Social Icons

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

CHRISTMAVIR: ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!


CHRISTMAVIR:  ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!
Αναδημοσίευση από το facebook

CHRISTMAVIR: ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!

Εδώ και δυο τρεις μέρες κόλλησα κι εγώ!
Κάποιοι άλλοι από τους φίλους μου και τους γνωστούς μου κόλλησαν νωρίτερα Όπως η αγαπημένη μου Βίκυ, που τη γνωρίζω από κοριτσάκι κι έχει γίνει εδώ και χρόνια μαμά και σε μερικά χρόνια θα γίνει και γιαγιά, πάντα όμορφη και (της εύχομαι και) πάντα χαμογελαστή. Την αναφέρω γιατί αυτή μου κόλλησε κι εμένα τον αόρατο ιό. Και μιας κι έχω να τη συναντήσω από το καλοκαίρι, μην νομίσετε ότι έβηξε στη Λαμία που μένει και μου κόλλησε στη Στυλίδα τον φονικό κορωνοϊό. Από αυτόν, αν φοράμε μάσκες και κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους (πολύ περισσότερο αν κλειδαμπαρωνόμαστε στα σπίτια μας), «είμαστε ασφαλείς», όπως μας λένε στα τηλεοπτικά σποτ.
  Ο ιός που μου κόλλησε μεταδίδεται και εξ αποστάσεως, όπως αυτός του FB (ελληνιστί φατσοβιβλίου), που έχει προσβάλει εκατοντάδες εκατομμυρίων νέους όπου γης, χωρίς να εξαιρεί ηλικιωμένος όπως εγώ και που προκαλεί «χασομέρικη» εξάρτηση από τον υπολογιστή και το κινητό.

Ο ιός που μου κόλλησε είναι εποχικός και …καλοδεχούμενος! Πρόκειται για τον ιό της μαγείας των Χριστουγέννων, που άρχισε και πάλι δειλά δειλά να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και να μας αλλάζει τη διάθεση προς το καλύτερο. Τα πρώτα συμπτώματα, τα ένιωσα διαβάζοντας τις χριστουγεννιάτικες ευχές και βλέποντας τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει η Βίκυ στο FB: φωτογραφίες με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και με αμέτρητα λαμπιόνια, γιρλάντες, αστεράκια και εύθραυστα, πολύχρωμα και λαμπερά στολίδια κάθε μεγέθους, με τα οποία έσπευσε από τους πρώτους να διακοσμήσει το σπίτι της, μπας και ξορκίσει τον φόβο του κορωνοϊού. Η ανάρτησή της κι όσες παρόμοιες άλλων διαδικτυακών φίλων ακολούθησαν απ’ την επόμενη κιόλας μέρα στο FB, κυρίως όμως η διάθεσή μου που μέρα τη μέρα αλλάζει προς το καλύτερο, αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη ότι ο ιός της μαγείας των Χριστουγέννων άρχισε ευτυχώς, παρά την καραντίνα, να κυκλοφορεί και πάλι ανάμεσά μας.

Πιστεύοντες και μη πιστεύοντες, νηστεύοντες και μη νηστεύοντες απολαμβάνουμε τη μαγευτική επίδραση που μας ασκούν αυτά τα λαμπερά ψεύτικα στολίδια, τα λαμπάκια στα παράθυρα και στις βεράντες, οι γιρλάντες των φώτων στους δρόμους, τα ολόφωτα καραβάκια, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στα σπίτια μας και στις πλατείες των πόλεων και των χωριών. Ξεχνάμε έστω και για λίγο τον φόβο μας για το αύριο, το ανατριχιαστικό θέαμα των γεμάτων ΜΑΦ και ΜΕΘ, που μας «προσφέρουν» καθημερινά οι τηλεοράσεις, και δραπετεύουμε νοερά σ’ ευτυχισμένες μέρες του παρελθόντος ή ονειρευόμαστε πως έφτασε κιόλας η μέρα που ο εφιάλτης του σήμερα αποτελεί πλέον κακή ανάμνηση.

Καθώς γράφω τούτο το σύντομο κείμενο, συνειδητοποιώ ότι έχω ξοδέψει αρκετές ώρες αυτές τις μέρες ταξιδεύοντας στο παρελθόν. Έψαξα και βρήκα φωτογραφίες από άλλα ευτυχισμένα Χριστούγεννα και διάβασα ευχές συγγενών και φίλων σε εκατοντάδες χριστουγεννιάτικες κάρτες αλλά και κάποια παλιά επίκαιρα κείμενα. Σ’ ένα από αυτά, δικό μου, δημοσιευμένο πριν από … μισόν αιώνα σε τοπική εφημερίδα με τίτλο «Θωρώντας το να παίζει», έγραφα: «Σε θωρώ παιδί μου, καθώς κοιτάς εκστατικό του δέντρου τα στολίδια […] μακριά ακόμα απ’ τις σκοτούρες και τα βάσανα της ζωής. […] σε ζηλεύω για την ασυννέφιαστη χαρά σου κι όμως σε χαίρομαι. Χαίρομαι τη λευτεριά σου, τα χρόνια σου, τα ολοκάθαρα μάτια σου, την άδολη καρδιά σου. Κι άθελά μου ξαναγυρίζω νοσταλγικά στα παιδικά μου χρόνια».

Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του ιού της χριστουγεννιάτικης μαγείας. Μας βοηθάει να δραπετεύσουμε προσωρινά από τις σκοτούρες και από τα βάσανα και (ειδικά στις μέρες μας) από τον εφιάλτη της πανδημίας και να ξαναγινόμαστε παιδιά. Κι από το παρελθόν των παιδικών μας χρόνων, το θέαμα -«η όραση» - του προεόρτιου παρόντος -με τα φώτα και τις γιρλάντες και τα στολισμένα δέντρα- έχει την ιδιότητα να «μετασχηματίζεται σε όραμα», που αφορά πάντα το μέλλον. Να μετατρέπεται σ’ ένα ουράνιο τόξο, που συμβολίζει την ελπίδα για το τέλος του εφιάλτη. Αυτό οραματιζόμαστε τούτες τις μέρες του κορωνοϊού, παγκόσμια γνωστού ως Covid-19 (Coronavirus disease 2019) αλλά και του Christmavir-20 (Christmas magic virus 2020), του φετινού ιού της μαγείας των Χριστουγέννων: Ένα ουράνιο τόξο που θα εμφανιστεί απ’ το πουθενά στον ουρανό μετά την πρώτη βροχή και θα μας κάνει να πούμε με ανακούφιση: «Μπόρα ήταν το κακό και πέρασε…!»

Μ’ ένα ουράνιο τόξο σε μια όχι πολύ παλιά φωτογραφία μου, εύχομαι σ’ όλες και σ’ όλους σας καλά Χριστούγεννα, με την ελπίδα πως «η μπόρα» θα περάσει σύντομα!

Θ.Μ. (Στυλίδα 23.11.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative