Social Icons

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Λαμία - επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝΛαμία - επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝΣήμερα 23 Φλεβάρη 2021, ώρα 11.00, στη Λαμία, στην πλατεία Λαού, το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Τ.Σ. Φθιώτιδας της ΚΝΕ τίμησαν την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ στις 23/2/1943. Η εκδήλωση ήταν συμβολική και σύμφωνη με τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. 

Σύντομο χαιρετισμό έκαμε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λαμίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιού από το Παράρτημα και την Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και ανθοδέσμης από το Τομεακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν.  
Λαμία - επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝ

Πλ. Λαού - Χαιρετισμός Παραρτήματος - 23 02 2021


Στις 23 Φλεβάρη του 1943, σ΄ ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ, σύσκεψη οργανώσεων νεολαίας που κατέληξε στην απόφαση ίδρυσης της ΕΠΟΝ με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό, αντιφασιστικό, προοδευτικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό. Η δράση της αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας.

Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε σε συνθήκες Κατοχής, παρά την ασφυκτική πίεση που επέβαλαν οι απαγορεύσεις, η τρομοκρατία, η ωμή βία των κατακτητών και των δοσίλογων συνεργατών τους. Ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια της ορμητικής ανάπτυξης του εργατικού–λαϊκού κινήματος, του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, με καθοριστική τη συμμετοχή της εργατικής και σπουδάζουσας νεολαίας.

Η μέρα ίδρυσης της ΕΠΟΝ συνέπεσε με την επέτειο ίδρυσης του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, που τσάκιζε στα μέτωπα του πολέμου το χιτλερικό τέρας και άνοιγε τον δρόμο για την απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης από τη φασιστική σκλαβιά.

Το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΟΚΝΕ, υπήρξαν η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του μεγαλειώδους ηρωικού αγώνα των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ. Ο ρόλος της ΟΚΝΕ, η οποία διέθεσε όλες τις δυνάμεις της για τη συγκρότηση της ΕΠΟΝ, ήταν καθοριστικός.

Περισσότερα από 600.000 μέλη της ΕΠΟΝ, σε συνθήκες σκλαβιάς, όταν φαινόταν παράτολμο και αδύνατο, έδρασαν με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία στον αγώνα κατά του κατακτητή. Με το χωνί, με τις προκηρύξεις, με τον παράνομο τύπο και με το όπλο στο χέρι, δίνοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες βρήκαν ηρωικό θάνατο στα χιτλερικά στρατόπεδα, τις διαδηλώσεις, τις σκληρές μάχες με τους κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες. Χιλιάδες νεολαίοι έγιναν πρότυπα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης και στάσης ζωής.

Οι ηρωικοί μαχητές της ΕΠΟΝ ήταν πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κόντρα στη λογική του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν τότε στη νεολαία μας ο συνεργαζόμενος με τους ΝΑΖΙ κατακτητές αστικός πολιτικός κόσμος, αλλά κι αυτοί που εγκατέλειψαν το λαό στο έλεος των κατοχικών φεύγοντας για τη Μ. Ανατολή ή το Λονδίνο.

Η θρυλική αυτή οργάνωση έγινε μεγάλη δεξαμενή για τον αγώνα, τον οποίο ενίσχυσε με εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές. Τροφοδότησε τον ΕΛΑΣ και κατόπιν τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για μια νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ξεχωριστή ήταν η πρωτοπόρα δράση της ΕΠΟΝ στις τεράστιες διαδηλώσεις για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που επιχείρησαν οι χιτλερικοί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μοναδικό αποδείχτηκε το μορφωτικό πολιτιστικό έργο της μέσα από τον καθημερινό αγώνα για το χτύπημα του αναλφαβητισμού, αλλά και η πρωτοφανής εκδοτική της δραστηριότητα, η πάλη της ενάντια στα ναρκωτικά με τα οποία οι αστοί και οι Άγγλοι σύμμαχοί τους θέλησαν να αποχαυνώσουν και να υποτάξουν τη νεολαία.

Η θρυλική ΕΠΟΝ, ο απαράμιλλου ηρωισμού αγώνας της, ενέπνευσε όλες τις επόμενες γενιές και συνεχίζει να εμπνέει σήμερα τη νεολαία μας, το λαό μας. Θα συνεχίσει και αύριο να αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικής στάσης, προσφοράς, αυτοθυσίας, αλληλεγγύης. Θα αποτελεί αποστομωτική απάντηση σ’ όσους καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό μπροστά στις δυσκολίες της λαϊκής πάλης.

Ως Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμούμε την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ δηλώνοντας αμέριστη στήριξη στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και όλων των εργαζόμενων για κάλυψη των αναγκών τους, για μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία, για μόρφωση, για εργασία, για το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, κατά της κρατικής καταστολής, κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να φύγουν οι Βάσεις του θανάτου.

Χρειάζεται να δυναμώσει περισσότερο η διεκδικητική πάλη των λαϊκών δυνάμεων, για να πάρει την απάντηση που της αρμόζει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του αστικού κράτους, της ΕΕ, των κομμάτων τους, που έχει κριτήριο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Να μείνει όρθιος ο λαός σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και πανδημίας και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να περάσει στην αντεπίθεση οργανώνοντας την πάλη του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, για την οριστική ανατροπή των εκμεταλλευτών του.

Να κλιμακώνεται ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο, κατά της συμμετοχής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών, εργαζόμενων ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χθες, που μεγαλώνουν τα ταξικά εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε φρούρια, με αστυνομικούς και καταστολή, για να αλωνίζει ανενόχλητη εκεί μέσα η επιχειρηματική δράση υπονομεύοντας και περιθωριοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ επιδιώκουν να τσακίσουν τους διεκδικητικούς αγώνες των φοιτητών για επιστήμη και έρευνα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις επιταγές της καπιταλιστικής αγοράς. Επιδιώκουν να τσακίσουν τις συνειδήσεις που εναντιώνονται στα σχέδια του κεφαλαίου μέσα στα πανεπιστήμια. Έτσι έγινε και χτες που οι αστυνομικές δυνάμεις, εφαρμόζοντας το νέο κατασταλτικό δόγμα, ξυλοφόρτωσαν και συνέλαβαν φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Επειδή, παρεμπόδιζαν, λέει, τη λειτουργία του …κλειστού, εδώ κι ένα χρόνο, με κυβερνητική απόφαση, Πανεπιστημίου. Δηλαδή δεν μπορούσαν να μπουν οι φοιτητές που …βρίσκονται στα σπίτια τους κάνοντας τηλε-σπουδές από τον ΗΥ τους.

Στο δρόμο της προώθησης των κοινών συμφερόντων των αστικών τάξεων Γερμανίας–Ελλάδας και με στόχο την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και συνείδησης εκπαιδευτικών και μαθητών, εντάσσεται κι η επιδίωξη αναθεώρησης-παραχάραξης της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, των αντιστασιακών λαϊκών κινημάτων μέσα από το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», το οποίο εντάσσεται στη διδακτική ύλη. Η παραχάραξη είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ με την άτιμη ταύτιση φασισμού-κομμουνισμού. Επίσημη ιδεολογία της υπερεθνικής ένωσης του κεφαλαίου είναι ο αντικομμουνισμός. Γι’ αυτό το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» δεν πρέπει να ενταχθεί ως διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία.

Η ιστορία των ΕΠΟΝ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ στη μεγάλη δεκαετία του ΄40, αποκαλύπτει ότι η πρωτοπόρα δουλειά μελών και στελεχών της ΟΚΝΕ έβαλε ανεξίτηλη σφραγίδα στην ηρωική αντιστασιακή δράση, στους ταξικούς αγώνες του λαού μας. Γεγονός που διδάσκει ότι ήταν αρνητική η απόφαση αυτοδιάλυσής της και διάχυσής της στην ΕΠΟΝ. Η οργανωτική αυτοτέλεια του ΚΚΕ και της νεολαίας του σε όλες τις συνθήκες είναι όρος και προϋπόθεση για την καθοδήγηση, την εξέλιξη και την έκβαση του αγώνα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Η ιστορία της ΕΠΟΝ, η ιστορία όλης της δεκαετίας του ΄40, διδάσκει επίσης ότι όταν ο λαός θελήσει και αποφασίσει να στηριχτεί στις ανεξάντλητες δυνάμεις του, ακόμα και σε συνθήκες που ο αντίπαλος μοιάζει ανίκητος, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να αλλάξει τους συσχετισμούς και να νικήσει.

Επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝ 1943 – 2021


Β΄ Παγκόσμιος Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος - Τριπλή ναζιστική-φασιστική Κατοχή, 23 του Φλεβάρη 1943: Σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της Ελλάδας.

Η ΕΠΟΝ ήταν ο ώριμος καρπός αγώνων και θυσιών. Εμπνευστής, βασικός φορέας και τροφοδότης της ήταν η Οργάνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος(ΟΚΝΕ) Με πρωτοβουλία της, είχε προηγηθεί(5/2/1942) η ίδρυση του ΕΑΜ Νέων. Εκτός από την ΟΚΝΕ, συμμετείχαν η Φιλική Εταιρεία Νέων, η Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας και η Δημοκρατική Ένωση Νέων. Συσπείρωσε στις γραμμές της 630.000 μέλη και τροφοδότησε τον ΕΛΑΣ με πάνω από 35.000 μαχητές. Κι αργότερα, μετά τη μάχη του Δεκέμβρη 1944, μεγάλο μέρος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προερχόταν από ΕΠΟΝίτες, ΕΠΟΝίτισσες και Αετόπουλα της Κατοχής.

Δεν επρόκειτο για μια οργάνωση με «ουδέτερα» ή «αταξικά» χαρακτηριστικά, όπως διάφοροι καλοθελητές επεδίωξαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να την «αποχρωματίσουν». Αντίθετα, και μέσα από τα ιδρυτικά της ντοκουμέντα, είναι σαφές ότι προσχώρησε και ζήτησε συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ, του οποίου κύριος «αιμοδότης» ήταν το ΚΚΕ.

Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωές της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Η συνεισφορά της στη διαπαιδαγώγηση των νέων της εποχής της ήταν μοναδική και αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη για τη σύγχρονη νεολαία. Παρακαταθήκη που αδυνατεί να σβήσει η ντόπια και ευρωενωσιακή αντίδραση από τη συλλογική μνήμη, όσο κι αν προσπαθεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Από την ίδρυσή της ακόμα, η ΕΠΟΝ πήρε «το βάπτισμα του πυρός» στις 25/2 και 5/3 στη μεγάλη μάχη που δόθηκε από το ΕΑΜ για να ματαιωθεί η πολιτική επιστράτευση που επιχείρησαν να υλοποιήσουν οι Γερμανοί με τους ντόπιους δωσίλογους και συνεργάτες τους. Δυο ημερομηνίες που Αθήνα και Πειραιάς μαζί με τα νιάτα τους αγωνίστηκαν, ματαίωσαν τα σχέδια του κατακτητή και επέβαλαν τη θέλησή τους.

Η συμβολή της ΕΠΟΝ ήταν καθοριστική στα χρόνια της Αντίστασης: Στον ένοπλο αγώνα, στη μάχη κατά της πείνας, στη μάχη της σοδειάς, στις μεγάλες διαδηλώσεις και αντικατοχικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά, στον ξεσηκωμό Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στην παραχώρησή τους στους Βούλγαρους φασίστες, στις απεργίες και τα σαμποτάζ, στη μάχη κατά των ναρκωτικών…

Όμως, υπάρχει και ένα ακόμα επίτευγμά της, το μεγαλύτερο σε προσφορά και δυσκολότερο -μέσα στον ορυμαγδό της μάχης: Ήταν το μορφωτικό και εκπολιτιστικό της έργο που παραμένει φωτεινός σηματοδότης μέχρι σήμερα. Μια γιγάντια δραστηριότητα για τη μόρφωση του λαού, για την εκδοτική δραστηριότητα σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλα έντυπα, για την εκπαίδευση, για σχολεία και σχολές, για θέατρο και διασκέδαση, για διάδοση του αθλητισμού και των αθλητικών ιδεωδών, για ανάταση του φρονήματος των υπόδουλων Ελλήνων.

Ως Παράρτημα Λαμίας της Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τιμούμε τις χιλιάδες ΕΠΟΝίτισσες, ΕΠΟΝίτες και Αετόπουλα για τις θυσίες τους από τη συμμετοχή στα πεδία των μαχών πλάι στον ΕΛΑΣ, στα συλλαλητήρια, στις φυλακές, στα βασανιστήρια, στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Μνημονεύουμε ιδιαίτερα τον αγώνα της ΕΠΟΝ -σε φοβερά δύσκολες συνθήκες- για το κέρδισμα της νεολαίας και τη συστράτευσή της στην οργανωμένη πάλη και στις αγωνιστικές αξίες της ζωής. Αξίες που αντηχούν μέχρι και σήμερα, στο πέρασμα των χρόνων. Αξίες, διδάγματα και ιδανικά που ακτινοβολούν και ωθούν τις λαϊκές καρδιές στην πάλη ενάντια σε κάθε σύγχρονο ιμπεριαλιστή, κατακτητή και εκμεταλλευτή.

Τέλος, καλούμε τους εκπαιδευτικούς της Φθιώτιδας να απορρίψουν το αντιεπιστημονικό Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» που εντάσσεται στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαστρέβλωση, παραχάραξη και αναθεώρηση της ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, των αντιφασιστικών λαϊκών αγώνων, του απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας ενάντια στον αιματοβαμμένο φασισμό που γεννιέται και θρέφεται από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Πρόκειται για «δράση» συσκότισης της ιστορικής μνήμης. 

Εξυπηρετεί συγκεκριμένα τη βελτίωση της εικόνας και του ρόλου της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ παράλληλα, ευνοεί τη προσπάθεια της σύγχρονης γερμανικής αστικής τάξης να προωθήσει την εξωτερική της πολιτική και κυριαρχία της απέναντι στις χώρες συνεταίρους-ανταγωνιστές της. Για τούτο, πολύ εύκολα, σε «δύσκολους καιρούς» όπως λένε, βρήκε και διέθεσε 1.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότησή του.

Αύριο, Τρίτη, λόγω περιορισμών εξ αιτίας της πανδημίας, η επέτειος ίδρυσης της ΕΠΟΝ θα τιμηθεί συμβολικά. Αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Λαμίας, της Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ και του Τ.Σ. Φθιώτιδας της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην Πλ. Λαού στις 11.00 το πρωί.

Λαμία 23 02 2021


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWSΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative