Social Icons

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρίφαλο(VIDEO)


Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρίφαλο
«Τη νύχτα σκότωσαν το Νίκο Μπελογιάννη. Ο Νίκος δεν υπάρχει πια. Τον σκότωσαν. Τι απανθρωπιά! Να ’στε καταραμένοι, δολοφόνοι!!…»

30 του Μάρτη 1952, ώρα 3 μετά τα μεσάνυχτα. Το κελί του Νίκου Μπελογιάννη στις φυλακές Καλλιθέας είναι ανοιχτό. Ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλης διαβάζει την απόφαση να τον οδηγήσουν μαζί με τους συγκρατούμενούς του Νίκο Καλούμενο, Ηλία Αργυριάδη και Δημήτρη Μπάτση στην εκτέλεση. Ο Μπελογιάννης  ακούει ήρεμος την καταδίκη του σε θάνατο. Αποχαιρετά  τους συγκρατούμενούς του. Ήταν 37 χρόνων.

Στο «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», στο Γουδί, το απόσπασμα παρατάσσεται με τα όπλα «επί σκοπόν». Σκοτάδι. Οι αρχιδήμιοι στρέφουν τους προβολείς των αυτοκινήτων στα πρόσωπα των μελλοθανάτων. Ο Μπελογιάννης αρνείται να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραυγάζει για το ΚΚΕ. Ώρα 4 και 12 λεπτά. Ακούγονται οι δολοφονικές ομοβροντίες. Το έγκλημα της κυβέρνησης Πλαστήρα ολοκληρώθηκε.

«Το πρωινό της Κυριακής, οι περαστικοί είδαν τ’ αυτοκίνητο του Δήμου να τρέχει με ταχύτητα απ’ την περιοχή του Γουδί, με κατεύθυνση την Κοκκινιά, όπου βρίσκεται το Τρίτο Νεκροταφείο. Απ’ τ’ αυτοκίνητο σχηματιζόταν μια λεπτή γραμμή απ’ το αίμα πούτρεχε…Τα αιμάτινα αυτά σημάδια μαρτύραγαν κάποιο φρέσκο έγκλημα…Ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε γκαγκστερικά, κλέφτικα…»

Είχε γεννηθεί στις 22 του Δεκέμβρη 1915. Ανέπτυξε πολιτική δράση όντας μαθητής Γυμνασίου ακόμα κι εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1934. Πιάστηκε στις 20 του Δεκέμβρη 1950 στην Αθήνα, όπου καθοδηγούσε την παράνομη δουλειά του ΚΚΕ και παραπέμφθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών με βάση τον ΑΝ 509/1947, στις 19 του Οκτώβρη 1951, το οποίο τον καταδίκασε (μαζί με 11 ακόμη συντρόφους του) σε θάνατο. Η κατακραυγή στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο υποχρέωσε τον Πλαστήρα να υποσχεθεί ότι δε θα εκτελεστούν. Με την πίεση των Αμερικανών, με επικεφαλής τον πρεσβευτή Πουριφόρι, σκηνοθετήθηκε η δεύτερη δίκη με την κατηγορία της «κατασκοπίας». Ο Μπελογιάννης έπρεπε να πεθάνει, ο λαός να τρομάξει, το ΚΚΕ να εξαφανιστεί.

Ο Νίκος Μπελογιάννης με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι και οπλισμένος με τη δύναμη και την αξιοπρέπεια του λαϊκού αγωνιστή μετέτρεψε τη δίκη του σε βήμα καταγγελίας κατά των διωκτών του. Στην απολογία του είχε πει: «Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Γι’ αυτό το σκοπό αν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας»…

katiousa.gr

Νίκος Μπελογιάννης/Μωϋσής Ζαλόσνια-Σπάνιο τραγούδι με Αλβανικό ποίημα
Αφιέρωμα στον ήρωα Νίκο Μπελογιάννη (1915-1952). Τραγούδι: Μην καρτεράτε να λυγίσουμε. Μουσική: Θωμάς Μπακαλάκος, Στίχοι/Ποίηση: Φώτης Αγγουλές. Ομιλία/Έναρξη: Από την ταινία "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" του Ν.Τζίμα (1980).


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative