Social Icons

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Λαμία :Παγματοποιήθηκαν στο Πάρκο του «Στρατοπέδου Τσαλτάκη» οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»



Λαμία :Παγματοποιήθηκαν στο Πάρκο του «Στρατοπέδου Τσαλτάκη» οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»
Με προσαρμοσμένο πρόγραμμα και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (5/9), στη Λαμία, η εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η εκδήλωση, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την επιτυχία της διοργάνωσης, αλλά και ούτε επηρέασαν το πλούσιο περιεχόμενό της. Αντίθετα έδειξαν ξεκάθαρα, για μία ακόμη φορά ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με αίσθημα ευθύνης, με «οργανωμένη απειθαρχία», πρωτοστατούν στο να δυναμώσει η φωνή της εργατικής τάξης και της νεολαίας σε συνθήκες «παντός καιρού». Τόσο η επιτυχία της εκδήλωσης όσο και το περιεχόμενό της έστειλαν το μήνυμα ότι «η νεολαία δεν φιμώνεται». Απέδειξε ότι «και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», καλώντας σε δυνάμωμα του αγώνα απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε, στην επίθεση που δέχεται ο λαός και η νεολαία, στην «πάλη για τον σοσιαλισμό για να μπορούμε να “ανασάνουμε”», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο γραμματέας του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του και τίτλο «Εμείς που λες τα φτιάχνουμε όλα στο φως… Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα, είναι δική μας ώρα». Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης υπήρξε μαθητικό στέκι με συζητήσεις και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «I can’t breathe», δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ που περιελάμβαναν κουκλοθέατρο και μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα με μουσικές του κόσμου, καθώς επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», περίπτερο του «Ριζοσπάστη» και έκθεση επιμελημένη από την ΟΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ με θέμα «I can’t breathe – Σοσιαλισμός για να ανασάνουμε». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε ροκ και έντεχνη μουσική από τοπικά συγκροτήματα και μουσικά σχήματα.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” είναι και φέτος εδώ. Για 46η χρονιά, προσαρμοσμένο στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας ότι αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα την κατάσταση, αλλά και ότι μπορούμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσαρμόζοντας τη λειτουργία και τη δράση μας, για να συνεχίσουμε στο δρόμο της μαχητικής διεκδίκησης στις νέες συνθήκες. Αυτή η στάση, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήραμε -και έγραψαν παγκοσμίως- και που θα συνεχίσουμε να παίρνουμε, πηγάζουν από την πεποίθησή μας ότι ο λαός πρέπει να μείνει δυνατός και υγιής, να μην οπισθοχωρήσει από τις σύγχρονες ανάγκες του, με τη δική του δράση να σφραγίσει τις εξελίξεις, να χαράξει πορεία προς τα μπρος, να βγει νικητής»!

Ο ομιλητής έκανε αναφορές στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς να διασφαλίζεται με κανέναν ουσιαστικό τρόπο προστασία της υγείας μαθητών – εκπαιδευτικών και γονιών, φέρνοντας ως παράδειγμα το άνοιγμα των σχολείων στη Λαμία όπου σε 620 συνολικά σχολικές αίθουσες προβλέπεται προσωπικό καθαριότητας μόλις 20 μόνιμοι και 49 συμβασιούχοι. Αναφέρθηκε στις ελλείψεις και τα κενά στις υγειονομικές μονάδες, στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τουρισμού και των Μεταφορών, στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας και τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε αρένες.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις επικίνδυνες για το λαό εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Στόχος είναι η συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου και η διχοτόμηση της Κύπρου. Όσο “σκληρή γλώσσα” κι αν χρησιμοποιεί ο Μητσοτάκης για τον Ερντογάν, στο βάθος υπάρχει το “καζάν – καζάν”, προκρίνεται δηλαδή η λογική της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, που θα επιβάλει την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Τουρκία, θα δώσει τη δυνατότητα της “οικονομικής εκμετάλλευσης” των πόρων από τα ενεργειακά μεγαθήρια των ΗΠΑ – ΕΕ. Όμως κάθε “καζάν – καζάν” για τα μονοπώλια, θα είναι “καζάν ντιπί” για τους λαούς, καθώς τέτοιες διευθετήσεις δεν απομακρύνουν τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής εμπλοκής. Αντίθετα, τον φέρνουν κοντύτερα, καθώς εντείνουν τη διαπάλη μεταξύ του “ριγμένου” της όποιας διευθέτησης που ζητά “παραπάνω” από τον “κερδισμένο”».

Αναφέρθηκε επίσης στο «σάπισμα» του καπιταλισμού, στην αδυναμία ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών να προστατέψουν τους λαούς από την πανδημία του κορονοϊού, ανεξάρτητα το μοντέλο διαχείρισης που ακολουθούν. Στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, στους άστεγους, στην τεράστια αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι η κανονικότητα του καπιταλιστικού συστήματος, όχι κάποιες του ανωμαλίες που μπορούν να γιατρευτούν. Οι αντιφάσεις του θα μεγαλώνουν ακριβώς γιατί στον πυρήνα του έχει τον οξυμένο ανταγωνισμό μεγάλων ομίλων και αστικών κρατών, τη διασφάλιση του μέγιστου κέρδους».

Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισε ότι «ο λαός και η νεολαία συσπειρωμένοι με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πρέπει να βροντοφωνάξουν ένα μεγάλο “Ως εδώ”. Να προτάξουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο: Καμιά ανάσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασάνουμε, για να νικήσει η ζωή… δεν υπάρχει χώρος για οπισθοδρόμηση, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Μαχητικά λοιπόν μπροστά για τη δική μας ασύγκριτα καλύτερη και ανώτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό… Οργανωμένα, συλλογικά, με το λαό μπροστά για μεγάλες και ριζικές ανατροπές. Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, αλλά είναι παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα του φωτεινού μέλλοντος ανθρωπότητας. Θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative