Social Icons

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Θάνος Μπλούνας: Περιπτώσεις κακοποίησης της γλώσσας μας


Θάνος Μπλούνας
Περιπτώσεις κακοποίησης της γλώσσας μας
«Ο…κακούργος οδοντίατρος» και «ο μητροπολίτης κ.κ. Συμεών»

 Όλοι αγαπάμε τη γλώσσα μας και υπερηφανευόμαστε γι’ αυτήν. Και το χρέος μας, σ’ εκείνους που «τη γλώσσα μας έδωσαν ελληνική», είναι να την παραδώσουμε στα παιδιά μας αλώβητη.

Γι’ αυτό, όσοι τουλάχιστον από μας έχουν καθίσει πάνω από δώδεκα χρόνια στα θρανία, καλό είναι να τη μελετάμε διαρκώς και να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα σοβαρά λάθη, όταν λέμε και ιδίως όταν γράφουμε κάτι έστω και στο διαδίκτυο. Δυστυχώς όμως τα λάθη αυτού του είδους δεν είναι καθόλου σπάνια και μάλιστα από ανθρώπους οι οποίοι, λόγω επαγγέλματος ή αξιώματος, θα περίμενε κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως όταν αρθρογραφούν στα έντυπα ή ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε.


Δεν είμαι φιλόλογος, αλλά συχνά, όταν έχω αμφιβολία για το πώς γράφεται μια λέξη ή μια φράση, καταφεύγω σ’ ένα καλό, σύγχρονο λεξικό ή στο διαδίκτυο. Κι όταν διαβάζω στον τοπικό τύπο περισπούδαστα κείμενα, που υπογράφονται από αρθρογράφους με κάμποσους τίτλους σπουδών αλλά με σοβαρά λάθη ή -μετά από κάθε δεύτερη ή τρίτη φράση- με μια σειρά θαυμαστικών (τι μάστιγα κι αυτή !!!!!!) θλίβομαι.

Αφορμή για να γράψω τούτο το σημείωμα, αλλά και όσα πιθανώς θ’ ακολουθήσουν κατά καιρούς, κάτω απ’ τον προαναφερόμενο υπέρτιτλο, δεν μου έδωσε μόνο η «μόδα» των συχνών και πολλών εν σειρά θαυμαστικών, αλλά και δυο πρόσφατα ερεθίσματα: Πρώτον οι επαγγελματικές κάρτες ή καταχωρήσεις στον τύπο κάποιων γιατρών, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται με τη φράση «χειρούργος (sic) οδοντίατρος» ή «χειρούργος οφθαλμίατρος» και δεύτερον η συχνή αναφορά που γίνεται εσχάτως στο όνομα και τις αλλεπάλληλες δημόσιες εμφανίσεις του νέου (και στην ηλικία) μητροπολίτη μας.

Αρχίζοντας από τους γιατρούς επισημαίνω ότι το (λανθασμένο) «χειρούργος» παραπέμπει στο «πανούργος», «ραδιούργος», «κακούργος» και άλλους παρόμοιους μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Αντίθετα το (σωστό) «χειρουργός» σχετίζεται με χαρακτηρισμούς και επαγγέλματα ανθρώπων με κοινωνική προσφορά, όπως «δημόσιος λειτουργός», «δημιουργός», «γεωργός», «αμπελουργός» κτλ. Και μιας και το «αμπελουργός» συνδέεται με τον «αμπελώνα», θυμίζω ότι το αρχαιόκλιτο αρσενικό «ο αμπελών», όπως και τα παρόμοια ενρινόληκτα αρσενικά «ελαιών», «χιτών», «αιών» ή το κύριο «Συμεών» ΔΕΝ είναι άκλιτα αλλά κλίνονται και έχουν γενική σε «-ώνος».

Είναι σοβαρό λάθος, λοιπόν, να λέμε «ο φράκτης του αμπελών» ή «η ομιλία του μητροπολίτη μας κυρίου Συμεών»(!). Ή θα χρησιμοποιήσουμε τη γενική της αρχαίας ελληνικής και θα πούμε «ο φράκτης του αμπελώνος» και «η ομιλία του μητροπολίτου κυρίου Συμεώνος» ή (αν προτιμάμε τη δημοτική) θα πούμε «ο φράχτης του αμπελώνα» και « η ομιλία του μητροπολίτη κυρίου Συμεώνα». Και φυσικά, όταν δούμε κάπου γραμμένο ότι «την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο κ.κ. Συμεών» ή ότι κάποιος άρχισε την ομιλία του με την προσφώνηση «κκ. Συνάδελφοι» δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα δύο κάπα και να διαβάσουμε «κύριος κύριος Συμεών» ή «κύριοι κύριοι συνάδελφοι», αλλά απλά να διαβάσουμε «κύριος Συμεών» και «κύριοι συνάδελφοι». Ας είμαστε βέβαιοι ότι ο λόγιος μητροπολίτης μας αλλά και οι συνάδελφοι του ομιλητή δεν θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι δυο φορές κύριοι!…

Θ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative