Social Icons

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Έρχονται τα... ρούβλια; Μόνο πρωταπριλιάτικο ψέμα δεν είναι!


Έρχονται τα... ρούβλια; Μόνο πρωταπριλιάτικο ψέμα δεν είναι!
Ενεργειακό ρούβλι! Πριν πέντε μέρες ο πρόεδρος Πούτιν, δημόσια, υπέγραψε το Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο έκανε γνωστό «προς πάσα κατεύθυνση», ότι στο εξής, αρχής γενομένης με το γκάζι, οι πληρωμές «από χώρες μη φιλικές» προς τη Ρωσία, θα γίνονται σε ρούβλια. Μέσω της ρωσικής τράπεζας, Gazprobank!
Του Δημήτρη Λιάτσου, Διεθνολόγου, Διδάκτωρα Φιλοσοφίας

Πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος, και αφού είχε εξηγήσει λεπτομερώς τόσο στο Γερμανό καγκελάριο, Σολτς, όσο και στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ντράγκι, για τις αιτίες και τους τρόπους πληρωμών, επανήλθε και ξεκαθάρισε πως την πρωταπριλιά, τα «ψέματα» τελείωσαν!
Κανείς δε μας πουλάει τίποτα, τζάμπα και εμείς δεν θα κάνουμε στο εξής φιλανθρωπία…
´Οποιος δεν πληρώσει, δεν θα παίρνει γκάζι, είχε προλάβει να διακηρύξει την παραμονή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στην Ευρώπη η πρώτη αντίδραση ήταν οργισμένα αρνητική, η δεύτερη σπασμωδικά αρνητική, η τρίτη διερευνητική με δημόσια επιμονή στην άρνηση, αλλά με πυρετώδεις κινήσεις πάνω στο θέμα, «τι κάνουμε»;

Ο Πούτιν είναι σαφέστατα αποκαλυπτικός και οι λογικές του τοποθετήσεις… αφοπλίζουν το σαθρό ευρωπαϊκό αφήγημα!
Προμηθεύαμε τους ευρωπαίους καταναλωτές με ρωσικό γκάζι. Να, εδώ και ένα μήνα το παίρνουν, μας πληρώνουν με ευρώ τα οποία στη συνέχεια τα παγώνουν στους λογαριασμούς μας. Βλέπουμε ότι εδώ υπάρχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ολοφάνερα ότι τους δώσαμε γκάζι… τσάμπα! Αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί!

Οι κυρώσεις προς τις ρωσικές τράπεζες, το πάγωμα των λογαριασμών όλων των ρωσικών εταιριών και φυσικών προσώπων, δεν αποτελεί παρά τη «μεγαλύτερη κλεψιά στην ιστορία του καπιταλισμού», εκτιμάνε στη Μόσχα. Και, λένε ότι «εκείνοι που διαφήμιζαν την ιδιωτική, ατομική ιδιοκτησία ως τον ακρογωνιαίο λίθο του ελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος, έρχονται τώρα ανοικτά και με τρόπο καθαρά γκανγκστερικό, κάνουν… ριφιφί στους λογαριασμούς και στις περιουσίες άλλων! Έτσι και με την… πληρωμή του γκαζιού που θεωρητικά την κάνουν αλλά πρακτικά παγώνουν τους σχετικούς λογαριασμούς, άρα το παίρνουν… τσάμπα!

Η απόφαση της Μόσχας μπορεί να ξάφνιασε τους μακράν αρμενίζοντες κηφήνες των Βρυξελλών, ωστόσο η πληρωμή σε ρούβλια είναι ένα βασικό βήμα «στην ενδυνάμωση της τραπεζικής και οικονομικής κυριαρχίας μας» εξηγεί ο ρώσος ηγέτης.

Πολλά δυτικά ΜΜΕ από τις ημέρες που ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν στην Ευρώπη και… καθησύχαζε τους πολιτικούς, «ανάβοντας όμως φωτιές» στους επιχειρηματικούς κύκλους που δουλεύουν με την ενέργεια, έγραφαν ότι η Ε.Ε πήρε αποφάσεις που τώρα της γυρίζουν μπούμερανγκ!

«ΗΠΑ και Ε.Ε οδήγησαν εαυτούς σε… παγίδα με τις αλόγιστες αντιρωσικές κυρώσεις», έγραφε ο The Guardian.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, έμπειρος πολιτικός, Σταϊνμάιερ, παραδέχτηκε ότι όλη αυτή η ιστορία με την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες για τη Γερμανία»!

Τέλος, ο Πούτιν δεν μίλησε τυχαία με το Ντράγκι. Αυτός ως επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι από εκείνους που κατανοεί κάλλιστα ότι η μορφή της πληρωμής που απαιτεί η Ρωσία είναι και εφικτή και τεχνικά υλοποιήσιμη.

Η Μόσχα είναι καταπέλτης για την ευρωπαϊκή ηγεσία. Το ρωσικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του τονίζει ότι η Ε.Ε με τις πράξεις της όχι μόνο οδηγεί σε αδιέξοδο τις ρωσοευρωπαικές σχέσεις αλλά πλήττει ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ…

Οι κοροϊδίες περί «μαμούθ συμβολαίων» με ΗΠΑ!

Ο Μπάιντεν χαριεντίζονταν μπροστά στις κάμερες με την Λαιεν για την υπογραφή «συμφωνίας μαμούθ»(!), για 15 δις κυβικά φ.α. σε μορφή LNG, που θα επιχειρήσει να πείσει(!!!), τις ασιατικές χώρες και εταιρίες που τις προμηθεύουν να το στρέψουν προς την Ευρώπη! Και να, «πανηγύρια» οι διάφοροι ευρωκλακαδόροι(μαζί και οι Έλληνες), για τη συμφωνία «μαμούθ»! Φτηνά πυροτεχνήματα για το… πόπολο!

Διότι, πρώτον, πως να εξηγήσουν τις αιτίες της εκτίναξης των τιμών όταν μέχρι σήμερα η Ρωσία τροφοδοτεί σε φ.α. τους προμηθευτές της υλοποιώντας το 100% των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τα συμβόλαια;

Δεύτερον, αν και όταν γίνει δυνατό να φθάσουν αυτά τα 15 δις, δεν παύουν να είναι μόλις το 1/10 των 155 δις κυβικών που προμηθεύεται η Ευρώπη από τη Ρωσία!

Τρίτον, αν τα 15 δις είναι ποσότητα «μαμούθ» τότε τι θα ήταν τα 55 δις που θα μετέφερε ο ήδη έτοιμος αλλά χωρίς να λειτουργεί αγωγός, North Stream-2;

Ο καθένας που μελετήσει τα νούμερα και τις αποφάσεις που λαμβάνουν στις Βρυξέλλες οι αιθεροβάμονες του ευρωπαϊκού στρατού των δεκάδων χιλιάδων κηφήνων, θα κατανοήσει την έκφραση του ρωσικού ΥΠΕΞ για το πως πλήττεται η ευημερία των ευρωπαίων πολιτών και νοικοκυριών!

ΥΓ-1: Πριν ένα μήνα κάποιοι, όπως η ΥΠΕΞ της Αγγλίας, πλειοδοτούσαν στις εκφράσεις για το τσάκισμα της ρωσικής οικονομίας και την κατρακύλα του εθνικού της νομίσματος, του ρουβλιού. Τότε έχασε πρόσκαιρα το 40% της αξίας του και η ισοτιμία με το δολάριο έφθασε στο 1/130, από το 1/83 που ήταν στις 23 Φεβρουαρίου! Με τις κινήσεις της ρωσικής κυβέρνησης και τις εξελίξεις γύρω από τις επερχόμενες πληρωμές γκαζιού σε ρούβλια, κλείνει το Μάρτιο με την αντιστοιχία… 1/83! Και ακόμα δεν άρχισαν οι πληρωμές…

ΥΓ -2: Στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι τα λιπάσματα που προμηθεύονται από τη Ρωσία και πριν από μια εβδομάδα τα έβαλαν στη λίστα κυρώσεων, αφού το ξανασκέφτηκαν, τώρα τα πέρασαν στην κατηγορία των «αγαθών πρώτης ανάγκης», και τα έβγαλαν από τις κυρώσεις! Εκτιμάται ότι το ίδιο θα κάνουν και οι ευρωπαίοι!!! Σπεύδω να προβλέψω ότι και αυτός ο τομέας προμηθειών θα πρέπει να πληρώνεται με το ίδιο, προαναφερόμενο νόμισμα, το ρούβλι!!!

ΥΓ -3: Το οικονομικό επιτελείο του Κρεμλίνου, μετά από πρόταση της Κρατικής Δούμας, επεξεργάζεται σχέδιο πληρωμών με ρούβλια και για τον τομέα εξαγωγών σιτηρών. Εδώ τα θέμα είναι πιο σύνθετο. Αν και η Ρωσία τα τελευταία χρόνια βγήκε στην πρώτη θέση σε εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο, τώρα σε συνθήκες πλήρους εχθρικής στάσης από τις χώρες της Δύσης απέναντι της, και για να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, αποφάσισε την απαγόρευση εξαγωγών στα σιτηρά. 

Και αυτό είναι ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για την Ευρώπη η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το φάσμα ελλείψεων στον τομέα του επισιτισμού! Αν η ρωσική θέση αλλάξει(και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αλλαγή στάσης της Ε.Ε στα θέματα κυρώσεων), τότε οι όποιες προμήθειες φαίνεται ότι επίσης θα γίνονται σε ρούβλια!

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί…

Δημήτρης Λιάτσος, διεθνολόγος, διδάκτωρ φιλοσοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative