Social Icons

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Στυλίδα: Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»


Στυλίδα: Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»
Συμμετέχοντας στο παλαιό έθος των ευσεβών κατοίκων της Στυλίδας και της Ανατολικής Φθιώτιδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το μεσημέρι της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ημέρα του θριάμβου και της νίκης της αληθινής πίστεως, προηξήρχε στην Ιερά Λιτανεία της Εφεστίου και Θαυματουργού Εικόνας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, της ομωνύμου και ιστορικής Ιεράς Μονής της Στυλίδας, στην πόλη της Στυλίδας.  

Από γενιά σε γενιά, οι κάτοικοι της Στυλίδας, εδώ και 120 χρόνια, ακολουθούν με ευλάβεια την παράδοση της μεταφοράς της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Γεωργίου από το Μοναστήρι του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου και μετά την λιτανευτική πομπή την εναποθέτουν στο κέντρο του Ναού προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών, ενώ το ίδιο βράδυ τελούν και Ιερά Αγρυπνία, καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη τους στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο για την θαυματουργή επέμβασή του και την σωτηρία των κατοίκων της πόλεως από θανατηφόρο γρίπη.

Το 1902 φονική γρίπη θέριζε τον κόσμο της Στυλίδας και δεκάδες άνθρωποι έχαναν καθημερινά την ζωή τους. Οι ευλαβείς πιστοί μετά από πολλή προσευχή αποφάσισαν πεζοί να μεταφέρουν την Κυριακή της Ορθοδοξίας την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου από την ομώνυμη Μονή στην Στυλίδα και να καταθέσουν στον Άγιο με πίστη τις προσευχές τους για να σταματήσει το κακό. Έτσι και έγινε! Μόλις η Ιερά Εικόνα έφτασε στην Στυλίδα και ο Άγιος εισήλθε στην πόλη θριαμβευτής και τροπαιοφόρος, μετά από πολλές δεήσεις και προσευχές, η γρίπη πέρασε και οι κάτοικοι σώθηκαν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αρχικά μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου μαζί με τον σεβαστό γέροντα της Μονής Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Σάπιο παρέλαβε την Ιερά Εικόνα του Αγίου Γεωργίου και την συνόδευσε στην θέση «παππούς» στη Στυλίδα, όπου και ανέμεναν οι κάτοικοι της Στυλίδας και οι Ιερείς της πόλεως και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Στυλίδας..

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος και ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος.

Πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτανεία της Εικόνας του Αγίου, η οποία και εναποτέθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδας.

Ο κ. Συμεών ομιλώντας στους πιστούς μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Σήμερα η πόλη μας είναι λουσμένη με ένα ευλογημένο φως ηλίου και βρισκόμαστε εδώ πέριξ του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι προστάτης, πατέρας, ιατρός και ευεργέτης της πόλεως και απολαμβάνουμε την παρουσία και την ευλογία του.

Ο Άγιος προστατεύει όχι μόνο από σωματικούς αλλά και από πνευματικούς ιούς και η παρουσία του, εδώ στην πόλη της Στυλίδας, αυτή την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, όπου η Εκκλησία μας, εντατικά αγωνίζεται να μας θεραπεύσει από αυτούς τους φονικούς πνευματικούς ιούς της υπάρξεως μας ενισχύει και μας ευλογεί και μας δίνει δύναμη.

Ένας από τους φοβερότερους ιούς της υπάρξεως μας είναι η κακία, ο εγωισμός, η φιλαυτία. Αυτός είναι ο ιός που έχει την μεγαλύτερη διασπορά και γεννά μικρά και μεγάλα πάθη. Από εκεί πηγάζει και η φιλαυτία, η φιληδονία, η κατάκριση, το πάθος της συκοφαντίας και άλλα πολλά θανάσιμα πάθη.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και τα θεραπευτικά μέσα που μας παρέχει η Εκκλησία μας, οι Ιερές Ακολουθίες, η νηστεία, η προσευχή, η ελεημοσύνη, οι λιτανείες και όλα που μας παρέχει η Εκκλησία μας, μας τα παρέχει για να μας δώσει την δυνατότητα να φροντίσουμε την πνευματική μας υγεία, την υγεία της ψυχής, που είναι ανώτερη από την σωματική υγεία. Όταν παύει να ζει μέσα μας το εγώ, τότε έρχεται για να ζήσει μέσα μας ο Χριστός.

Μέσα λοιπόν στο κλίμα, το οποίο ζούμε και στις δυσκολίες της εποχής μας, η Λιτάνευση του Αγίου Γεωργίου, που είναι σμιλευμένη με την πνευματική υπόσταση αυτού του τόπου, σηματοδοτεί την κορύφωση της Εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας και της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων.

Οι Άγιοι μας είναι οι προστάτες μας, οι ιατροί και οι συμπαραστάτες μας. Η Λιτανεία αυτή είναι η σχέση κοινωνίας μας με τον Άγιο Γεώργιο και με τους Αγίους μας.

Εύχομαι πατρικά και προσευχητικά, ο Άγιος Γεώργιος και όλοι οι Άγιοι να προστατεύουν πάντοτε την πόλη της Στυλίδας και τους ευλαβούς κατοίκους της.

Η αγάπη του Θεού να σταλάζει βάλσαμο στις ψυχές μας και να μας δίνουν δύναμη. Καλό υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής».

Ακολούθως, ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος ευχαρίστησε δια πολλών τον Σεβασμιώτατο για την ευλογητή παρουσία του στην Ιερά Λιτανεία και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην παράδοση της Λιτανεύσεως, την οποία οι ευσεβείς κάτοικοι ακολουθούν πιστά. Μάλιστα ο π. Ιγνάτιος αναφέρθηκε σε μία από τις πολλές Ιερές Λιτανείες του παρελθόντος, την οποία ευλόγησε ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο οποίος και μάλιστα συνόδευσε την Ιερά Εικόνα από το Μοναστήρι στην Στυλίδα με τα πόδια, επισημαίνοντας την δυνατή πίστη τόσο του Αγίου, όσο και των παλαιών κατοίκων της Στυλίδας.
Στυλίδα: Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»
Στυλίδα: Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»
Στυλίδα: Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»
Στυλίδα: Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»
Στυλίδα: Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»
Στυλίδα: Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Γεώργιος προστάτης μας και από σωματικούς και πνευματικούς ιούς»
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative