Social Icons

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Κυβέρνηση: Στέλνει Έλληνες στρατιώτες στη Μοζαμβίκη για χάρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!


Κυβέρνηση: Στέλνει Έλληνες στρατιώτες στη Μοζαμβίκη για χάρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!
Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με ανάπτυξή τους όπου Γης, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, παράλληλα με την ολοένα και πιο ενεργή ανάμειξή τους στις κινήσεις του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» εδώ και μέρες για αποστολή δυνάμεων μέχρι και στη Μοζαμβίκη, στη Νοτιοανατολική Αφρική.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το Σάββατο, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, αναχώρησε για τη Μοζαμβίκη με μεταφορικό αεροσκάφος της Πολιτικής Αεροπορίας τμήμα 8 στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, το οποίο συμμετέχει στην «εκπαιδευτική αποστολή» της ΕΕ (European Union Training Mission Mozambique — EUTM MOZ). Στο αεροσκάφος επέβαινε επίσης προσωπικό από τη Ρουμανία που συμμετέχει στην ίδια αποστολή, κατόπιν σχετικού αιτήματος διευκόλυνσης της μετακίνησής του στη Μοζαμβίκη.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην EUTM MOZ εγκρίθηκε με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 31 Μάρτη, με διάρκεια 2 ετών (μέχρι το τέλος του 2023) και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής.

Η EUTM MOZ αναπτύσσεται στη βόρεια επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο της Μοζαμβίκης, όπου, σύμφωνα με τα επιτελεία τους, δρουν «ακραίοι ισλαμιστές». Στην πραγματικότητα αποτελεί ιμπεριαλιστική αποστολή, με 1.100 στρατιώτες, κατά βάση από την Πορτογαλία. Το υπόλοιπο δυναμικό θα καλυφθεί από χώρες όπως Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία και Φινλανδία. 

Η συγκρότησή της αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12/7/2021, στο πλαίσιο υπεράσπισης των ευρωενωσιακών συμφερόντων στην αφρικανική ήπειρο απέναντι στους ανταγωνιστές, Κίνα και Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν άλλωστε από τις πρώτες που δήλωσαν πρόθυμες για συμμετοχή σε αυτήν τη νέα ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική αποστολή.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή της ΔΕΠ «αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές διεθνών οργανισμών και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας σε διεθνές επίπεδο», με την ντόπια αστική τάξη να διεκδικεί ακόμα πιο ενεργά ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και την αποστολή μάχιμου τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης» που αποφάσισε πρόσφατα η λυκοσυμμαχία. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση ενός Τμήματος Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία διμοιρία με τέσσερα στοιχεία (όπλα πάνω σε ερπυστριοφόρα) συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Ενδεικτικός είναι και ο απολογισμός του ΓΕΕΘΑ για τις πολυεθνικές ασκήσεις «Ηνίοχος 22» και «Ωρίων 22», οι οποίες ξεκίνησαν στις 28 Μάρτη και ολοκληρώθηκαν στις 7 και 8 Απρίλη αντίστοιχα: «Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ασκήσεων (…) αποτέλεσε η συμμετοχή 20 χωρών με 1.900 στελέχη, 2 αεροπλανοφόρα, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και 10 πολεμικά πλοία (…) συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας ως αξιόπιστου σύμμαχου και εταίρου, καθώς και ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κυβέρνηση: Στέλνει Έλληνες στρατιώτες στη Μοζαμβίκη για χάρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!
Σε κατάσταση ετοιμότητας για το ΝΑΤΟ


Και οι σχετικές δραστηριότητες συνεχίζονται: Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε άσκηση ενεργοποίησης μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν διατεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας στην επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας (Allied Maritime Command — MARCOM).

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στο Μυρτώο Πέλαγος άσκηση εκτέλεσης μη συναινετικής νηοψίας στο πλοίο γενικής υποστήριξης του ΠΝ «Ατλας Ι», το οποίο προσομοίωσε πλοίο που έφερε «ύποπτο φορτίο», με τη συμμετοχή πυραυλακάτου «Ρουσσέν» στην οποία επέβαινε Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), ενός σκάφους ανορθόδοξου πολέμου — ταχείας μεταφοράς της ΔΥΚ και ενός ελικοπτέρου της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

«Η εν λόγω Άσκηση Ενεργοποίησης εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τη διαρκή και ενεργό συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις δραστηριότητες και επιχειρήσεις της Συμμαχίας, με σκοπό τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», αναφέρεται αρμοδίως, δίνοντας το πλαίσιο της εμπλοκής.

Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες ότι στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν χρεωθεί ήδη την εκτέλεση νηοψιών σε «ύποπτα πλοία» σε Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο — «ύποπτα» για υποστήριξη των ρωσικών μονάδων που επιχειρούν στον άξονα από Συρία έως Βόρεια Αφρική. 

Άλλωστε, ακριβώς στο πλαίσιο της «Sea Guardian» ελληνικές φρεγάτες έχουν ενταχθεί ουκ ολίγες φορές στις λεγόμενες «εστιασμένες περιπολίες» της επιχείρησης, αναλαμβάνοντας πολλάκις και τον ρόλο ναυαρχίδας ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης που κάνει τέτοιους ελέγχους πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, θυμίζουμε, οι μονάδες που εμπλέκονται στη «Sea Guardian» είναι (μαζί και με τις 4 μόνιμες ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, SNMG 1 και 2 και SNMCMG 1 και 2) βασικά τμήματα του ναυτικού σκέλους της Δύναμης Απόκρισης της λυκοσυμμαχίας (NATO Response Force). Η οποία NRF από την πρώτη στιγμή της έξαρσης του Ουκρανικού τέθηκε σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και απευθείας υπό τη διοίκηση του SACEUR (του ανώτατου ΝΑΤΟικού στρατιωτικού διοικητή Ευρώπης, Αμερικανού πτέραρχου Τ. Γουόλτερς).

Συνολικά 140 πλοία του ΝΑΤΟ έχουν απλωθεί από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ανεπτυγμένα πάνω σε κρίσιμους θαλάσσιους διαύλους.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή και το Σάββατο, «στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Αδρίας», του υποβρυχίου «Πιπίνος», ενός αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και 2 «F‑16» της Πολεμικής Αεροπορίας, με μονάδες της SNMG 2, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Κυβέρνηση: Στέλνει Έλληνες στρατιώτες στη Μοζαμβίκη για χάρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!
Συνεχείς υπηρεσίες πάσης φύσης σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ


Στο πλαίσιο της συνεχούς παροχής υπηρεσιών και στήριξης στις επιχειρήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, στα ανοιχτά της Σούδας έχει αναπτυχθεί αυτό το διάστημα και το υποβρύχιο των Αμερικανών «USS Georgia», όπου και επιβιβάστηκε ομάδα πεζοναυτών της Task Force 61/2 «Marines», που έχουν μετασταθμεύσει στη βάση των ΗΠΑ στην Κρήτη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που πέρασε σχετικά απαρατήρητη, τέλη Μάρτη βρέθηκε στην Αθήνα ο πρώην επικεφαλής Στρατηγικής Πρόβλεψης της αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας, αντισμήναρχος και καθηγητής του National Intelligence University (εκπαιδεύει στελέχη για τη CIA, την NSA και άλλα τέτοια …ευαγή ιδρύματα) Τζέικ Σωτηριάδης.

Προσκεκλημένος της κυβέρνησης, ήταν κεντρικός ομιλητής σε διήμερο «future lab» στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου παρόντες ήταν επίσης ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θ. Ντόκος και στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών (από τις Διευθύνσεις με αντικείμενο Τουρκία — Ρωσία κ.ά.), Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και της ΚΥΠ. Όπως αναφέρεται, αντικείμενο του «εργαστηρίου» ήταν «το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη μετά την ουκρανική κρίση» και τον Σεπτέμβρη αναμένεται να καταληχθεί ένα πόρισμα για το μετέπειτα διεθνές τοπίο και τη θέση εκεί της ντόπιας αστικής τάξης.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Σ. Σωτηριάδης φέρεται να συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, την Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου.

Πηγή: Ριζοσπάστης.




  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative