Social Icons

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ... Του Θάνου Μπλούνα


ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ... Του Θάνου Μπλούνα

ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ,  
            
Καλό είναι να γίνονται δημοτικά έργα στην πόλη μας, έστω και μικρά (εν αναμονή των μεγάλων που μας υπόσχονται συνήθως προεκλογικά), αλλά να μην καταστρέφονται εξαιτίας τους χωρίς λόγο προϋπάρχοντα και χρήσιμα ακόμα έργα και υποδομές. 

Ο λόγος για δυο έργα που ψήφισε με τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ. τον περασμένο Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα (α) τη συντήρηση-ανακατασκευή της τεχνητής λίμνης (υποθέτω αυτής που υπάρχει στο Πάρκο του Λαού, εμβαδού κάπου 300 τ,μ.) με προϋπολ. κάπου 40.000 ευρώ και (β) την ανάπλαση της πλατείας Καρυάς (που καλύπτει μόλις 800-1000 τ.μ. και βρίσκεται πάνω από το πάρκο και τις γραμμές του τρένου) με προϋπολ. περίπου 65.000 ευρώ.

Έχω καταθέσει γραπτά και στη δήμαρχό μας και στον προκάτοχό της προτάσεις για έργα με ελάχιστο κόστος και αναγκαίες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Και παρά το γεγονός ότι από τις προτάσεις αυτές ελάχιστες έχουν υλοποιηθεί, (π.χ. η ανάπλαση του ηρώου από το δήμο και η εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου στο Πάρκο του Λαού από την περιφέρεια μετά βέβαια από αίτημα του δήμου), χάρηκα διαβάζοντας για τα δύο προαναφερθέντα έργα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Μάλιστα, όπως έπραξα και κατά το πρόσφατο παρελθόν, ήμουν έτοιμος να συγχαρώ δημόσια τη δήμαρχο για το γεγονός ότι, μετά τη θεομηνία της δεκαετούς περίπου απραξίας του αλήστου μνήμης και πανελληνίου αναγνωρισιμότητας δημάρχου μας, επιτέλους κάτι άρχισε να κινείται και στην πόλη μας. Δυστυχώς όμως, η έναρξη υλοποίησης των δύο αυτών έργων, μου δημιούργησε κάποια εύλογα ερωτηματικά, που μου έκοψαν τη φόρα για τα συγχαρητήρια.

Δεν ξέρω αν το πρώτο έργο «ανακατασκευής»(;) της λιμνούλας των 300 τ.μ. του πάρκου, έχει ολοκληρωθεί με το βάψιμο των τοιχωμάτων της και την φύτευση θάμνων περιμετρικά (στη θέση των προϋπαρχόντων, που είχαν αφεθεί απότιστοι και οι περισσότεροι ξεράθηκαν) ή αν πρόκειται να συμπληρωθεί με τα δυο σιντριβάνια , που ξεπηδούσαν μέσα από τη λίμνη ή/και με κάτι άλλο. 

Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι οι μέχρι στιγμής εργασίες στο έργο της πλατείας Καρυάς θυμίζουν έργο πληρωμένου μαστροχαλαστή, σαν την περίφραξη της παιδικής χαράς στον παιδότοπο του πάρκου, που (όπως έχω ξαναγράψει) αχρήστευσε τη δυνατότητα παράδοσης μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής , όπως γινόταν παλιά, σε όλη την έκταση που καλύπτει το οδικό δίκτυο του παιδότοπου. 

Το γιατί και το έργο στην Καρυά μου θυμίζει μαστροχαλαστή και παραπέμπει σε απερίσκεπτη κατασπατάληση πόρων που διέθεσε ο δήμος κατά το παρελθόν, θα το αντιληφθούν οι αναγνώστες αυτού του σύντομου κειμένου από τη συνέχεια.

Στον χώρο της μικρής πλατείας Καρυάς υπήρχε από παλιά ένα αντλιοστάσιο για τα υπόγεια ΜΗ πόσιμα νερά που υπάρχουν εκεί. Επίσης υπήρχε και μια βρύση σε λάκκο, απ’ την οποία οι αγρότες έπαιρναν νερό και ξέπλεναν τα βυτία των γεωργικών ελκυστήρων τους από τα δηλητηριώδη υπολείμματα των ψεκαστικών διαλυμάτων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για δηλητηρίαση ζώων, παιδιών που έπαιζαν στην αλάνα ή και ξένων περαστικών που δεν γνώριζαν ότι το νερό ΔΕΝ ήταν πόσιμο.

Στη δεκαετία του 90, η νέα τότε δημοτική αρχή προχώρησε σε τέσσερα μικρά έργα: 

α) Διοχέτευσε με υπόγειο αγωγό το νερό της Καρυάς από τα παλιό αντλιοστάσιο σε ένα μικρό σχεδόν υπόγειο αντλιοστάσιο που κατασκεύασε στο δημιουργούμενο την περίοδο εκείνη Πάρκο του Λαού. 

β) Φρόντισε από το νερό αυτό να γεμίζει και να ανανεώνεται το νερό της τεχνητής λίμνης, αλλά και να εγκαταστήσει υπόγειο δίκτυο άρδευσης του γκαζόν και των δέντρων του πάρκου από το νερό της Καρυάς και όχι από πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης. 

γ) Επιχωμάτωσε τον λάκκο με τη βρύση του μη-πόσιμου νερού και ισοπέδωσε το βόρειο και μεγαλύτερο μέρος της τότε αλάνας, δημιουργώντας τη μικρή προς ανάπλαση πλατεία, αφού κατασκεύασε ένα τοιχίο που άφησε ανέγγιχτα τα μεγάλα δέντρα στο νότιο ανισόπεδο (χαμηλότερο κατά μισό μέτρο) τμήμα της πλατείας, το οποίο βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τον παρακείμενο δρόμο και χρησίμευε με τα υπάρχοντα δέντρα και για τη στάθμευση αυτοκινήτων το καλοκαίρι και ειδικά τις ημέρες λειτουργίας της παρακείμενης λαϊκής αγοράς. 

 δ) Κατασκεύασε στο βόρειο τμήμα της πλατείας, πάνω από τον επιχωματωθέντα λάκκο, μια λιθόκτιστη παραδοσιακή βρύση πόσιμου νερού δύο όψεων (σαν την εικονιζόμενη που υπάρχει στο πάρκο αλλά μεγαλύτερη).

Τι έγινε τώρα με το έργο της ανάπλασης που άρχισε να υλοποιείται;
Μια μπουλντόζα κατεδάφισε τη βρύση, το αντλιοστάσιο και το τοιχίο που υπήρχε και ενοποίησε-ισοπέδωσε τα δύο επίπεδα της μικρής πλατείας. Επιπλέον ξερίζωσε τέσσερα με πέντε μεγάλα δέντρα που υπήρχαν και στα δύο μέρη της πλατείας αφήνοντας μόνο τρία και απομάκρυνε τα λίγα παγκάκια που υπήρχαν εκεί.
 
Αγνοώ τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη της ανάπλασης αυτής της πλατειούλας, αλλά αναρωτιέμαι:

 1) Τι θα πείραζε να παραμείνει η παραδοσιακή όμορφη βρύση (για την οποία ο δήμος ξόδεψε τότε χρήματα ), έστω πάνω σε υπερυψωμένο πλατύσκαλο; 

2) Έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά του νερού από το αντλιοστάσιο που γκρεμίστηκε στο μικρό αντλιοστάσιο του πάρκου ή με την κατεδάφιση του πρώτου αντλιοστασίου αχρηστεύτηκε η δυνατότητα της άρδευσης του πάρκου από το μη-πόσιμο «νερό της Καρυάς»; 

3)Δόθηκε άδεια της δασικής υπηρεσίας για το ξερίζωμα των μεγάλων δέντρων, που υπήρχαν εκεί , και πού διατέθηκαν τα καυσόξυλα; 

4) Τέθηκε υπόψη του Δ.Σ. η μελέτη του έργου και κάποιο μακέτα της εικόνας που θα έχει η πλατεία όταν αναπλαστεί; 

5) Γνωστοποιήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους ότι θα κατεδαφιστούν η βρύση και το αντλιοστάσιο και θα ξεριζωθούν μεγάλα δέντρα;

Ελπίζω ότι τουλάχιστον τα παγκάκια που απομακρύνθηκαν από την πλατεία θα τοποθετηθούν επιτέλους στο πρακτορείο λεωφορείων και απέναντι από αυτό, για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, που περιμένουν το λεωφορείο για τη Λαμία ή για τα χωριά ανατολικά της Στυλίδας.

Τελειώνω εδώ διευκρινίζοντας ότι δεν έχω προηγούμενα με την αγαπητή μου δήμαρχο και λυπάμαι αν, κάποιες φορές, τη στενοχωρώ με όσα γράφω. 

Ωστόσο, όχι μόνο ως π. δήμαρχος, που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την πόλη μας, αλλά και ως απλός δημότης και ενεργός πολίτης, θεωρώ υποχρέωσή μου να βοηθώ με προτάσεις την εκάστοτε δημοτική αρχή, να τη συγχαίρω δημόσια για τα επιτεύγματά της, να επισημαίνω τα λάθη και τις παραλείψεις της, αλλά και να της καταλογίζω αδιαφορία, όταν κωφεύει σε χρόνια αιτήματα δημοτών, όπως αυτό που αφορά την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων επιβατών και ΑΜΕΑ που περιμένουν όρθιοι για πολλή ώρα λεωφορείο στο πρακτορείο της Στυλίδας και στη στάση Κωτσόβολου στη Λαμία.
ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ... Του Θάνου Μπλούνα
ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ... Του Θάνου Μπλούνα
ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ... Του Θάνου Μπλούνα
ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ... Του Θάνου Μπλούνα
Στυλίδα 9/2/2022
Θάνος Μπλούνας,
τ. πάρεδρος Παιδαγ. Ινστιτούτου,
π. δήμαρχος Στυλίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative