέλλες, ώστε να μη χάνει καμιά ευκαιρία να υλοποιήσει κάποιο από τα διαθέσιμα προγράμματα.


Ο κ. Μαρκόπουλος μιλάει και για τον αντίπαλό του κ. Σπανό, τονίζοντας ότι «έχουμε την χειρότερη επίδοση σε κοινωνικούς και οικονομικούς παραμέτρους από όλες τις Ελληνικές Περιφέρειες». Εξηγεί μάλιστα πως «το ζητούμενο για τους πολίτες δεν είναι ένας ντόπιος Περιφερειάρχης αλλά ένας ικανός Περιφερειάρχης. Αυτό έχει αξία και αυτό είναι που απουσιάζει», όπως αναφέρει. Αναφορικά με την θέση του κ. Σπανού στην ΝΔ θυμίζει την «παράκαμψη της περιφέρειας και την προκλητική τοποθέτηση Μπένου», ενώ καθιστά σαφές πως ο ίδιος δεν θέλει χρίσμα γιατί «τα κόμματα είναι πλέον τοξικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι δίνουν πρόσωπα αλλά ζητούν κομματικές δεσμεύσεις που δεν συμφέρουν», όπως σημειώνει.

«Ο κάθε υποψήφιος θα είναι υπερήφανος για την συμμετοχή του»

ΩτΦ: Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος;

Κ.Μ.: Αποφάσισα να διεκδικήσω την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας διότι διαπίστωσα δύο πολύ σοβαρά γεγονότα. Πρώτον μία εμφανή υστέρηση απόδοσης και έργων από την σημερινή Περιφερειακή αρχή με αποτέλεσμα να έχουμε την χειρότερη επίδοση σε κοινωνικούς και οικονομικούς παραμέτρους από όλες τις Ελληνικές Περιφέρειες. Δεύτερον μια δυστοκία σε όλα τα κόμματα να καθορίσουν στάση στην Περιφέρεια, είτε γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες είτε γιατί έχουν έλλειψη ισχυρών ηγετικών στελεχών που να επιθυμούν να ηγηθούν. Αυτές οι δύο καταστάσεις δημιούργησαν κλίμα αναζήτησης στους πολίτες αλλά και στα στελέχη.


ΩτΦ: Πολλοί αναρωτιούνται αν θα φτάσετε ως το τέλος.

Κ.Μ.: Στόχος μου είναι το νήμα της νίκης. Την τελική απόφαση έχει πάντα ο πολίτης. Αντιλαμβάνομαι και δικαιολογώ ότι αναρωτιούνται. Τους φαίνεται δύσκολο αίνιγμα η σύνθεση αξιόμαχου συνδυασμού σε 5 νομούς από έναν ανεξάρτητο υποψήφιο χωρίς κομματική στήριξη. Τους ζητώ να αναρωτηθούν τί είναι πιο εύκολο; Να ψάχνει κανείς σε μία κοινωνία κάτω του 30% για στελέχη ή να ψάχνει στο 100% της κοινωνίας; Διότι όταν αποκτάς κομματικό πηλήκιο βάζεις το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών απέναντι. Όταν μιλάμε για κόμματα σήμερα μιλάμε για ποσοστά 20%-30% πλέον… 

Η θητεία μου στην πολιτική για πάνω από 30 χρόνια και στην Βουλή και στην κυβέρνηση 12 χρόνια μου έχει δώσει πληθώρα γνωριμιών και ακόμα περισσότερο η προσφορά μου σαν χειρουργός θώρακος και αγγείων, με πάνω από 2.500 βαριά χειρουργεία σε όλη την Ελλάδα. Οι φίλοι μου να είναι ήσυχοι και οι αντίπαλοι ανήσυχοι! Θα ζητήσω την ψήφο με συνδυασμούς που ο καθένας θα είναι υπερήφανος για την συμμετοχή του. Αυτή είναι η συνταγή της νίκης αλλά και της απόδοσης μεθαύριο.

«Είναι τόσο πίσω η Περιφέρεια Στερεάς που δεν την διασώζει κανείς τοπικισμός»

ΩτΦ: Είστε και εσείς από την Εύβοια. Δε σας τρομάζει ο τοπικισμός και η αντίδραση των άλλων περιφερειακών ενοτήτων;

Κ.Μ.: Το ζητούμενο για τους πολίτες δεν είναι ένας ντόπιος Περιφερειάρχης αλλά ένας ικανός Περιφερειάρχης. Αυτό έχει αξία και αυτό είναι που απουσιάζει.. Εξάλλου η μεγαλύτερη αμφισβήτηση για τον κ. Σπανό ξεκινάει από την Εύβοια που είναι η γενέτειρα του… Είναι τόσο πίσω η Περιφέρεια Στερεάς που δεν την διασώζει κανείς τοπικισμός, παρά μόνο ένας διεκδικητικός, ισχυρός πολιτικά και ακομμάτιστος Περιφερειάρχης, ο οποίος θα κληθεί στην επόμενη 5 ετία να αντιμετωπίσει διαφορετικής σύνθεσης κυβερνήσεις και ίσως ακόμα και μικροπεριόδους υπηρεσιακών κυβερνήσεων. Η Περιφέρεια θα είναι μία πολιτική σταθερά και πρέπει να είναι σε στιβαρά χέρια. Η Περιφέρεια Στερεάς έχει μεγάλη ανάγκη να ανακτήσει πρωταγωνιστικό και αναβαθμισμένο ρόλο.


ΩτΦ: Οι πολιτικές σας καταβολές είναι στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Τι να περιμένουμε ως προς το ψηφοδέλτιο που θα καταρτίσετε.

Κ.Μ.: Να περιμένετε ψηφοδέλτια πολυσυλλεκτικά με ισχυρές προσωπικότητες και κυρίως με ποιότητα. Προσωπικά είμαι λαϊκός πολιτικός και έχω αποδείξει με την στάση μου ότι βάζω το κοινωνικό συμφέρον πάνω από ιδεολογήματα και τον εαυτό μου. Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι επέλεξα να καταψηφίσω μνημόνια παρά το γεγονός ότι ήμουν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και να διαγραφώ. Για μένα το συμφέρον του τόπου μου είναι πάνω από όλα. Γι’ αυτό έχω την δυνατότητα να συνομιλώ και με την δεξιά και το κέντρο και την αριστερά με τους ίδιους πολιτικούς όρους και με αξιοπιστία.

«Χρίσμα σημαίνει κομματική δέσμευση που δε συμφέρει»

ΩτΦ: Αποκλείεται εντέλει να σας δούμε με κομματικό χρίσμα;

Κ.Μ.100% όχι. Κανένα κομματικό χρίσμα. Τα κόμματα είναι θεμέλια του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας. Αλλά ως εκεί. Τα κόμματα είναι πλέον τοξικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι δίνουν πρόσωπα αλλά ζητούν κομματικές δεσμεύσεις που δεν συμφέρουν. Υπηρέτησα με ειλικρίνεια την Δημοκρατία μέσα από Βουλευτική και Υπουργική θέση. Είναι η ώρα να αποδώσω την εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχω ήδη καταθέσει κομματική ταυτότητα. Νοιώθω και δυνατός και ελεύθερος να κάνω το καλύτερο για τους πολίτες.


ΩτΦ: Ένας πολίτης γιατί να επιλέξει να σας ακολουθήσει, είτε ως υποψήφιος, είτε ως ψηφοφόρος. Τι διαφορετικό μπορείτε να προσφέρετε;

Κ.Μ.: Εκτιμώ ότι τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι ψηφοφόροι θα συναντήσουν έναν ειλικρινή πολιτικό με μία διαδρομή την οποία θα πρέπει να κρίνουν και παράλληλα μία πολιτική εμπειρία κυβερνητισμού που είναι απαραίτητη για να διεκπεραιωθεί ένα σημαντικό έργο που έχει ανάγκη η περιφέρεια μας. Κακά τα ψέματα η Περιφέρεια είναι μια μικρή κυβέρνηση και απαιτεί βούληση, άποψη, θάρρος και ισχυρή πολιτική στάση. Δεν είμαι ο αλάνθαστος πολιτικός , τολμώ όμως να πω ότι είμαι τολμηρός και απαιτητικός όταν πρέπει να κερδίσω χρηματοδότηση ή προγράμματα από μία κυβέρνηση ή από την Ε.Ε. και κυρίως γνωρίζω άριστα, αφού το υπηρέτησα, τους διαδρόμους της εξουσίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτή η γνώση είναι μεγάλο όπλο. Όμως μόνος μου δεν φτάνω. Χρειάζομαι καλούς συνεργάτες και την πίστη και στήριξη των συμπολιτών μου.

«Ο Σπανός στις Βρυξέλλες πάει μόνο για φωτογραφίες»

ΩτΦ: Η Περιφέρεια πόσο ουσιαστικά μπορεί να συμβάλει στη στήριξη των επαγγελματιών; Το ρωτώ έχοντας στο μυαλό μου τα παραδείγματα των κ.Αγοραστού και Τζιτζικώστα, οι οποίοι δημιουργούν προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων αποκλειστικά τοπικά.

Κ.Μ.: Υπάρχουν δύο κατηγορίες Περιφερειαρχών. Στην πρώτη ανήκουν όσοι έχουν αντιληφθεί τον τρόπο να αντλούν χρηματοδοτήσεις για συγκεκριμένα προγράμματα από τις Βρυξέλλες αλλά και να λαμβάνονται σοβαρά υπ όψιν από την κυβέρνηση. Σ’ αυτήν ανήκουν οι Τζιτζικώστας, Αγοραστός και Αρναουτάκης ως πλέον επιτυχημένοι. Στην δεύτερη κατηγορία είναι όσοι πάνε στις Βρυξέλλες μόνο για φωτογραφίες ή δημόσιες σχέσεις χωρίς καμία τεχνογνωσία για προγράμματα κλπ και δεν υπολογίζονται από την κυβέρνηση διότι έχουν μικρό εκτόπισμα. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει ο κ. Σπανός. Ως απόδειξη παραθέτω την προσβλητική ανάθεση ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας στον κ. Μπένο με απόλυτη παράκαμψη της Περιφερειακής Αρχής.


Η στήριξη Αγοραστού και Τζιτζικώστα και Αρναουτακη στους επαγγελματίες πέραν των κυβερνητικών ορίων είναι ένας πολιτικός θρίαμβος τους και έτσι διέσωσαν εκατοντάδες μικροεπιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μία δύσκολη περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Ανέδειξαν την αξία της περιφέρειας στην Ελλάδα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζιτζικωστας είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιφερειών. Η Ε.Ε, έχει ανεξάντλητες χρηματοδοτικές δυνατότητες αλλά απαιτεί οργανωμένα προγράμματα και σωστή διαχείριση πόρων. Γι’αυτόν τον λόγο στα σχέδια μου είναι η δημιουργία υποστηρικτικού γραφείου στις Βρυξέλλες που θα έχει πρωτογενή ενημέρωση για κάθε τι νέο και βέβαια θα συνθέτει lobby υποστήριξης για την Στερεά Ελλάδα.


ΩτΦ: Η ανάδειξη της Περιφέρειας σε τουριστικό επίπεδο, αλλά και των παραγόμενων προϊόντων θέλει τελικά τέχνη ή τεχνική και τι εντέλει χολώνει μέχρι σήμερα;

Κ.Μ.: Προφανώς κάτι δεν γίνεται καλά παρά το γεγονός ότι ξοδεύουμε χρήματα για προβολή και ταξίδια…Η Στερεά είναι η μόνη Περιφέρεια που συνδυάζει όλες τις μορφές τουρισμού (θερινό, χειμερινό, θρησκευτικό, ιστορικό, ιαματικό, ορειβατικό). Είναι λογικό κάθε είδος να χρειάζεται ειδική προβολή. Με την εμπειρία του τ. Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης έχω την δυνατότητα να κάνω πολύ γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις. Τίποτα όμως δεν θα γίνει ερήμην των επιχειρηματιών που έχουν σχέση με το τρίπτυχο Τουρισμός-Εστίαση-Γαστρονομία. Στην πολιτική έχει μεγάλη αξία να σχεδιάζεις μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οτιδήποτε άλλο είναι αλαζόνεια και εγωπάθεια.

«Ο κ. Σπανός συμπεριφέρεται σαν κομματικός νομάρχης της δεκαετίας του 80»

ΩτΦ: Ποιο είναι το μεγάλο λάθος του κ. Σπανού, σύμφωνα με την εμπειρία σας, το οποίο επέτρεψε την δική σας υποψηφιότητα;

Κ.Μ.: Το λάθος είναι το πρότυπο του κ. Σπανού για την Περιφέρεια. Ο κ. Σπανός συμπεριφέρεται σαν κομματικός νομάρχης της δεκαετίας του 80, είναι εξυπηρετικός στην κυβέρνηση χωρίς αντιρρήσεις και καθόλου διεκδικητικός. Επιμένει σε μία ανούσια προβολή στα social media χωρίς ουσιαστικό έργο. Η αλλαγή πορείας στον τόπο δεν γίνεται με πλατειούλες, γηπεδάκια και θεατρικά δρώμενα. Το τρίπτυχο που συνθέτει έναν ισχυρό Περιφερειάρχη είναι: 1. Ισχυρές δομές στις Περιφερειακές διευθύνσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν ακόμα και τους αδύναμους δήμους σε μελέτες και έργα. Αυτό προϋποθέτει ισχυρούς αντιπεριφερειάρχες και αξιοκρατία στις κρίσεις. 2. Διεκδικητικό προφίλ έναντι κυβέρνησης και lobby υποστήριξης στις Βρυξέλλες . 

Ο Περιφερειάρχης πρέπει να είναι ο «προκεχωρημένος» συνδικαλιστής όλων των νομών και ειλικρινή συνεργασία με όλους τους βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 3. Επένδυση σε μεγάλα έργα διότι είναι τα μόνα που μπορεί να αλλάξουν την πορεία μίας περιοχής. Ο Περιφερειάρχης πρέπει να σχεδιάζει και να προγραμματίζει σαν ένας μικρός κυβερνήτης. Για να το κάνει αυτό πρέπει και να εμπνέει και να σέβεται τα αιτήματα της κοινωνίας και των φορέων.


«Η Φωκίδα είναι ο πλέον στερημένος νόμος από τους πέντε»

ΩτΦ: Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον κ. Σπανό ή αν δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος με την παράταξή του;

Κ.Μ.Καμία πιθανότητα συνεργασίας. Τον έχω στηρίξει, με απογοήτευσε και δεν τον θεωρώ κατάλληλο για την θέση. Λυπάμαι αλλά οφείλω να είμαι ειλικρινής. Ωστόσο ο κ. Σπανός θα είναι υποψήφιος μόνο αν του το επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης, από τον οποίον είναι εξαρτημένος, κάτι που δεν γνωρίζω αν θα γίνει, αλλά δεν με αφορά. Αν δεν είναι, αν δηλαδή αφήσει ορφανό τον συνδυασμό του, οφείλω να ξεκαθαρίσω κάτι: 5+5 χρόνια (Μπακογιάννης, Σπανός) χρεώνονται μία μετριότητα.


Οι εκλεγμένοι έχουν κουράσει πολύ και έχουν φθορά. Ασφαλώς υπάρχουν ικανοί άνθρωποι μεταξύ τους, ωστόσο η κοινωνία αναζητά κάτι φρέσκο και δυνατό. Αυτό θέλουμε να κτίσουμε, αυτό είναι το όραμα μου γι’ αυτό ξεκίνησα 18 μήνες πριν τις εκλογές.


ΩτΦ: Τι σκέφτεστε για τη Φωκιδα; Ποια χαρακτηριστικά θα πληρούν οι συνεργάτες σας;

Κ.Μ.: Τα χαρακτηριστικά είναι: αγάπη στον τόπο με δείγματα γραφής που προκύπτουν από την προσωπική πορεία καθεμιάς και καθένα, ικανότητα στην συνεννόηση αλλά και την διοίκηση και βεβαιως επιτυχημένη επιστημονική και επαγγελματική καταγραφή. Θα επαναλάβω ότι η ποιότητα των στελεχών καθορίζει την πορεία.


ΩτΦ: Η Φωκίδα είναι από τις πιο αδικημένες Περιφερειακές Ενότητες στις κατανομές. Τι μπορείτε να εγγυηθείτε στον κόσμο της;

Κ.Μ.: Η Φωκίδα είναι ο πλέον στερημένος νόμος από τους πέντε. Αυτό προκύπτει από την χρησιμοποίηση των πόρων. Στην Φωκίδα ήρθε το μισό σχεδόν από τα χρήματα που οφείλονταν με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα. Η ευθύνη δεν αφορά τα τοπικά στελέχη αλλά τον κ. Σπανό προσωπικά και τους ισχυρούς επηρεασμούς του…για την μοιρασιά.. Δεν τολμώ να υποσχεθώ τα ίδια όσα ξεχάστηκαν στον δρόμο δηλαδή μαρίνες, τουριστική απογείωση, αρδευτικό του ελαιώνα, δρόμους κλπ Φοβάμαι ότι θα γίνω γραφική ηχώ της Περιφερειακής αποτυχίας στην Φωκίδα. Προφανώς θα υπάρχει στην τελική ευθεία σαφής σχεδιασμός για την νομό της Φωκίδας. 

Δεσμεύομαι ωστόσο ότι θα αποδώσω δικαιοσύνη στους στερημένους νόμους και ότι θα γίνω ιδιαίτερα ενοχλητικός σε όποια κυβέρνηση θα έχω απέναντι μου ώστε να μπει η Φωκίδα σε αναπτυξιακή πρωτοπορία. Τολμώ δε να πω ότι και ζητήματα που δεν είναι της αρμοδιότητας μου όπως πχ. το πολύ φτωχό σε υπηρεσίες νοσοκομείο της Άμφισσας θα είναι στο επίκεντρο σκληρών διεκδικήσεων. Η Περιφερειακή αρχή μπορεί να είναι όλα ή και τίποτα. Προσωπικά επιλέγω το “όλα” πάντα σε συνεργασία με τον εκλεγμένο βουλευτή του νόμου.

Πηγή: Έντυπη έκδοση της καθημερινής εφημερίδας “Ωρα της Φωκίδας”

stereasterea.gr


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative