Social Icons

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεράϊδας: Γίνονται τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία της ιστορικής μονής


Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεράϊδας: Γίνονται τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία της ιστορικής μονής
Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεράϊδας: Γίνονται τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία της ιστορικής μονής
Λαμία, 12/02/2021

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πραγματοποιήθηκε την 12η Φεβρουαρίου 2021 επίσκεψη του ηγουμένου της Ι. Μονής Ταξιαρχών Νεράϊδας Αρχιμανδρίτη π. Αγαθόνικου Βενετσάνου, του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Νεράϊδας κ.Αθανάσιου Καραπέτσα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεράιδας, στον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη και  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Καρακάντζα, προκειμένου να συζητήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης σωστικών μέτρων για την Ι.Μονή Ταξιαρχών, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη το επείγον πρόβλημα ότι ο νότιος αναλημματικός μαντρότοιχος (που συγκρατεί την πλαγιά στην οποία έχει θεμελιωθεί ο ναός) έχει καταρρεύσει σε μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης του ναού προς την πλαγιά και το ρέμα που κυλά νότια του.

Επισημαίνουμε, ότι υπάρχει διαθέσιμη μελέτη για την αποκατάσταση του αναλημματικού μαντρότοιχου, που χρηματοδοτήθηκε από την Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κ. Αντιπεριφερειαρχή η ανάγκη καλυτέρευσης του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι.

Ο κος Καρακάντζας εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την Ι.Μονή, την οποία επισκέπτεται αδιάλειπτα τα τελευταία 30 χρόνια και αναγνώρισε τα έργα ως επείγοντος χαρακτήρα. Ανέθεσε δε στον αρμόδιο συνεργάτη του να επισκεφτεί το μοναστήρι εντός του ερχόμενου δεκαπενθήμερου, για να εκτιμήσει:

• την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του αναλημματικού
μαντρότοιχου, με έξοδα της Περιφέρειας
• τη διαπλάτυνση σε επιμέρους σημεία και την καλυτέρευση της βατότητας του
δρόμου που οδηγεί στη μονή.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Καρακάντζα για την άμεση ανταπόκριση του, αναμένοντας την έναρξη των εργασιών, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της μονής.

Το καθολικό της Μονής χτίστηκε το 1756 και με εξωτερικές διαστάσεις 14×11μ. αποτελεί το μεγαλύτερο καθολικό μεταβυζαντινής ιεράς μονής στη Φθιώτιδα. Είναι σπάνιος τύπος τρίκλιτης, πολύτρουλλης βασιλικής και κατάγραφο από αξιόλογες αγιογραφίες.
Ολόκληρη η μονή, μαζί με το καθολικό και τον αύλειο χώρο είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο του Κράτους. Αποτελεί δε αδιαίρετη τριάδα με τα γειτονικά μοναστήρια του Αγ. Βλασίου και Αγ. Γεωργίου, λόγω της κοντινής μεταξύ τους απόστασης και της εποχής που κτίσθηκαν.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Χ.Μπακαλός                                      Τα μέλη


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεράϊδας στο Facebook: @politistikosneraida
Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεράϊδας: Γίνονται τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία της ιστορικής μονής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative