Social Icons

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Τους ξέχασε το κράτος, τους θυμήθηκε η φωτιά (Λογγίτσι Στυλίδας)


Τους ξέχασε το κράτος, τους θυμήθηκε η φωτιά
Το Λογγίτσι, που βρίσκεται σε ύψος 780 μέτρων, εξακολουθεί το 2021 να μη διαθέτει ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Συνολικά κάηκαν 3.000 στρέμματα δάσους, καθώς τα πυροσβεστικά δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν το μέτωπο της φωτιάς.

Ιωάννα Φωτιάδη

Είναι μεσημέρι της 2ας Αυγούστου και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Στυλίδας, Βαλεντίνος Στεφανής, βρίσκεται καθ’ οδόν με τους άνδρες του για την αντιμετώπιση μιας φωτιάς που μόλις έχει ξεσπάσει στο όρος Οθρυς.
Καθώς το κομβόι των πυροσβεστικών οχημάτων κατευθύνεται προς το χωριό Λογγίτσι, που βρίσκεται σε ύψος 780 μέτρων, «φίδια» αρχίζουν να ζώνουν τον διοικητή, που έχει μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει την περιοχή. «Το GPS μας οδηγούσε σε έναν αμφιβόλου ποιότητας χωματόδρομο και όσο αυτός μάκραινε, είχα αρχίσει να πιστεύω ότι ο πλοηγός είχε κάνει λάθος και μας έστελνε κάπου αλλού…».

Ο πλοηγός, ωστόσο, είναι ο μόνος που… δεν σφάλλει, αφού το εν λόγω ορεινό χωριό της Φθιώτιδας εξακολουθεί το 2021 να μη διαθέτει ασφαλτοστρωμένο δρόμο. «Είχα συναντήσει κάτι ανάλογο πριν από πολλά χρόνια, στα χωριά των Αγράφων, στην Ευρυτανία, τα οποία είχαν μεν χωματόδρομο αλλά πολύ καλύτερης ποιότητας», παρατηρεί έκπληκτος στην «Κ» ο κ. Στεφανής.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην επιχείρηση της Πυροσβεστικής. «Σε δύο οχήματά μας, όπως και σε μία υδροφόρα του Δήμου Στυλίδας, σκίστηκαν τα λάστιχα με συνέπεια να μείνουν εκτός μάχης για μία ημέρα», περιγράφει ο ίδιος, «σοβαρές ζημιές υπέστησαν τα οχήματα που έσπευσαν από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία για βοήθεια· παρέμειναν βέβαια λειτουργικά, αλλά όταν επέστρεψαν στη βάση τους χρειάστηκαν επισκευές, χρονοβόρες και κοστοβόρες».

Τα πυροσβεστικά καθυστερούν σημαντικά να πλησιάσουν το σημείο της φωτιάς. «Αν είχαμε φτάσει νωρίτερα, θα είχαμε περιορίσει την καταστροφή», επισημαίνει με νόημα ο κ. Στεφανής, «κάηκαν συνολικά 3.000 στρέμματα δάσους». Οταν πλέον οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στο χωριό διαπιστώνουν την παντελή έλλειψη αντιπυρικών ζωνών.

Το δασαρχείο δεν είχε χορηγήσει τις ανάλογες άδειες, η περιφέρεια δεν είχε μεριμνήσει ούτε καν για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων, που λειτουργούν εν είδει αντιπυρικών ζωνών. «Απουσία αντιπυρικών ζωνών, το Λογγίτσι μπορεί εύκολα να γίνει στάχτη, απ’ όποια κατεύθυνση και αν εκδηλωθεί φωτιά, όπως διαπίστωσα τις επόμενες μέρες που ξέσπασε πυρκαγιά από τη νότια πλευρά του χωριού», σημειώνει ο κ. Στεφανής, που παρέμεινε στην ευρύτερη περιοχή έως τις 13 Αυγούστου.

Τις δύσκολες εκείνες μέρες εμφανίζεται ως «από μηχανής θεός» το συνεργείο ενός ιδιώτη με μπουλντόζες. «Στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένα αιολικό πάρκο, του οποίου το δίκτυο κάηκε από τη φωτιά», διηγείται ο κ. Στεφανής, «ο υπεύθυνος της εταιρείας, κ. Θοδωρής Παπαδόπουλος, έφερε κλιμάκιο για να αποκαταστήσει τη βλάβη». Ενώπιον αδιεξόδου, ο διοικητής ζητάει βοήθεια από το ιδιωτικό συνεργείο, που για τρεις μέρες διανοίγει αντιπυρικές ζώνες με ζήλο και ανιδιοτέλεια. «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», λέει στην «Κ» ο διοικητής, «η εταιρεία, μάλιστα, πραγματοποίησε μια σημαντική δωρεά σε ελαστικά για τα πυροσβεστικά και σε ατομικό εξοπλισμό για εμάς».

Αόριστη υπόσχεση

Τους ξέχασε το κράτος, τους θυμήθηκε η φωτιά
(Φωτ. stilidanews.gr)

Οσο ο κ. Στεφανής μένει στο χωριό, συναντά την απόγνωση και τον θυμό των κατοίκων, που έχουν ανδρωθεί και γεράσει με μια αόριστη υπόσχεση – τον δρόμο που θα ολοκληρωθεί… κάποτε. «Ο δρόμος είναι συνολικά 16 χλμ., τα δέκα πρώτα ασφαλτοστρώθηκαν τμηματικά από τη δεκαετία του ’90 έως και το 2005, που έγινε το τελευταίο χιλιόμετρο», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του χωριού, Κωνσταντίνος Γιαννούτσος.

Εκτοτε, το αίτημα των κατοίκων μετατρέπεται σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ. «Προεκλογικά, μας δίνουν ελπίδες, μετεκλογικά μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι είμαστε λίγοι κάτοικοι», λέει με πικρία ο πρόεδρος του χωριού με τους 180 ψηφοφόρους. «Ο προηγούμενος περιφερειάρχης διεμήνυε ότι υπήρχε διαθέσιμο κονδύλι και ότι χρειαζόταν μόνο η υπογραφή του δημάρχου, ο δεύτερος φαίνεται ότι κάπου διαφωνούσε, δεν μάθαμε ποτέ λεπτομέρειες», σημειώνει ο ίδιος.

Για να βάλουν και οι ίδιοι «πλάτη» στην ολοκλήρωση του πολυπόθητου έργου, οι κάτοικοι αξιοποίησαν 160.000 ευρώ από κοινοτικούς πόρους στη διάνοιξη και στην τεχνική προετοιμασία του δρόμου, «ώστε να είναι έτοιμος για ασφαλτόστρωση». Η επένδυσή τους όμως απεδείχθη μάταιη: στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν ο χωματόδρομος επανήλθε λόγω καιρικών φαινομένων στην πρότερη κακή κατάστασή του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Λογγιτσιώτες έχουν ζήσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις από την εξαναγκαστική αυτή απομόνωση. «Προ ετών ένας συγχωριανός μας ένιωσε δυσφορία, ενώ καθόμασταν στο καφενείο, το ΕΚΑΒ άργησε τόσο πολύ, που δεν τον πρόλαβε», διηγείται ο κ. Θανάσης Παπαδημητρίου, συνταξιούχος δάσκαλος, που περνάει τα καλοκαίρια του στη γενέτειρά του. «Οταν καλούμε γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες μας χρεώνουν επιπλέον λόγω του ανύπαρκτου δρόμου, ενώ μεγάλη είναι η δυσκολία στη μεταφορά των αγροτικών μας προϊόντων· στο χωριό μας έχουμε ελιές, αμπέλια, μελίσσια και ζώα, είμαστε ευλογημένος τόπος».

Η απομόνωση, όμως, οδηγεί μοιραία σε συρρίκνωση του πληθυσμού. «Τη δεκαετία του ’50 το σχολείο μας είχε 60 μαθητές και στο χωριό έμεναν πάνω από πενήντα οικογένειες», θυμάται ο ίδιος, «όμως η απουσία δρόμου τις εξώθησε να μεταναστεύσουν προς τη Στυλίδα, τη Λαμία ή την Αθήνα». Τον χειμώνα, τώρα, ζουν περί τις πέντε οικογένειες, οι οποίες την περυσινή σεζόν ελέω κορωνοϊού έφτασαν τις δέκα.

Η φωτιά μοιάζει να αναζωπύρωσε την επιθυμία των κατοίκων να εκσυγχρονιστεί το χωριό τους, αποκτώντας την απαραίτητη οδική σύνδεση. Με μια επιστολή διαμαρτυρίας προς όλους τους εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, επαναφέρουν το αίτημά τους· στο πλευρό τους, αυτή τη φορά, είναι και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Στυλίδας. «Μακάρι να είχα γνωρίσει το χωριό υπό άλλας συνθήκας, είναι πανέμορφο, με μια θέα που δεν έχω ξαναδεί», καταλήγει ο κ. Στεφανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative