Social Icons

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Ο ρατσισμός περιμένει τους Ρομά και πολλούς άλλους με «λάθος» χρώμα και εθνικότητα που φεύγουν από την Ουκρανία


Ο ρατσισμός περιμένει τους Ρομά  και πολλούς άλλους με «λάθος» χρώμα και εθνικότητα που φεύγουν από την Ουκρανία
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες ξεχειλίζουν τώρα από αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, είναι μια ομάδα που δεν πρέπει να αισθάνεται την ίδια αλληλεγγύη. Εκείνοι με διαφορετικό χρώμα δέρματος ή εθνικότητα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να ξεφύγουν από τον πόλεμο και αντιμετωπίζουν χειρότερες συνθήκες μόλις φύγουν, γράφει η εφημερίδα Riktpunkt του ΚΚ Σουηδίας.

Αναφέρεται στην κατάσταση Ρομά και Αφρικανών, Ασιατών όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του Bloomberg Equality και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα δικαιώματα των Ρομά (ERRC)

Οι Ουκρανοί Ρομά που, όπως όλοι οι άλλοι, θέλουν επίσης να ξεφύγουν από τις βόμβες και τον πόλεμο, αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες στη Μολδαβία όπου μεταφέρονται με λεωφορεία στα ρουμανικά σύνορα και εκφορτώνονται εκεί. Συχνά τους διαχωρίζουν από τους υπόλοιπους που έχουν έρθει, έτσι ώστε οι Ρομά να στεγάζονται ξεχωριστά με κακές συνθήκες διαβίωσης και ανεπαρκή τροφή.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά (ERRC) επισκέφθηκε τρία ξεχωριστά κέντρα υποδοχής στην Μολδαβία που χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για να φιλοξενήσουν Ρομά πρόσφυγες, καθώς και μικρό αριθμό άλλων εθνικών μειονοτήτων.

Σε ένα αχρησιμοποίητο γραφείο στην πρωτεύουσα Chisinau περίπου 70–80 Ρομά (συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών) ήταν στρυμωγμένοι σε μικρούς χώρους, μερικές φορές 15 σε ένα δωμάτιο. Υπήρχε μόνο μια τουαλέτα στο ισόγειο χωρίς άλλες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Είπαν ότι τους έδωσαν φαγητό μόνο το βράδυ της πρώτης ημέρας που έφτασαν. Μετά από τρεις ημέρες, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στα ρουμανικά σύνορα.

Περίπου 175 πρόσφυγες φιλοξενούνταν σε αυτό που κάποτε ήταν ένα δημοτικό νοσοκομείο για φυματικούς, που είχε χρησιμοποιηθεί πρόσφατα για τη θεραπεία ασθενών με covid-19. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν Ρομά εκεί, μαζί με μερικούς Αζέρους και Ουζμπέκους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός Ρομά προσφύγων φιλοξενείται επί του παρόντος στο Manej Sports Arena, ένα κλειστό στάδιο στίβου στο Chisinau.

Το ERRC εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 600 πρόσφυγες που ζουν εκεί σε μια μεγάλη αίθουσα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Ρομά. Υπάρχουν ανεπαρκείς πόροι εδώ για να καλύψουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, με τους Ρομά να διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει αρκετό φαγητό, ζεστός ρουχισμός ή φάρμακα για παιδιά που αρρωσταίνουν.

Επιπλέον, οι Ρομά συχνά στέλνονται στα σύνορα χωρίς να ενημερώνονται για τον τρόπο λειτουργίας της μεταναστευτικής διαδικασίας, και πολλοί απομακρύνονται επειδή δεν έχουν τα σωστά έγγραφα.

Τα παιδιά που συνοδεύονται από ενήλικα μέλη της οικογένειας που δεν είναι γονείς τους συχνά στερούνται την είσοδο και τα μέλη της οικογένειάς τους αντιμετωπίζουν ακόμη και κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων.

Άλλοι απλά δεν έχουν διαβατήριο, ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν καθόλου ταυτότητα, και είναι εγκλωβισμένοι στο περιβάλλον του διαχωρισμένου φυλετικά κέντρου υποδοχής, ανύμποροι να φτάσουν στους φίλους και την οικογένειά τους στην ΕΕ και ανήμποροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Ουκρανία.

Οι συνοριακές αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να απομακρύνουν όσους ζητούν άσυλο, Ρομά ή μη Ρομά, απλώς και μόνο επειδή δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτοποίησης. Το δικαίωμα ασύλου προϋποθέτει ότι σε περιόδους πολέμου, οι πρόσφυγες είναι αδύνατο να πάνε στο γραφείο διαβατηρίων τους και να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Με όλα τα γραφεία κλειστά στην Ουκρανία, καθώς και την ουκρανική πρεσβεία στο Chisinau, αυτοί οι Ρομά πρόσφυγες δεν έχουν κανένα τρόπο απόκτησης έγκυρων εγγράφων.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι αυτή η χαλάρωση δεν εφαρμόζεται όταν πρόκειται για απάτριδες Ρομά πρόσφυγες στα σύνορα με τη Μολδαβία.

Δεν είναι όμως μόνο οι Ρομά.

Υπάρχουν πολλές αναφορές για το πώς οι μη λευκοί που προσπάθησαν να διαφύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία αντιμετωπίστηκαν με ρατσισμό.

Αναγκάστηκαν να κατέβουν από τα τρένα, αναγκάστηκαν χωρίς στέγη να παγώσουν έξω, ενώ σε άλλους δόθηκε στέγη αλλά αναγκάστηκαν να περιμένουν για μέρες για να συνεχίσουν, ενώ οι λευκοί Ουκρανοί ανεβαίνουν το συντομότερο δυνατόν γράφει το Bloomberg Equality.

Καθώς προσπαθούν να βρουν πού να πάνε στη συνέχεια, δεν είναι σαφές ότι θα βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Αυτό επειδή η ΕΕ ψήφισε ένα άνευ προηγουμένου μέτρο που επιτρέπει στους Ουκρανούς να παραμείνουν για τρία χρόνια στα κράτη μέλη αλλά εναπόκειται σε μεμονωμένες χώρες να αποφασίσουν αν προσφέρουν στους μη Ουκρανούς που είχαν νόμιμη διαμονή στην χώρα την ίδια προστασία.

Οι διακρίσεις που αντιμετώπισαν ορισμένοι αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις.

Αυτή είναι η Ευρώπη της «αλληλεγγύης» και της «αρωγής» των κατατρεγμένων που εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά με κριτήρια που στο μέλλον θα ευνοήσουν το κεφάλαιο να βρει φτηνή εργατική δύναμη.

Οι υπόλοιποι περισσεύουν.


Πάνος Αλεπλιώτης

Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative