Social Icons

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝ 1943 – 2021



Επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝ 1943 – 2021
Επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝ 1943 – 2021
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ


Β΄ Παγκόσμιος Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος - Τριπλή ναζιστική-φασιστική Κατοχή, 23 του Φλεβάρη 1943: Σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της Ελλάδας.

Η ΕΠΟΝ ήταν ο ώριμος καρπός αγώνων και θυσιών. Εμπνευστής, βασικός φορέας και τροφοδότης της ήταν η Οργάνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος(ΟΚΝΕ) Με πρωτοβουλία της, είχε προηγηθεί(5/2/1942) η ίδρυση του ΕΑΜ Νέων. Εκτός από την ΟΚΝΕ, συμμετείχαν η Φιλική Εταιρεία Νέων, η Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας και η Δημοκρατική Ένωση Νέων. 
Συσπείρωσε στις γραμμές της 630.000 μέλη και τροφοδότησε τον ΕΛΑΣ με πάνω από 35.000 μαχητές. Κι αργότερα, μετά τη μάχη του Δεκέμβρη 1944, μεγάλο μέρος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προερχόταν από ΕΠΟΝίτες, ΕΠΟΝίτισσες και Αετόπουλα της Κατοχής.

Δεν επρόκειτο για μια οργάνωση με «ουδέτερα» ή «αταξικά» χαρακτηριστικά, όπως διάφοροι καλοθελητές επεδίωξαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να την «αποχρωματίσουν». Αντίθετα, και μέσα από τα ιδρυτικά της ντοκουμέντα, είναι σαφές ότι προσχώρησε και ζήτησε συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ, του οποίου κύριος «αιμοδότης» ήταν το ΚΚΕ.

Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωές της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Η συνεισφορά της στη διαπαιδαγώγηση των νέων της εποχής της ήταν μοναδική και αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη για τη σύγχρονη νεολαία. Παρακαταθήκη που αδυνατεί να σβήσει η ντόπια και ευρωενωσιακή αντίδραση από τη συλλογική μνήμη, όσο κι αν προσπαθεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Από την ίδρυσή της ακόμα, η ΕΠΟΝ πήρε «το βάπτισμα του πυρός» στις 25/2 και 5/3 στη μεγάλη μάχη που δόθηκε από το ΕΑΜ για να ματαιωθεί η πολιτική επιστράτευση που επιχείρησαν να υλοποιήσουν οι Γερμανοί με τους ντόπιους δωσίλογους και συνεργάτες τους. Δυο ημερομηνίες που Αθήνα και Πειραιάς μαζί με τα νιάτα τους αγωνίστηκαν, ματαίωσαν τα σχέδια του κατακτητή και επέβαλαν τη θέλησή τους.

Η συμβολή της ΕΠΟΝ ήταν καθοριστική στα χρόνια της Αντίστασης: Στον ένοπλο αγώνα, στη μάχη κατά της πείνας, στη μάχη της σοδειάς, στις μεγάλες διαδηλώσεις και αντικατοχικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά, στον ξεσηκωμό Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στην παραχώρησή τους στους Βούλγαρους φασίστες, στις απεργίες και τα σαμποτάζ, στη μάχη κατά των ναρκωτικών…

Όμως, υπάρχει και ένα ακόμα επίτευγμά της, το μεγαλύτερο σε προσφορά και δυσκολότερο -μέσα στον ορυμαγδό της μάχης: Ήταν το μορφωτικό και εκπολιτιστικό της έργο που παραμένει φωτεινός σηματοδότης μέχρι σήμερα. Μια γιγάντια δραστηριότητα για τη μόρφωση του λαού, για την εκδοτική δραστηριότητα σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλα έντυπα, για την εκπαίδευση, για σχολεία και σχολές, για θέατρο και διασκέδαση, για διάδοση του αθλητισμού και των αθλητικών ιδεωδών, για ανάταση του φρονήματος των υπόδουλων Ελλήνων.

Ως Παράρτημα Λαμίας της Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τιμούμε τις χιλιάδες ΕΠΟΝίτισσες, ΕΠΟΝίτες και Αετόπουλα για τις θυσίες τους από τη συμμετοχή στα πεδία των μαχών πλάι στον ΕΛΑΣ, στα συλλαλητήρια, στις φυλακές, στα βασανιστήρια, στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Μνημονεύουμε ιδιαίτερα τον αγώνα της ΕΠΟΝ -σε φοβερά δύσκολες συνθήκες- για το κέρδισμα της νεολαίας και τη συστράτευσή της στην οργανωμένη πάλη και στις αγωνιστικές αξίες της ζωής. Αξίες που αντηχούν μέχρι και σήμερα, στο πέρασμα των χρόνων. Αξίες, διδάγματα και ιδανικά που ακτινοβολούν και ωθούν τις λαϊκές καρδιές στην πάλη ενάντια σε κάθε σύγχρονο ιμπεριαλιστή, κατακτητή και εκμεταλλευτή.

Τέλος, καλούμε τους εκπαιδευτικούς της Φθιώτιδας να απορρίψουν το αντιεπιστημονικό Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» που εντάσσεται στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαστρέβλωση, παραχάραξη και αναθεώρηση της ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, των αντιφασιστικών λαϊκών αγώνων, του απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας ενάντια στον αιματοβαμμένο φασισμό που γεννιέται και θρέφεται από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

 Πρόκειται για «δράση» συσκότισης της ιστορικής μνήμης. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα τη βελτίωση της εικόνας και του ρόλου της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ παράλληλα, ευνοεί τη προσπάθεια της σύγχρονης γερμανικής αστικής τάξης να προωθήσει την εξωτερική της πολιτική και κυριαρχία της απέναντι στις χώρες συνεταίρους-ανταγωνιστές της. Για τούτο, πολύ εύκολα, σε «δύσκολους καιρούς» όπως λένε, βρήκε και διέθεσε 1.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότησή του.

Αύριο, Τρίτη, λόγω περιορισμών εξ αιτίας της πανδημίας, η επέτειος ίδρυσης της ΕΠΟΝ θα τιμηθεί συμβολικά. Αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Λαμίας, της Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ και του Τ.Σ. Φθιώτιδας της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην Πλ. Λαού στις 11.00 το πρωί.


Λαμία 22 02 2021

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝ 1943 – 2021
Επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝ 1943 – 2021
Επέτειος ίδρυσης ΕΠΟΝ 1943 – 2021

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ (Ε.Π.Ο.Ν.)
Χρόνος πρώτος – Αθήνα 28 Σ/βρίου 1943 – Αριθμός Φύλλου 11 – Τιμή Φύλλου Δραχ.200

 



  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative