Social Icons

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ  - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΠραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/4 συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρακώμης, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Οικονόμου.

Στη συνάντηση θέσαμε όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους βιοπαλαιστές αγρότες στη Φθιώτιδα και όχι μόνο. Θέσαμε το σύνολο των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όπως τα ζητήματα της Υγείας και τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τους πολύ αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών, τα ζητήματα με τις φυσικές καταστροφές και τις αποζημιώσεις, τα ζητήματα του κόστους παραγωγής και των εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα, τα ζητήματα με τα έργα υποδομής που απαιτούνται, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά, απαιτώντας λύσεις ουσιαστικές που να διασφαλίζουν την επιβίωσή μας σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Κατά τη συζήτηση ο κ. Υφυπουργός έδωσε απαντήσεις στα θέματα που του θέσαμε οι οποίες καταγράφονται παρακάτω:


· Για το ζήτημα προστασίας της υγείας μάς απάντησε ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί το πιο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ΕΕ, ότι έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις, ότι τα ΚΥ είναι σε καλό επίπεδο, ότι το σύστημα αντέχει και ότι ο ιδιωτικός τομέας συμπληρώνει όπου χρειάζεται με τις ανάλογες αποζημιώσεις. Φαίνεται ότι μάλλον βιώνουμε διαφορετικές πραγματικότητες, αφού όπως είναι γνωστό η ΜΕΘ είναι πλήρης στο Νοσοκομείο Λαμίας ενώ 7 κρεβάτια ΜΕΘ δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό .

· Απαιτήσαμε έκτακτη αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς της Ανατολικής Φθιώτιδας στην κονσερβοελιά Στυλίδας 70€ το στρέμμα όπως δόθηκε στην Καλαμών και αντίστοιχα έκτακτη ενίσχυση 80€ το στρέμμα για το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας. Μας απάντησε ότι αν αποζημιωθεί η Φθιώτιδα για τη βρώσιμη ελιά θα πρέπει να αποζημιωθεί και η Χαλκιδική και η Άμφισσα και ότι υπάρχει όριο αντοχών στον προϋπολογισμό. Φαίνεται ότι αυτό το όριο έχει άλλες αντοχές όταν πρόκειται για τους καναλάρχες ή τους ομίλους της ενέργειας οι οποίοι επιδοτούνται με δισ. € όλο αυτό το διάστημα και άλλο για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

· Για το ζήτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών μάς είπε ότι πρόκειται για στρεβλή αντίληψη, δεν είπε όμως το ίδιο η κυβέρνηση στους μεγαλοκατασκευαστές των οδικών αξόνων που τους καταβάλει κανονικά τη χασούρα όταν είναι μειωμένη η διέλευση στα διόδια, εκεί τους εγγυάται τα κέρδη τους.

· Για τις αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ-ΚΟΕ που είναι καθυστερημένες και δυσανάλογες των ζημιών μάς απάντησε ότι ήδη έχουν δοθεί πολλά χρήματα για αποζημιώσεις και ότι γενικά δίνονται έγκαιρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον ενίσχυση στους καλλιεργητές μηδικής που καταστράφηκε η καλλιέργειά τους από τις πλημμύρες του Ιανού σαν αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

· Για τις μεγάλες καταστροφές στα ελαιόδεντρα κυρίως στη Δυτική Φθιώτιδα μας απάντησε ότι θα αποζημιωθούν στο 100% και ότι θα γίνει προσπάθεια να αποζημιωθούν και οι συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες και όσοι δεν είναι υπόχρεοι δήλωσης ΟΣΔΕ εντάσσοντάς τους στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε και για τον Ιανό.

· Όσον αφορά το αφορολόγητο πετρέλαιο ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης και ότι θα υλοποιηθεί μέχρι τη λήξη της θητείας της όπως επίσης και για τη μείωση 50% που ζητήσαμε στο αγροτικό ρεύμα ότι θα γίνει συζήτηση με τη ΔΕΗ για το αν υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε μείωσης και για το ζήτημα των διακοπών ρεύματος στις γεωτρήσεις ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης ενάμιση μήνα ώστε να διευθετήσουν οι αγρότες τις οφειλές τους.

· Όσον αφορά τις τράπεζες μας είπε ότι ψηφίστηκε ήδη να μην είναι απαιτητή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για ΑΔΑ ύψους 25.000€ από τη τράπεζα Πειραιώς και όσον αφορά το άνοιγμα της αγροκάρτας να γίνει με βάση τις περσινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, μας ενημέρωσε ότι άνοιξε στη EUROBANK και ότι υπάρχει πρόβλημα που διευθετείτε με την Εθνική Τράπεζα.

· Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, για δωρεάν αντιρρήσεις και παράταση ενός έτους καθώς και για την μη επιστροφή ενισχύσεων επιδοτήσεων για χωράφια που βγαίνουν δασικά, δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιστραφούν ενισχύσεις ότι θα δοθεί εξάμηνη παράταση και μείωση 50% στα παράβολα των αντιρρήσεων .

· Τέλος όσον αφορά τα έργα υποδομής που θέσαμε το ζήτημα της ολοκληρωμένης παρέμβασης στη κοίτη του Σπερχειού, στον Ε65 και στο σιδηρόδρομο ώστε να μην πνίγονται οι καλλιέργειες και μην κινδυνεύουν ζωές μας απάντησε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σε εξέλιξη. Όσον αφορά τη λίμνη Ξυνιάδας ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και ότι σχεδιάζονται κάποιες ακόμα το επόμενο διάστημα.

Συνάδελφοι το συμπέρασμα από τη συνάντηση είναι ότι χωρίς μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που βιώνουμε. Ό,τι έχουμε κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα μεγάλων οργανωμένων κινητοποιήσεων, τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Συνεχίζουμε στο δρόμο που ξέρουμε να βαδίζουμε, στο δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών.

ΛΑΜΙΑ 12/4/2021

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Υπόμνημα αιτημάτων


Α. Υγεία

Επειδή η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται:

· Να εξασφαλιστούν όλα τα παγκοσμίως εγκεκριμένα εμβόλια και να παρθούν όλα τα μέτρα για τον άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού.

· Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Λαμίας.

· Να στελεχωθούν με προσωπικό και μηχανήματα για να λειτουργήσουν ουσιαστικά τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

· Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας.

Β. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

· Να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Ανατολικής Φθιώτιδας και της κονσερβοελιάς Στυλίδας. Να τους αποδοθεί άμεσα έκτακτη αποζημίωση 70€/στρέμμα όπως δόθηκε και στην επιτραπέζια ελιά Καλαμών. Πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στη ζημιά που έχουν υποστεί όμως και αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

· Έκτακτη αποζημίωση 80€/στρέμμα στους φιστικοπαραγωγούς, πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν και στα στοιχειώδη έξοδα τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σημαντικό μέρος της νέας παραγωγής.

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα ώστε να μένει ένα ελάχιστο εισόδημα που να εξασφαλίζει την επιβίωσή μας και να μην είμαστε κάθε χρόνο στο έλεος των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων με τις ανοιχτές τιμές, που πληρώνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν και αν θέλουν, ενώ εμείς παλεύουμε με νύχια και με δόντια να μην καταστραφούμε.

· Να γίνει ο δωρεάν εμβολιασμός για τον καταρροϊκό πυρετό στο 100% του πληθυσμού των κοπαδιών, όπως αρχικά είχε δεσμευτεί η Περιφέρεια και όχι στο 50% με βάση την οδηγία που έστειλε τελευταία.

Έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά στα κοπάδια και υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν εμβολιαστούν να ξαναζήσουμε μέρες του 2014. Δεδομένου ότι το κονδύλι είναι πολύ μικρό δεν κατανοούμε την άρνηση του δωρεάν εμβολιασμού του συνόλου των ζώων.

Γ. Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ-ΚΟΕ

· Εκκρεμούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και τα ΚΟΕ για τους πληγέντες από την πλημμύρα του Ιανού καθώς και από προηγούμενες καταστροφές και στην παραγωγή αλλά και σε υποδομές – πάγιο κεφάλαιο. Πού βρίσκεται η διαδικασία, γιατί καθυστερείτε τόσο τις πληρωμές που είναι και δυσανάλογες με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι μας;

· Να αποζημιωθούν στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο και να αποπληρωθεί το χαμένο εισόδημα τουλάχιστον 3 ετών στους συναδέλφους ελαιοπαραγωγούς και άλλους καλλιεργητές που χτυπήθηκαν από τη χιονόπτωση της Μήδειας και τον ολικό παγετό που ακολούθησε. Στην Περιφέρεια του Δήμου Μακρακώμης η ζημιά ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις το 80%. Ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Νέας Γιαννιτσούς που η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Να αποζημιωθούν και οι ελαιοπαραγωγοί που είναι συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες και όσοι δεν είναι υπόχρεοι δήλωσης ΟΣΔΕ, με βάση το Ε9. Να αποσυρθεί η οδηγία που θέτει ως όριο για τις ενισχύσεις τα 4 στρέμματα ή τα 250€.

Δ. Κόστος Παραγωγής

· Αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες, δεν κατανοούμε πώς εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι, αεροπορικές δικαιούνται αφορολόγητο πετρέλαιο και εμείς που είμαστε βιοπαλαιστές, καλλιεργούμε και παράγουμε είδη πρώτης ανάγκης για τον ελληνικό λαό να φτύνουμε αίμα για να επιβιώσουμε, αρνείστε να μας διαθέσετε αφορολόγητο πετρέλαιο.

· Μείωση 50% στο αγροτικό ρεύμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε γεωτρήσεις. Να γίνουν άμεσα επανασυνδέσεις όπου έχουν διακοπεί, χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να καλλιεργήσουν.

· Κατάργηση του ΦΠΑ στα καλλιεργητικά μέσα και στα αγροεφόδια.

Ε. Τράπεζες

· Να σταματήσει η Τράπεζα Πειραιώς να απαιτεί ασφαλιστική ενημερότητα για να ανοίξει τα ΑΔΑ.

· Να ανοίξουν την αγροκάρτα οι άλλες τράπεζες και να δοθούν στους συναδέλφους με βάση τις περσινές δηλώσεις ΟΣΔΕ. Οι Αγροκάρτες να δίνονται άτοκα, είναι εξασφαλισμένα χρήματα. Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, εκατοντάδες συνάδελφοι δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια.

Στ. Δασικοί Χάρτες

· Κανένα νέο χαράτσι, καμία επιβάρυνση από διαδικασίες που το κράτος μάς ανάγκασε να μπούμε χωρίς δική μας ευθύνη. Νομοθετική ρύθμιση για δωρεάν αντιρρήσεις χωρίς παράβολα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

· Παράταση προθεσμίας τουλάχιστον 1 έτους για δωρεάν αντιρρήσεις σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες, χωρίς επηρεασμό του ΟΣΔΕ.

· Καμία επιστροφή ενισχύσεων – επιδοτήσεων που πήραν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.

· Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης.

Ζ. Έργα Υποδομής

· Να χρηματοδοτηθεί ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία με έργα υποδομής στην κοιλάδα του Σπερχειού. Τι έγινε με τις εξαγγελίες του κ. Σταϊκούρα για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων κατά μήκος του Ε65 και του σιδηρόδρομου.

· Έργα αποστράγγισης της λίμνης Ξυνιάδας, να σταματήσει επιτέλους το δούλεμα, τα μερεμέτια και τα μπαλώματα. Να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να ξανακαλλιεργήσουν και να μην καταστρέφονται κάθε χρόνο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ






  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative