Social Icons

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΛΑΡΚΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 30/12/21


ΛΑΡΚΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 30/12/21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση «ενημέρωσης και έκφρασης αλληλεγγύης» την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας στις 12:00 το μεσημέρι.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του Σωματείο μας, με το που ήρθε σε σώμα, «έβαλε μπροστά» την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Κυβέρνηση, με στόχο να απαντηθούν τα αιτήματα μας, να βρουν λύση τα προβλήματά μας, να μπει τέλος στην ανασφάλεια, την ομηρία, την απαξίωση, τον μαρασμό της περιοχής μας.

Με κοινή απόφαση όλων των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στην ΛΑΡΚΟ (συντονιστικό), στείλαμε επιστολές στον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Σκρέκα, σε όλους τους Κυβερνητικούς βουλευτές της Στερεάς, συμπεριλαμβανομένου τον Υπουργό Τύπου της κυβέρνησης κ. Οικονόμου και στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ.

Μέσα από τις επιστολές μας, τους θέσαμε και τους ζητήσαμε να τοποθετηθούν και να μας απαντήσουν στα παρακάτω:

Εξηγώντας με την επιχειρηματολογία ότι ο νόμος που ψήφισαν και έβαλαν σε εφαρμογή (παρά την εναντίωση μας για την πρόβλεψη των άσχημων συνεπειών της παραπέρα ιδιωτικοποίησης), για να «βρεθεί επενδυτής μέσα σε 9 μήνες και να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών » όπως έλεγαν, έχει υπερβεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν.

Έκλεισαν 2 χρόνια και χρονοδιάγραμμα πότε θα λήξει δεν υπάρχει. Οι τιμές του νικελίου είναι σε κερδοφόρα επίπεδα, αλλά δεν παράγουμε, η ΛΑΡΚΟ υπολειτουργεί, έχουν διαλυθεί οι εγκαταστάσεις της, έχουν δημιουργηθεί επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Παρά το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ, για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει πάρει έμμεσα και άμεσα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 150 από την πώληση της συρρικνωμένης παραγωγής, αντί να βλέπουμε τον εκσυγχρονισμό της και την ανάπτυξη της, βλέπουμε το γκρέμισμα της, την μέχρι τελικής πτώσεως απαξίωση, την κατεύθυνση προς το λουκέτο.

Μέσα από αυτόν τον νόμο μας έκοψαν μεγάλο κομμάτι της μανιάτικης μισθοδοσίας μας, την «ανάσα» που μας έδιναν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και να λαμβάνουν το μόχθο μία ζωής.

Οι περικοπές που μας έχουν επιβάλει δεν μας δίνουν το περιθώριο να αποφύγουμε τη χρεοκοπία στα νοικοκυριά μας, μία χρεοκοπία που συμπαρασύρει καθημερινά και τις τοπικές κοινωνίες.

Αποτυπώνοντας αυτά που ζούμε αιτηθήκαμε:
  • Να καταβληθεί ενόψει εορτών έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος ενός μισθού.
  • Με πολιτική απόφαση να απεγκλωβιστούν οι συνάδελφοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καταβάλλοντας τους την αποζημίωση και ότι απορρέει από το ασφαλιστήριο ζωής, όπως είναι αποτυπωμένα στις Συλλογικές και ατομικές μας Συμβάσεις.
  • Με χρονοδιάγραμμα να επισκευαστεί το εργοστάσιο και σε συνθήκες ασφαλούς εργασίας να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή του.
  • Να ανοίξει ουσιαστική και συγκεκριμένη συζήτηση με στόχο να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τη Δευτέρα 20/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ειδική Διαχείριση όπου της τέθηκαν τα αιτήματα, προτείνοντας της μάλιστα να κρατήσει για μία βδομάδα αναμένω ένα καμίνι έτσι ώστε να παράξουμε έναν μισθό για ανασάνουμε οικονομικά μέχρι το Πάσχα. 

Η απάντηση ήταν ότι «για να βγάλει το 2022 χρειάζεται άλλα 40 εκατομμύρια, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί πολύ παραπάνω από τις τιμές πώλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος της ενέργειας φτάνει τα 280 ευρώ την MWH. Για να καταβάλει ένα μισθό ενίσχυση χρειάζεται πολιτική έγκριση και χρηματοδότηση». Όσα αφορούν τους διαγωνισμούς και την εξέλιξή τους, «δεν μπορεί να καθορίσει ακριβές χρονοδιάγραμμα, σίγουρα δεν θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος Δεκέμβρη όπως είχε ανακοινωθεί».

Από το γραφείο του κ. Γεραπετρίτη υπεύθυνος ενημέρωσης για τα εργασιακά μας, ορίστηκε η Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, με την οποία και πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μαζί της την Τετάρτη 22/12. Από την τηλεδιάσκεψη δεν βγήκε τίποτα το καινούργιο και το πιο συγκεκριμένο από αυτά που μας είχαν πει όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Δηλαδή, «όλα θα καθοριστούν όταν θα γίνουν οι διαγωνισμοί, θα αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι με βάση το νόμο του 2012, θα υπάρξει πρόγραμμα προ συνταξιοδότησης για τους 59+, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτό όσοι έχουν ένσημα και είναι κοντά στα 59, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως μηνιάτικο προ συνταξιοδότησης, σε όσους έχουν ένσημα και είναι από 54 και πάνω. Για τους υπόλοιπους που δεν απορροφηθούν από τον νέο επενδυτή θα υπάρξουν προγράμματα επανένταξης στην εργασία».

Στις ερωτήσεις: Έχετε να μας πείτε συγκεκριμένα ηλικιακές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις προ συνταξιοδότησης και το μηνιάτικο που θα παίρνουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν; Τι μηνιάτικο παίρνουν στα προγράμματα επανένταξης και πόσο χρονικά διαρκούν αυτά; Tι μισθούς και δικαιώματα θα έχουμε στον επόμενο; Θα αναγνωριστούν οι συμβατικές υποχρεώσεις που έχει η ΛΑΡΚΟ για την καταβολή της αποζημίωσης και ότι απορρέει από το ασφαλιστήριο ζωής με βάση τις συλλογικές συμβάσεις;

Η απάντηση ήταν : «Δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα, όλα τα καθορίζουν τα δημοσιονομικά».

Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε και με τον Υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα με τον οποίο καθορίστηκε τηλεδιάσκεψη για την Τετάρτη 29/12, στην οποία θα του θέσουμε τα αιτήματα. Οι υπόλοιποι βουλευτές της Στερεάς (Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας), δεν έχουν τοποθετηθεί, δεν μας έχουν απαντήσει.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Επιδιώκοντας να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με στόχο να καλύψουμε την Πρωτοχρονιά, αυτό που μας στέρησαν για την ημέρα των Χριστουγέννων, στην προκαθορισμένη συνάντηση πού θα γίνει την Τετάρτη με τον κ. Σταϊκούρα θα προσπαθήσουμε να τον πείσουμε για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε συναντήσεις και διάλογο με την Κυβέρνηση, αλλά αυτό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα της επιβίωσης, της ασφάλειας στην εργασία, η εξάλειψη της ανασφάλειας για το μέλλον, απαιτούν λύσεις που θα έρθουν ως αποτέλεσμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας και του πολύμορφου αγώνα.

Η καλή ενημέρωση όλων των εργαζομένων και όλων αυτών που μας συμπαραστέκονται το τελευταίο δίχρονο είναι αφετηρία για να κλιμακώσουμε μέχρι την δικαίωση.

Σε αυτή τη βάση ανακοινώνουμε ότι την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 στις 12.00 το μεσημέρι στην πύλη θα πραγματοποιηθεί «Συγκέντρωση ενημέρωσης και έκφρασης αλληλεγγύης». Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής μας, Σωματεία φορείς και εργαζόμενους της χώρας μας να έρθουν να ενημερωθούν, να εκφράσουν με την παρουσία τους την αλληλεγγύη στον τίμιο και δίκαιο αγώνα μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας σας εύχεται χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα.

Για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος                         ο Γεν. Γραμματέας

Πολίτης Παναγιώτης           Κορέτζελος Ανδρέας


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative