Social Icons

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ


Βασίλειος Κοζομπόλης
Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κοροναιός, είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης, είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενή, σύμφωνα με μελέτες και αρκετές δημοσιευμένες ιατρικές αναφορές!
Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αναφέρουν ότι η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ατόμων που μολύνονται από κοροναϊό.

Συγκεκριμένα:

- Σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν την «συμφόρηση του επιπεφυκότα» σε 9 από 1.099 ασθενείς (0,8%) που νοσηλεύτηκαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 από 30 νοσοκομεία σε όλη την Κίνα.

- Σε μια άλλη αναδρομική σειρά περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο JAMA Ophthalmology, 12 από 38 «κλινικά επιβεβαιωμένες» νοσοκομειακές περιπτώσεις COVID-19 στην επαρχία Hubei της Κίνας, είχαν οφθαλμικές «ανωμαλίες» δηλ χύμωση (οίδημα) και / ή εκκρίσεις. Δύο (2) ασθενείς είχαν θετικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA, ένας με σημάδια υπεραιμίας επιπεφυκότα και ο άλλος με χύμωση και επιφορά (δακρύρροια).

- Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο MedRxiv δείχνουν επίσης σχετικά χαμηλή πιθανότητα μολυσματικού ιού στα δάκρυα των ασθενών με COVID-19. Η μία μελέτη των Zhang και συν από 72 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19, μόνο 2 ασθενείς είχαν επιπεφυκίτιδα.

- Στην εργασία των Zhou et al. από 63 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19 στο Wuhan, μόνο ένας (1) είχε επιπεφυκίτιδα και αρνητικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA. Η καλλιέργεια επιπεφυκότος ενός άλλου ασθενούς ήταν θετικό και 2 ήταν «πιθανά» περιστατικά COVID-19.

«Επειδή η επιπεφυκίτιδα είναι μια κοινή πάθηση και οι ασθενείς συχνά επισκέπτονται τους οφθαλμίατρους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί και πεθάνει δεκάδες συνάδελφοι»αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.

Αξίζει να τονιστεί πως ο κινέζοςοφθαλμίατρος, Li Wenliang, MD, ήταν ο πρώτος γιατρός που ενημέρωσε τις αρχές για την υψηλή μεταδοτικότητα του κοροναϊού και αργότερα πέθανε από την ασθένεια. Ο ίδιος πίστευε ότι μολύνθηκε από ασυμπτωματικό ασθενή με γλαύκωμα. Καταγράφηκαν επίσης θάνατοι οφθαλμολόγων και ωτορινολαρυγγολόγων στην Κίνα και την Ιταλία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη άποψη για τη χρήση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Ωστόσο, σε μια ανασκόπηση των δημοσιευμένων κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση αυτών των δυο φαρμάκων ως θεραπεία για το COVID-19, μια ομάδα εργασίας της επιστημονικής οφθαλμολογικής εταιρείας Vitreo-Retina Society Ασίας-Ειρηνικού διαπίστωσε ότι οι προτεινόμενες δόσεις σε πολλές από τις τρέχουσες μελέτες παγκοσμίως ξεπέρασαν την μέγιστη ημερήσια δόση που θεωρείται ασφαλής για μακροχρόνια θεραπεία για ρευματικές και άλλες χρόνιες ασθένειες.Ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης βλάβης της ωχράς κηλίδας – που είναι το σημείο του αμφιβληστροειδούς με την ευκρινέστερη όραση - σε αυτές τις υψηλότερες δόσεις για μικρό χρονικό διάστημα είναι άγνωστος. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα τοξικότητας και βλάβης της ωχράς κηλίδας πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr  Τηλ.  2130325910



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative