Social Icons

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Το ξεβράκωμα του καπιταλισμού


Το ξεβράκωμα του καπιταλισμού

Γράφει ο Γιάννης Βεντούρας //


Ήταν Γενάρης του 2020, όταν άρχισε το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα να μας προετοιμάζει για την πανδημία που ερχόταν. Όλα τα Μέσα Ενημέρωσης που έχει στην ιδιοκτησία του, κρατικά και ιδιωτικά, άρχισαν μεθοδικά να μας προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθούσε. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν τις κυβερνήσεις αρκετές βδομάδες πριν.

Όλα τα κράτη, το ένα μετά το άλλο, άρχισαν διστακτικά να παίρνουν τα πρώτα μέτρα, πιστεύοντας ότι, «μπόρα είναι, θα περάσει». Όμως η μπόρα έγινε κατακλυσμός!


Και τώρα; Τί κάνουμε; Αναρωτήθηκαν.

Είχαν περάσει δέκα χρόνια από την προηγούμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, και τα σύννεφα μιας νέας είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται πάνω από τον ουρανό των αγορών. Στις τράπεζες είχαν συσσωρευτεί τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, και τα επιτόκια είχαν μηδενιστεί, αφού κανένας δεν ήθελε το παραπάνω χρήμα. Κι ερχόταν τώρα μια υγειονομική κρίση, για να κάνει το σπυρί να σπάσει και να ξεχυθεί το πύον της οικονομικής κρίσης.

Η μεγάλη αστική τάξη κάθε χώρας, έδωσε εντολή στα κυβερνητικά και οικονομικά επιτελεία τους, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να μειωθούν οι συνέπειες για τα κέρδη τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν ριπή οφθαλμού, πάρθηκε η απόφαση για μια τεράστια οικονομική ενίσχυση σε όλα τα κράτη-μέλη. Επείγον καθήκον η ρευστότητα στις αγορές και η ενδυνάμωση της ζήτησης. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη. Ξαφνικά όλοι οι περιορισμοί των οικονομιών ήρθησαν, επετράπησαν τα κρατικά ελλείματα και η διάθεση μεγάλων ποσών στους εργαζόμενους, που φυσικά, μέσω της κατανάλωσης, θα επέστρεφαν στις τσέπες των καπιταλιστών.

Αυτό έγινε και στην χώρα μας. Οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι και το λοιπό συνάφι, έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση, (ξέρετε, αυτούς που τους έχουν χεσμένους) και τους είπαν να σηκώσουν τα μανίκια (φήμες λένε ότι τους είπαν να σηκώσουν τους κώλους τους) και να πάρουν όσα μέτρα χρειάζεται για να γλυτώσουν τα κέρδη τους από την κρίση.

Στην αρχή, το Ελληνικό καπιταλιστικό κράτος, προσπάθησε να την βγάλει καθαρή, κλείνοντας τον κόσμο στα σπίτια τους. Μετά είδε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, αναγκαζόμενο να πάρει και άλλα μέτρα, που ποτέ όμως δεν ήταν τα αναγκαία. Στην περίοδο αυτή, οι αντιφάσεις του συστήματος θέριεψαν, τα αδιέξοδά του γιγαντώθηκαν.

Πρώτη αντίφαση.

Για να αποφύγουν την πλήρη κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, αναγκάστηκαν να καταφύγουν άμεσα στην Κεϋνσιανή πολιτική. Δηλαδή να δώσουν χρήμα στους εργαζόμενους που θα τους κλείνανε στο σπίτι και να αναβάλλουν την είσπραξη των φόρων, ώστε να μπορεί να κινηθεί η αγορά. Επειδή η «αγορά» ήταν το μέλημά τους και όχι ο λαός. Αυτή ήταν η πρώτη αντίφαση, αφού για να μην χάσει τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο, αναγκάστηκε να διαθέσει κάποιο χρήμα από τα κέρδη του! Εξάλλου, αν «αγάπαγαν» τον λαό, θα έδιναν εδώ και χρόνια επιδόματα σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, και θα στήριζαν ουσιαστικά τις ευπαθείς ομάδες.

Δεύτερη αντίφαση.

Έπρεπε να έχουν τον λαό υγιή να εργάζεται, δίχως όμως να δώσουν κονδύλια για ασφαλείς μεταφορές με τα λεωφορεία και τους συρμούς! Βιομήχανοι, τραπεζίτες και ιδιοκτήτες εμπορικών αλυσίδων, ήθελαν τους υπαλλήλους τους υγιείς για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις τους, αλλά δεν επέτρεπαν να γίνονται μαζικοί έλεγχοι για κορωνοϊό στους χώρους τους.

Τρίτη αντίφαση.

Το σύστημα και το κράτος του, ενώ αγωνιούσε για τα κύματα των ασθενών που κατέκλυζαν τα νοσοκομεία, δεν διέθεσε κανένα κονδύλι για πρόσληψη προσωπικού, ούτε για επείγον άνοιγμα νοσοκομείων που τα είχαν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια.

Τέταρτη αντίφαση.

Ενώ κάθε κράτος στηρίζεται στο επιστημονικό δυναμικό του και θέλει να παράγει όλο και περισσότερους επιστήμονες, η Ελληνική αστική τάξη έκανε το αδιανόητο. Για ενάμιση χρόνο κράτησε τα Πανεπιστήμια κλειστά, επειδή δεν ήθελε να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ασφαλή λειτουργία τους. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος τομέας που έχει προγραμματισθεί να ξαναλειτουργήσει (μετά ακόμα και από τους οίκους ανοχής) είναι τα ΑΕΙ.

Πέμπτη αντίφαση

Ενώ το καπιταλιστικό σύστημα έχει θεοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και απεχθάνεται κάθε τι το κρατικό, ΑΝΑΓΚΑΣΘΗΚΕ να παραδεχτεί ότι, μόνο τα δημόσια νοσοκομεία και ο κρατικός τομέας ήταν αυτός που μπορούσε να αναλάβει την διαχείριση της πανδημίας. Επίσης, για να μην αγγίξει τα κέρδη των κλινικαρχών, αρνήθηκε να επιτάξει προσωρινά και να εντάξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε έναν κεντρικό μηχανισμό αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης. Και όλα αυτά επειδή στο κέντρο προσοχής της κυβέρνησης της δεν είναι η υγεία του λαού, αλλά τα κέρδη των εντολέων της.

Έκτη αντίφαση.

Ενώ γνώριζε ότι η μαζική είσοδος των τουριστών θα έφερνε τον θάνατο και την απόγνωση στους Έλληνες, αρνήθηκε να κάνει έλεγχο σε όλους τους εισερχόμενους. Ο λόγος απλός. Αύξηση των πελατών για τους ξενοδόχους, με μειωμένη κρατική δαπάνη.

Έβδομη αντίφαση.

Στο τέλος αναγκάστηκε να εμβολιάσει δωρεάν όλο τον πληθυσμό ενώ παράλληλα διέθεσε τα δωρεάν self – test, πράγμα που απαιτούσαν από καιρό πολλοί μαζικοί φορείς και οργανώσεις. Και όπως πάντα, ο λόγος ήταν η προστασία των αγορών (ιδίως της τουριστικής) και όχι η προστασία του λαού. Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος, ας αναλογιστεί: Γιατί δεν δίνονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα εμβόλια; Γιατί έχουν περικοπεί οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έχει αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων;

Όλο αυτό το διάστημα βιώσαμε τις σπασμωδικές κινήσεις ενός κράτους για να περισώσει τις αγορές του, ελαχιστοποιώντας τις δαπάνες προς ανακούφιση των λαϊκών αναγκών. Για το λόγο τούτο προσπάθησε επισταμένως και «σχολαστικά», να μεταφέρει την ευθύνη στον ίδιο το λαό και να αναγάγει την «ατομική ευθύνη» ως το πρώτο ιδεολογικό του όπλο.

Η πανδημία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ξεβράκωμα του καπιταλιστικού συστήματος και της αστικής τάξης στα μάτια του λαού. Οι ενδογενείς του αντιφάσεις φούσκωσαν ξαφνικά και δεν μπορούνε να κρυφτούν.

Η κρίση αυτή ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο, την αναγκαιότητα του κεντρικού σχεδιασμού και του εργατικού ελέγχου. Έφερε επιτακτικά στην επιφάνεια το ζήτημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative