Social Icons

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ...Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ...Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Α.
«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ» , λέει ο λαός. Επιτέλους κάτι άρχισε να κινείται και στον δικό μας δήμο, προσθέτω. Και δεν εννοώ βέβαια τον εσπερινό πεζόδρομο της Φαλάρων και τα 4-5 παιδιά που «κινούνται» κάθε βράδυ εκεί, κάνοντας βόλτες με τα ποδήλατά τους. Εννοώ το ότι επιτέλους η δημοτική μας αρχή αποφάσισε ν’ ασχοληθεί και με κάτι σοβαρότερο από τον αχρείαστο πεζόδρομο. Συγκεκριμένα ξεκίνησε τον ευπρεπισμό του χώρου του ηρώου(που είχε καταντήσει η ντροπή της πόλης) και του μοναδικού ανοιχτού θεάτρου που διαθέτει ο δήμος μας στο Πάρκο του Λαού.

Οι παρεμβάσεις της αυτές ήταν οι δύο από τις έντεκα συνολικά για την αναγκαιότητα των οποίων θέλησα λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής να ενημερώσω τη δήμαρχό μας ζητώντας τηλεφωνικά ένα 15λεπτο ραντεβού. Η γραμματέας της με πληροφόρησε ότι θα χρειαστεί να περιμένω αρκετά να με ειδοποιήσει πότε θα μπορούσε να με δεχτεί η νέα (τότε) δήμαρχος, γιατί ήταν «πολύ απασχολημένη».

Αφού κουράστηκα να περιμένω τηλεφώνημα από τον δήμο για τη συνάντηση που ζήτησα, μετά από αρκετές εβδομάδες ανέβασα στο διαδίκτυο ένα σύντομο υπόμνημα με τη λίστα των παρεμβάσεων που σκόπευα να της επιδώσω, παρέχοντάς της, αν την είχα συναντήσει, και τις απαραίτητες εξηγήσεις σε περίπτωση που ως νέα δήμαρχος και νέα μόνιμος κάτοικος Στυλίδας είχε κάποια απορία.

Δεν ξέρω αν η δήμαρχός μας είχε υπόψη της το υπόμνημα εκείνο κι αν η ίδια ή κάποιος από τους πολυάριθμους συνεργάτες της είχε κρατήσει αντίγραφο της λίστας, γι’ αυτό καλού κακού το παραθέτω στη συνέχεια ως υστερόγραφο (το θέατρο, το ηρώο και οι «βρύσεις Αβδήρων» χωρίς νερό ήταν τα υπ’ αρ. 4, 5 και 3 περιεχόμενα της λίστας). Ο λόγος που το κάνω είναι για να της θυμίσω και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που περιμένουν, μαζί με κάποια σημαντικά έργα, για τα οποία τα χρονικά περιθώρια της θητείας της στενεύουν.

Β.
Καθήκον και υποχρέωση όλων των δημάρχων απανταχού της γης είναι με τη λέξη της θητείας τους ν’ αφήνουν τη σφραγίδα τους στον δήμο τους με ένα τουλάχιστον ή περισσότερα σημαντικά έργα. Και όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι της Στυλίδας που θυμάμαι (με εξαίρεση τον εξαφανισθέντα αλήστου μνήμης τ. δημάρχο), άλλος σε μικρότερο κι άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό, το καθήκον τους αυτό το επιτέλεσαν. Περιμένουμε να δούμε και τη σημερινή δήμαρχο με τους καθ’ όλα αξιόλογους συνεργάτες της να βαδίζουν στον δρόμο που χάραξαν για τους επιγόνους τους παλιοί δήμαρχοι της πόλης μας, όπως οι αείμνηστοι Αθανασίου, Ψύλλος, Παπής και Παπάς. Και δύο σημαντικά έργα στη Στυλίδα με τα οποία θα μπορούσε να γίνει η αρχή είναι:

α) Η κατασκευή ενός κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή της Κουσβελάρη ή της Φαλάρων με την εθνική οδό, με παράλληλη διάνοιξη οδού νοτίως της ροτόντας που θα συνδέσει την οδό Κοντογιάννη με την οδό Αγαθοκλέους και θα επιτρέψει τη διαπλάτυνση της κεντρικής πλατείας και τη συνένωσή της με την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

 β) Η ανάπλαση, κατάλληλη διαρρύθμιση κι αξιοποίηση του μεγάλου κεντρικού κτηρίου των αποθηκών της Ελαιουργικής με την ένταξη του έργου σε υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γ.
Ολοκληρώνοντας την παρούσα παρέμβασή μου στα δημοτικά δρώμενα, είναι ευκαιρία να γνωστοποιήσω και μια ενδιαφέρουσα πρόταση-προσφορά συμπολίτη μας, μαζί με τρεις ακόμα δικές μου προτάσεις, που θεωρώ εύκολα υλοποιήσιμες:

α) Όπως μου γνωστοποίησε ο κ. John Hanna ιδιοκτήτης του μεγάλου τριώροφου εμπορικού κέντρου, που βρίσκεται στην πλατεία της πόλης μας, προσφέρει δωρεάν και για όσους μήνες χρειαστεί μια μεγάλη ισόγεια αίθουσα του κτηρίου για να στεγαστεί από το δήμο σε συνεργασία και με κάποιους τοπικούς συλλόγους έκθεση με παλιές και σύγχρονες φωτογραφίες της Στυλίδας και της ευρύτερης περιοχής.

Η ιδέα είναι αξιόλογη κι είναι ευκαιρία να συγκεντρωθούν παλιές φωτογραφίες από αρχεία συμπολιτών μας (π.χ. του Κώστα Αλπόγλου κ. ά.) που θα συνθέσουν φωτογραφικά τη νεότερη ιστορία της πόλης μας και των δραστηριοτήτων των κατοίκων της.

β) Στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται στο ανοιχτό θέατρο να ενταχθεί και η αξιοποίησή του για θερινές κινηματογραφικές προβολές. Ο θάλαμος για την εγκατάσταση κινηματογραφικής μηχανής υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του ’90, όπως και η υποδομή για την τοποθέτηση μιας μεγάλης πτυσσόμενης οθόνης απέναντι από την αίθουσα προβολής, πάνω από την κεντρική είσοδο του θεάτρου.

γ) Στα παράθυρα που υπάρχουν περιμετρικά της δημοτικής αγοράς (και δεν ανοίγουν ποτέ, αφού ο εξαερισμός γίνεται από τον κεντρικό διάδρομο) μπορούν με ελάχιστη δαπάνη να τοποθετηθούν μεγάλες πλαστικοποιημένες φωτογραφίες που θα προβάλλουν τα αξιοθέατα της Στυλίδας και της ευρύτερης περιοχής (π.χ. ψαρόβαρκες το δυτ. μέρος του λιμανιού Στυλίδας, Αϊ-Βλάσης, μεταλλική γέφυρα Αγ. Μαρίνας, λαογραφικό μουσείο Νεράιδας, Μονή Αγ. Γεωργίου, πηγές Αγ. Δημητρίου Αχινού, παραλία Ραχών κτλ.).

 δ)Να συνεχιστεί η προσπάθεια συλλογής λαογραφικού και αλιευτικού υλικού που είχε αρχίσει στη δεκαετία του ’90 (με κάποια από τα συγκεντρωθέντα τότε υλικά να βρίσκονται ίσως ακόμα σε υπόγειο χώρο του 2ου Δημ. Σχολείου) με στόχο τη δημιουργία ενός λαογραφικού-αλιευτικού μουσείου και στη Στυλίδα.
Με την ελπίδα ότι η παρούσα δημοτική αρχή θα αρχίσει πλέον να εξετάζει σοβαρά προτάσεις ενεργών δημοτών, που επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο της και να συμβάλλουν με αυτές στη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής στο δήμο μας, παραθέτω σε υστερόγραφο το υπόμνημα των επεμβάσεων που είχα προτείνει λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και εύχομαι σε όλες και σε όλους καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.


Στυλίδα 20.8.20


Θάνος Μπλούνας
τ. πάρεδρος του Παιδαγ. Ινστιτούτου,
μόνιμος κάτοικος και π. δήμαρχος Στυλίδας.


*************************

Υ.Γ. : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ Ή ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ

1) Λιμνάζοντα όμβρια στον περιφερειακό του πάρκου: Τεχνικό έργο από το συνεργείο του δήμου, για να μην κλείνει ο δρόμος κάθε φορά που βρέχει.

2) Λιμνάζοντα όμβρια στον κεντρικό πεζόδρομο πάρκου: Υπάρχει σχάρα και αποχετευτικός αγωγός που κάποιος εργολάβος έχει φράξει με τσιμέντα. Χρειάζεται σκάψιμο με κομπρεσέρ στο πεζοδρόμιο μπροστά στο θέατρο για την απόφραξη του αγωγού..

3) Σύνδεση βρύσης στη βόρεια πλευρά των γηπέδων τένις (Σημείωση: Συνδέθηκε πρόσφατα) και κάνουλα στη βρύση του παιδότοπου.

4) Τοποθέτηση κεραμικών αγαλμάτων (π.χ. 9 Μούσες και 3 αρχαίοι τραγικοί ποιητές) στις υπάρχουσες 12 βάσεις της πρόσοψης του θεάτρου. Κλείδωμα θυρών θεάτρου για την πρόληψη βανδαλισμών.

5) Ευπρεπισμός περιβάλλοντος χώρου ηρώου. Αντικατάσταση καταστραφέντος ηρώου ή τοποθέτηση στη θέση αυτή απλής πλάκας με τα ονόματα των πεσόντων και του υπάρχοντας στο κοιμητήριο περίτεχνου γλυπτού.

6) Τοποθέτηση καθισμάτων απέναντι στο πρακτορείο λεωφορείων για επιβάτες της Αν. Φθιώτιδας (μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και γυναίκες) που περιμένουν όρθιοι το λεωφορείο του ΚΤΕΛ από τη Λαμία για να επιστρέψουν στα χωριά τους. Σημειώνω ότι τα καθίσματα μπροστά στο πρακτορείο δεν έχουν τοποθετηθεί από τον δήμο αλλά από την ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, που λειτουργεί και ως πρακτορείο, κα Μπαρούτη-Κατσαρού.

7) Τοποθέτηση (μετά από συνεννόηση και με τον δήμαρχο Λαμιέων) δύο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στεγάστρων στη «στάση Κωτσόβουλος» των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, που εκτελούν το δρομολόγιο Λαμία-Στυλίδα-Αν. Φθιώτιδα, για τους δεκάδες επιβάτες που περιμένουν καθημερινά το λεωφορείο όρθιοι και συχνά υπό βροχήν. Εναλλακτική άμεση λύση του προβλήματος θα μπορούσε να επιτευχθεί (μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο Λαμιέων και το αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ) με τη μεταφορά της στάσης 80 μέτρα νοτιότερα όπου υπάρχουν στέγαστρα της αφετηρίας των λεωφορείων του αστικού ΚΤΕΛ Λαμίας, τα οποία χρησιμοποιούνται σπανίως.

8) Αίτημα στον ΟΣΕ για την κατασκευή αποβαθρών επιβίβασης-αποβίβασης κοντά στην Αγία Βαρβάρα Λαμίας, ώστε να γίνεται στη θέση αυτή στάση του τρένου. (Καλό θα ήταν να ληφθεί απόφαση του δημοτ. συμβουλίου και να πιεστεί ο ΟΣΕ να κατασκευάσει τις αποβάθρες). Η στάση στην Αγία Βαρβάρα θα εξυπηρετήσει:

α) τους επιβάτες από τη Στυλίδα που θέλουν να πάνε στη ΔΕΗ, στη ΔΟΥ ή στο γραφείο συγκοινωνιών, που απέχουν πολύ από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαμίας και

β) τους επιβάτες του Αυλακίου, που ταξιδεύουν σιδηροδρομικώς προς Αθήνα και κυρίως όσους επιστρέφουν από αυτήν, γιατί είναι κοντά στη «στάση Κωτσόβουλος» των λεωφορείων. Χωρίς στάση αποβίβασης στην Αγ. Βαρβάρα είναι υποχρεωμένοι να αποβιβάζονται στη Στυλίδα και να κατευθύνονται πάλι προς τη Λαμία και το χωριό τους με λεωφορείο ή και με ταξί!

9) Αίτημα στον ΟΣΕ για επικάλυψη του διαστήματος μεταξύ και εκατέρωθεν των γραμμών του τρένου με ελαστικό τάπητα στις δύο διαβάσεις αυτοκινήτων εντός της Στυλίδας και στις δύο διαβάσεις στην Αγία Μαρίνα.

10) Συνεργασία δήμου με τον ΟΣΕ για την εκτέλεση, τον ευπρεπισμό και την ανάδειξη του σιδηροδρομικού σταθμού Στυλίδας και του (τελείως εγκαταλελειμμένου) σταθμού Αγίας Μαρίνας.

11) Αποκατάσταση ζημιών, ευπρεπισμός και κατοχύρωση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δήμου στο κτίριο των Εργατικών Κατοικιών. Η ανέγερση του κτιρίου αυτού από τον Ο.Ε. Κ πραγματοποιήθηκε μετά από πολύχρονες προσπάθειες του δήμου στη δεκαετία του 90 και προοριζόταν για διάφορες χρήσεις των κατοίκων των Ε.Κ. Μετά την ανέγερσή του χρησιμοποιήθηκε προσωρινά για την στέγαση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μετά την μεταστέγαση του Κέντρου στο κτίριο του ΟΣΚ, (με παράνομη προφορική άδεια του πρώην δημάρχου –χωρίς απόφαση του Δ.Σ.) έχει καταληφθεί από αστέγους Στυλίδας αλλά και …Λαμίας, οι οποίοι έχουν προκαλέσει σ’ αυτό σοβαρές ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative