Social Icons

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Βιργινία Στεργίου: «Θέλω ο Δήμος Στυλίδας να είναι προορισμός και όχι πέρασμα»


Βιργινία Στεργίου: «Θέλω ο Δήμος Στυλίδας να είναι προορισμός και όχι πέρασμα»
Συναντήσαμε τη Δήμαρχο Στυλίδας, Βιργινία Στεργίου, στο γραφείο της, προκειμένου να συζητήσουμε για έναν Δήμο με πολλά προβλήματα, όπως αυτός που ηγείται. Μας ανέλυσε σε ποια κατάσταση τον βρήκε αφότου ανέλαβε και ποιες προτεραιότητες έθεσε από την πρώτη στιγμή. Μας εξήγησε τι γίνεται με τα σκουπίδια, την αποχέτευση, το λιμάνι και την αξιοποίηση των μνημείων. Παράλληλα εμφανίστηκε αρκετά αποκαλυπτική για δράσεις που έλαβαν χώρα χωρίς κανείς να γνωρίζει, όπως το πρότζεκτ για την ελιά που έδωσε στην Περιφέρεια, το οποίο θα ωφελήσει όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Στερεάς. Φυσικά δεν παρέλειψε να πάρει θέση και για θέματα που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή και δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία ξετυλίγεται όλο το φάσμα των σκέψεων της νέας Δημάρχου Στυλίδας.
Συνέντευξη στον Παύλο Σφέτσα

Αναλάβατε εδώ και πέντε μήνες τον Δήμο. Σε ποια κατάσταση τον βρήκατε;

Ο Δήμος Στυλίδας είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο. Δεν προέκυψε να ταυτίζεται η λειτουργία του με το μοντέλο που είχα σκεφτεί να τον διοικήσω. Επομένως τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα, είναι πολύ δύσκολα γιατί γενικότερα άλλαξε όλη η φιλοσοφία και της διοίκησης αλλά και των υπαλλήλων, σε σχέση με το πώς είχαν μάθει να λειτουργούν στο παρελθόν. Ο Δήμος σαν οργανισμός είχε μια διαφορετική φιλοσοφία απ’ αυτή που θέλω εγώ να ισχύσει, αλλά στην τετραετία θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό έτσι όπως εγώ οραματίζομαι την εξέλιξή του.

Δλδ. κινούνταν σε χαλαρούς ρυθμούς και ποιο είναι το μοντέλο λειτουργίας που αναφέρετε ότι θέλετε να ισχύει;

Θέλω ο κόσμος, οι υπάλληλοι να δουλεύουν τουλάχιστον το ωράριό τους. Θέλω να είναι όλοι συνειδητοποιημένοι ότι είναι ευτυχία να δουλεύει κανείς τη σημερινή, ειδικά, εποχή που είναι δύσκολο κάποιος να εργάζεται. Επομένως πρέπει να τιμούμε τα χρήματα που μας δίνει το κράτος, η χώρα μας, και σ’ αυτό το κομμάτι επέμεινα πάρα πολύ. Μπορεί να μην αρέσει στους ανθρώπους που δουλεύουν στο Δήμο ο τρόπος που εξ αρχής έδειξα ότι θέλω να λειτουργούμε, όμως πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Το πρώτο, λοιπόν, ζήτημα που αντιμετώπισα ήταν ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου. Πιστεύω ότι σιγά σιγά κι ο κόσμος έχει αντιληφθεί πως τόσο εγώ, όσο κι οι συνεργάτες μου δουλεύουμε πολλές ώρες για να πετύχουμε το καλύτερο και οι άνθρωποι που δουλεύουν εδώ, οι υπάλληλοι, έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Διαπιστώσατε κάποιο ποσοστό αργομίσθων;

Δεν θα το έλεγα έτσι, απλώς λειτουργούσαν σε διαφορετικές ταχύτητες. Γενικότερα έχω σαν φιλοσοφία να ψάχνω τα θέματα, δλδ. δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει μια πρόσκληση για να μπούμε σε ένα πρόγραμμα και δεν θα το ψάξουμε. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση! Θέλω κι υπάλληλοι, στους οποίους αντιστοιχεί το κομμάτι αυτό, να λειτουργούν έτσι. Έχουμε κάνει κάποιες μετακινήσεις κι οι υπηρεσίες έχουν δεχτεί μεγαλύτερη πίεση, αλλά όταν για κάποια χρόνια είσαι χαλαρός, πρέπει να λειτουργήσεις με διαφορετικές ταχύτητες για να έρθεις -επιτρέψτε μου την έκφραση- στα ίσα σου.

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίσατε;

Αυτοκίνητα παροπλισμένα. Παραδώσαμε τις πινακίδες και τα αποσύραμε. Εντάξαμε όλο τον Δήμο στο Κτηματολόγιο. Όταν ήρθα δεν υπήρχε τίποτα και πουθενά. Αν ήθελα ένα οικόπεδο να το κάνω πλατεία, δεν μπορούσα γιατί δεν ήξερα που ανήκε.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέσατε από την πρώτη στιγμή και ποια η πορεία τους;

Πρώτα απ’ όλα η καθημερινότητα. Θέλω ο Δήμος να είναι καθαρός, ο κόσμος να έχει το νερό του, να είναι ένας φωτεινός Δήμος. Μπαίνοντας όμως στη διοίκησή του βρήκα ένα τεράστιο θέμα με τα σκουπίδια, που εξ αρχής έλεγα να διαχειριστούμε. Υπάρχουν δύο άξονες σ’ αυτό το πρόβλημα. Ο πρώτος έχει να κάνει μ’ εμάς τους ίδιους. Θεωρούμε ως δημότες πως μπορούμε να πετάξουμε το σκουπίδι μας και να έρθει ο Δήμαρχος να το μαζέψει. Είναι βασικό να αλλάξει η νοοτροπία των δημοτών, να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα σκουπίδια είναι δικά μας και οφείλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον, τον Δήμο και τους συνανθρώπους μας. Περπατώ στους δρόμους της Στυλίδας και των χωριών και βλέπω πλαστικά μπουκάλια ή ποτήρια από καφέδες. Αυτά δεν μπορεί ο Δήμος να τα μαζέψει.

Καταρχάς δεν έχουμε προσωπικό κι αυτός είναι ο δεύτερος άξονας. Όταν ανέλαβα υπήρχαν επιπλέον 33 άτομα που εργάζονταν κυρίως στην καθαριότητα, στα συνεργεία αλλά και σε διοικητικές θέσεις. Ήταν εδώ με 8μηνες συμβάσεις απ’ τον ΟΑΕΔ αλλά τέλειωσε η σύμβασή τους. Έφυγαν αυτοί οι άνθρωποι αλλά φτωχύναμε κατά 33 άτομα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να βγάλει έξω ανθρώπους να καθαρίσουν τις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τα οποία θα ήθελα να βλέπω να αστράφτουν. Είναι ένα θέμα που με απασχολεί κι έχω ήδη απευθυνθεί σε ιδιωτική εταιρεία να της δοθεί ένα κομμάτι της καθαριότητας, για να την κάνει όπως τη θέλω.

Παράλληλα έχει προκύψει κι ένα άλλο ζήτημα. Εμείς, σαν Δήμος, πηγαίνουμε τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ της Λαμίας. Επειδή εκεί υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση, που κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιηθεί, να πηγαίνουν οι Δήμοι από τη Λαμία στον Δομοκό για κάποια χρόνια μέχρι να δημιουργηθεί ένα άλλο κύτταρο. Αυτό για μας είναι καταστροφή και το εννοώ! Έχουμε τρεις δημοτικές ενότητες και λειτουργούμε ταυτόχρονα, γιατί ο Δήμος είναι ενιαίος. Η πιο «προβληματική» περιοχή είναι η Πελασγία. Οι δρόμοι της είναι στενοί και δεν μπορεί να μπει ένα μεγάλο απορριμματοφόρο να κάνει περισυλλογή. Μπαίνουν μικρά, αλλά αυτά είναι παλιά, όπως όλος ο στόλος είναι γερασμένος. Επομένως τα αυτοκίνητα αυτά πηγαίνουν συνεχώς στα συνεργεία με αποτέλεσμα μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση του Δήμου από τις επισκευές.

Άρα υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με την περισυλλογή των απορριμμάτων;

Φυσικά. Από τότε που μάθαμε ότι θα πάμε στο Δομοκό κάνουμε συνεχώς συσκέψεις. Έχω ζητήσει και ανταποδοτικά, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τους δημότες με επιπλέον τέλη για να κάνουμε κάτι άλλο. Αλλάζουν τα δρομολόγια, είναι χιλιόμετρα για το Δομοκό, πραγματικά είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και εργαζόμαστε για να δούμε πως θα το λύσουμε.

Αναφέρατε τους υπαλλήλους με τις συμβάσεις κι αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες, δεν θα έπρεπε να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για τα σκουπίδια που αναφέρατε ή έχετε αποφασίσει να το αναθέσετε σε ιδιωτική εταιρεία;

Αν μπορούσα να βρω μια τέτοια σχέση με κάποια ιδιωτική εταιρεία, θα έλυνε πολλά προβλήματα. Θα απασχολούσα τους υπαλλήλους της καθαριότητας κάπου διαφορετικά, σε άλλο κομμάτι της καθαριότητας. Εκτός αυτού από την ιδιωτική εταιρεία έχεις την απαίτηση και λες ότι αυτό το σκουπιδάκι εκεί δεν το θέλω, ενώ ο δημόσιος υπάλληλος στο τέλος του ωραρίου θα φύγει. Στον ιδιώτη το επιβάλλεις. Είναι γενικότερα διαφορετική η σχέση, καταλαβαίνετε, του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

Οι Δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης για έργα υποδομής, αλλά και απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Εσείς με ποιο τρόπο στελεχώσατε τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα και πώς αντιμετωπίζετε γενικότερα αυτά τα ζητήματα;

Αναφορικά με τη στελέχωση. Ευτυχώς μας δίνει το δικαίωμα ο τελευταίος νόμος, ο «Κλεισθένης», να έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε μέχρι και 4 ειδικούς, επιστημονικούς συνεργάτες και συμβούλους. Μέχρι στιγμής δεν είχα τη δυνατότητα να το κάνω γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό του 2019. Μιλώ για τα δεδομένα του δικού μας Δήμου. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε χρήματα και να απορροφηθούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρατε, χωρίς να υπάρχουν ώριμες μελέτες για να τις υποβάλλουμε, ώστε αργότερα να χρηματοδοτηθούν. Οι υπάλληλοι του Δήμου δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Πρώτον δεν έχουμε πολύ προσωπικό και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες εξειδικευμένες ειδικότητες που θα μπορούσαν να εκπονήσουν μια τέτοιου είδους μελέτη.

Αυτός όμως είναι ο στόχος. Με τους συνεργάτες μου προσπαθούμε να φτιάξουμε μελέτες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Για να καταλάβετε, μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν πήρε ούτε ένα έργο απ’ το «Φιλόδημος Ι». Για το «Φιλόδημος ΙΙ» υποβλήθηκαν μελέτες για κάποια μικρά έργα με τη δυναμική των υπαλλήλων του. Για το «Φιλόδημος Ι» υπήρξε χρηματοδότηση για δρόμους ή άλλα έργα, αλλά κανείς δεν υπέβαλλε κάποια μελέτη.

Υπάρχουν κάποια μεγάλα έργα που θέλω να γίνουν, τα οποία θα δώσουν νέα πνοή κι άλλη δυναμική στον Δήμο. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτός ο Δήμος είναι ο τέλειος Δήμος και θέλω να είναι προορισμός και όχι πέρασμα. Για να γίνει προορισμός πρέπει αυτός που τον επισκέπτεται να μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Να φάει καλά το έχουμε διασφαλίσει. Θα πρέπει να μπορεί να κοιμηθεί κάπου, να επισκεφθεί μέρη πολιτιστικού περιεχομένου, μιας κι ο Δήμος αυτός έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Να έρθει για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός ή ένα φεστιβάλ που θα προωθούμε τα τοπικά μας προϊόντα. Να επισκεφθεί τα μοναστήρια μας και να μπορεί να έρθει με την οικογένειά του γιατί είναι ήπιος προορισμός. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε και να αναδείξουμε.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Στυλίδας. Προβλήματα που αφορούν την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και κτιριακά ζητήματα. Είναι θέμα που αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά ποιες οι ενέργειες του Δήμου για την καλυτέρευση της προσφοράς παροχών υγείας σε πάνω από 10000 δημότες του διευρυμένου Δήμου;

Η μόνη αρμοδιότητα και δικαιοδοσία που έχει ο Δήμος είναι να παρέχει τον χώρο. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η υποδομή, οι υπάλληλοι είναι ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

Παρά μόνο σε επίπεδο επιστολών;

Και συνεργασιών. Συζητούμε με την ΔΥΠΕάρχη. Φυσικά όταν πρέπει να βοηθήσει ο Δήμος το κάνει. Πρόσφατα υπήρξε πρόβλημα με την κοπή δέντρων στο Κ.Υ., όπου χρειάστηκε ειδικό συνεργείο. Προσπαθούμε να βοηθούμε γιατί είναι μέσα στον Δήμο μας και το θέλουμε να υπάρχει.

Ο Δήμος σας είναι κυρίως αγροτικός κι ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είδαμε π.χ. και φέτος τις χαμηλές τιμές στις επιτραπέζιες ελιές ή τον δάκο. Πώς βοηθά ο Δήμος στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων;

Πέρσι δεν υπήρχε καθόλου παραγωγή. Φέτος κάποιες περιοχές πήγαν καλά, αλλά δυστυχώς χτύπησε ο δάκος και κατέστρεψε ένα μεγάλο κομμάτι του ελαιώνα. Από πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μάθαμε ότι θα γίνει και ένας τέταρτος ψεκασμός. Αυτό ήταν ένα φαινόμενο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί, οι ειδικοί λένε ότι προέκυψε σαν μεταλλαγμένος δάκος λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Έχουμε μιλήσει και με ανθρώπους του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να ελαφρύνουν τους φόρους, γιατί στην ουσία οι αγρότες χάνουν το εισόδημά τους. Ζητήσαμε να έρθουν άνθρωποι απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να κάνουμε μια ημερίδα και να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Και ο Συνεταιρισμός της Στυλίδας έκανε πρόσφατα μια τέτοια κίνηση κι εξήγησαν κάποια πράγματα. Πρέπει να πούμε ότι στους αγρότες εδώ δύσκολα αλλάζεις τη νοοτροπία. Δεν είναι δεκτικοί στο να υιοθετήσουν έναν νέο, μοντέρνο τρόπο επεξεργασίας ή συντήρησης. Έχουν τα δικά τους δεδομένα.

Έχω έρθει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μια ομάδα καθηγητών έχουν κάνει μια συνεργασία με νησιά του Βορείου Αιγαίου. Προσπαθούν, μέσω της τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου, να απομονώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαδιού εκεί και να το προωθήσουν στο εξωτερικό. Επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, κ. Νίκος Θωμαΐδης. Με αυτόν θα συνεργαστούμε για να αναδείξουμε το λάδι της Ανατολικής Φθιώτιδας. Μας ζήτησε και έχουμε στείλει δικά μας δείγματα για να δούμε σε ποια κατηγορία είναι το δικό μας προϊόν. Έπειτα θα υπάρξει ενημέρωση πως μπορούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και να φτάσουν στο εξωτερικό.

Θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη σύμπραξη παραγωγών;

Θα μπορούσε. Εμείς θα ενημερώσουμε. Θα τους καλέσουμε να τους πούμε έχετε αυτό το προϊόν με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τους τρόπους προώθησης. Δλδ. ένα μπουκαλάκι λάδι Στυλίδας, που θα μπορούσε να πουληθεί σε ένα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, να έχει πάνω τα χαρακτηριστικά και να τα διαβάσει ο Γερμανός πριν το αγοράσει. Ή τη δική μας βρώσιμη ελιά, γιατί έχει π.χ. αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες.

Έχει γίνει κουβέντα με τον κ. Θωμαΐδη και την Περιφέρεια. Για μένα το θέμα της προώθησης του λαδιού και της ελιάς θα έπρεπε να το δει και η Περιφέρεια. Επ’ αυτού πρόσφατα έγινε ένα συνέδριο του Πανεπιστημίου του Γέιλ στους Δελφούς. Εκεί παρουσίασα, ως ομιλήτρια, ένα δεκάλεπτο βίντεο για να γίνει γνωστή η περιοχή μας. Υπάρχει η μαγιά. Θέλουμε μια ώθηση για να βγάλουμε πιο έξω τα προϊόντα μας. Πιστεύω ότι αν συνεργαστεί κι η Περιφέρεια σ’ αυτό το πρότζεκτ του Πανεπιστημίου, θα ανέβουν όλοι οι Δήμοι, όχι μόνο ο δικός μου. Δεν με ενδιαφέρει να είναι μόνο ο Δήμος Στυλίδας, αλλά η Περιφέρεια και ο Δήμος Στυλίδας.

Έχουν γίνει είπατε σχετικές συζητήσεις με την Περιφέρεια…

Σε πρώτη φάση με τον Αντιπεριφερειάρχη και θέλουμε και με τον Περιφερειάρχη.

Ώστε να διευρυνθεί.

Φυσικά. Είναι ένα πρόγραμμα που θα ωφελήσει όλους τους παραγωγούς της Περιφέρειας.

Παρόλα αυτά το μοιραστήκατε.

Βεβαίως. Αν το πάρει η Περιφέρεια, θα έχει μια διαφορετική αίγλη όλο αυτό κι εμείς είμαστε ένα μέλος, ένα κομμάτι της Περιφέρειας. Προφανώς όλοι θα κερδίσουμε απ’ αυτό το πρόγραμμα. Νομίζω ότι θα το αγκαλιάσει η Περιφέρεια, άλλωστε το ερευνητικό κομμάτι έχει ήδη εξαντληθεί.

Ξέρετε, ο Δήμος Στυλίδας έχει 10 εκατομμύρια δέντρα. Έχω κάνει κι άλλες προσπάθειες για το θέμα της ελιάς. Προσπάθησα να βρω επιχειρηματίες που θα χρησιμοποιήσουν τα φύλλα της για να κάνουν κυρίως κάποια φαρμακευτικά προϊόντα. Δεν έγινε γιατί αυτοί ενδιαφέρονται για τα βιολογικά. Και για τα υπολείμματα των ελαιοτριβείων έγινε προσπάθεια και δεν τα κατάφερα, αλλά θα επανέλθω σε όλα.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι παραλίες της Ανατολικής Φθιώτιδας παραμένουν εγκαταλελειμμένες. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίησή τους;

Εμείς δεν έχουμε τις ωραιότερες παραλίες, όμως έχουμε θάλασσα κι αυτό τα λέει όλα. Ανοίγει η ψυχή σου βλέποντάς τη. Το πρώτο θέμα που αντιμετώπισα αναλαμβάνοντας, αν και το γνώριζα και προεκλογικά, είναι ότι όλο το παραλιακό μέτωπο δεν έχει Φορέα Διαχείρισης. Στις Ράχες π.χ. δεν μπορεί κάποιος να δέσει το σκάφος του, να πληρώνει τέλη, να έχει το νερό του να το πλύνει. Ούτε ο Καραβόμυλος, ούτε το λιμάνι της Πελασγίας, ούτε ένα κομμάτι της Γλύφας έχουν έναν τέτοιο Φορέα.

Αναλαμβάνοντας είπα να δούμε που μπορούμε να τα εντάξουμε ώστε να κάνουμε κάποια πράγματα για την αξιοποίησή τους. Συνάντησα η ίδια τον Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κι επιθυμία του Υπουργείου είναι να γίνει ένας Οργανισμός Λιμένος σε όλο το παραλιακό μέτωπο και με τους Δήμους Καμένων Βούρλων και Λοκρών, ο οποίος θα διοικείται απ’ το Υπουργείο. Δεν με πειράζει, αρκεί να υπάρχει κάποιος που θα μπορούμε να του πούμε τι να φτιάξει και που.

Έχουνε γίνει κάποια έργα στις παραλίες, τσιμεντοστρώσεις. Στις Ράχες, στην Αγία Μαρίνα… Όλα αυτά έγιναν παράνομα, χωρίς άδειες και ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε ένα καρφί γιατί δεν είναι δικά μας! Καμία παρέμβαση σε κανένα σημείο της παραλίας γιατί δεν μας ανήκουν! Τι πρέπει να γίνει; Ζητήσαμε να νομιμοποιηθούν, μας το επιτρέπει η νομοθεσία, γιατί όταν βάζει ένας καταστηματάρχης τα τραπεζάκια του πληρώνει πρόστιμο. Σ’ αυτό το σημείο είμαστε.

Μου δίνετε τώρα την πάσα να σας ρωτήσω τι είδους αυτοδιοίκηση είναι όταν δεν μπορεί να αυτοδιοικηθεί;

Αυτός είναι ο ελέφαντας του Δημοσίου. Οι δυσκολίες που έχει όλο το σύστημα.

Μιλώντας για δυσκολίες, πείτε μου για τη πορεία του έργου της αποχέτευσης, σε ποια φάση βρίσκεται και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του;

Καταρχάς όλο αυτό είναι αρκετά χρονοβόρο. Παίρνει απίστευτο χρόνο. Αύριο το πρωί να έχω έτοιμη τη μελέτη χρειάζεται έναν χρόνο. Να σταλεί, να απαντηθεί, να γυρίσει πίσω, να γίνουν ενστάσεις. Γιατί δεν απλουστεύουν τις διαδικασίες; Αυτό είναι ο μεγάλος βραχνάς του Δημοσίου. Γιατί χρειάζονται 8 μήνες, να κάθεται σε ένα συρτάρι…

Ήξερα αναλαμβάνοντας ότι υπάρχει μια μελέτη για την πρώην δημοτική ενότητα Εχιναίων. Είδα ότι κολλούσαμε σε μια απάντηση του Δασαρχείου. Για 3-4 χρόνια είδαμε ότι βρισκόταν σε κάποιο γραφείο, αλλά το ολοκληρώσαμε και το προχωρήσαμε. Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα, λόγω του ότι είχε κολλήσει για τόσα χρόνια. Στην επόμενη πάντως πρόσκληση θα είναι μέσα. Αντίστοιχα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το αποχετευτικό της Πελασγίας. Βρήκα τη μελέτη προηγούμενου Δημάρχου και προχωρούμε να προλάβουμε τη χρηματοδότησή της. Αυτά είναι μεγάλα έργα και πρέπει να προχωρήσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικά. Υπάρχει και ο βιολογικός της Πελασγίας που θέλουμε μαζί με το αποχετευτικό να εντάξουμε στην επόμενη πρόσκληση.

Μιλώντας γι’ αυτό, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κουβέλας με τις δυνατές βροχές, με το νερό, το οποίο παίρνει το χρώμα του χώματος. Έχει έλθει στη γνώση σας το πρόβλημα και ποιες οι ενέργειες επίλυσής του;

Η περιοχή αυτή, όπως και άλλα χωριά, υδρεύονται από τις πηγές του Αγίου Δημητρίου. Όταν έχουμε δυνατή βροχή, το νερό θολώνει, αλλά δεν είναι βρώμικο. Έχουν σταλεί ειδικοί, έχουν κάνει μετρήσεις και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Εδώ και αρκετά χρόνια συζητείται η αξιοποίηση του λιμανιού της Στυλίδας κι έχουν τεθεί επί τάπητος διάφορες προτάσεις, όπως η δημιουργία Εμπορευματικού Σταθμού. Είναι στα σχέδιά σας κάτι τέτοιο και τι μπορεί να γίνει γενικότερα ώστε το λιμάνι της Στυλίδας να αποτελέσει σημείο αναφοράς, όντας στο κέντρο της Ελλάδας;

Το λιμάνι της Στυλίδας πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς γιατί είναι στο κέντρο της χώρας. Έχει τον σιδηροδρομικό σταθμό και την πρόσβαση στην Εθνική Οδό δίπλα. Έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει κέντρα Logistics από παλιές εγκαταστάσεις και εργοστάσια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το λιμάνι χρειάζεται εκβάθυνση για να γίνει ένα σύγχρονο λιμάνι με όλες τις προδιαγραφές.

Βέβαια δεν είναι ένα έργο που μπορεί να το κάνει ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Παρόλα αυτά βρήκα πρόσφατα μια παλιά μελέτη μηχανικών. Αυτή σταμάτησε μέχρι που έπρεπε να γίνει μια περιβαλλοντική μελέτη για κάποιο όστρακο του Μαλιακού, τις πίνες που λέμε. Θεώρησαν οι οικολόγοι ότι θα καταστραφεί αυτό το είδος. Η μελέτη υπάρχει και στο άμεσο μέλλον θα επισκεφθώ το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής. Προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας στο ανατολικό μέρος σ’ αυτό το σχέδιο. Μεγαλώνει το λιμάνι, φτιάχνεται η υπάρχουσα προβλήτα, εκβάθυνση και όλο το κομμάτι αναπλάθεται με φυτά. Αν προχωρήσει η περιβαλλοντική μελέτη, θα μιλάμε για ένα έργο πνοής. Μπορεί να μην είναι αρμοδιότητά μας, αλλά θα λειτουργήσουμε σαν μοχλός πίεσης.

Η ευρύτερη περιοχή της Στυλίδας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αστυνόμευσης. Πως μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα;

Λείπουν κάποιες λεπτομέρειες για να κατατεθεί ο νέος οργανισμός λειτουργίας του Δήμου. Κάποια πράγματα παραμένουν ως έχουν και κάποια αλλάζουν. Στον νέο αυτό οργανισμό θα προβλέπεται και η λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας. Δεν λέω ότι θα γίνει γιατί υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις ανάλογες με τον απαιτούμενο αριθμό των κατοίκων, όμως στο μέλλον θα μπορεί να υπάρξει μια τέτοια δυνατότητα, αν αλλάξουν οι συνθήκες. Στον τωρινό οργανισμό δεν προβλέπεται καν η Δημοτική Αστυνομία, όπως και το Δημοτικό Ωδείο. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τροποποιηθούν. Θα μας βόλευε αρκετά η λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δε νομίζω, πάντως, να αυξηθεί η αστυνόμευση στην περιοχή. Το έχω συζητήσει και με το Τμήμα εδώ και τον Διοικητή, δεν το νομίζω.

Πρόσφατα αντιμετωπίσατε τις αντιδράσεις των κατοίκων για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Καραβόμυλο και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε αντίθετα σ’ αυτή την προοπτική. Η κυβέρνηση ωστόσο δρομολογεί τη δημιουργία του έξω απ’ τη Λαμία. Ο Δήμος Στυλίδας είναι αντίθετος σε ένα τέτοιο κέντρο στο νομό ή δεν τον απασχολεί, απ’ τη στιγμή που δεν δημιουργείται στο Δήμο;

Μία μέρα πριν αναλάβω, το Σεπτέμβριο, έμαθα ότι δρομολογείται η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον Καραβόμυλο. Ήμουν η πρώτη που αντιτάχθηκε και σήκωσα τα μηχανήματα για να μην εγκατασταθούν στον Καραβόμυλο. Ήταν μια τελείως λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης να φέρει ανθρώπους μέσα στο στρατόπεδο του Καραβομύλου. Έκανα μεγάλο αγώνα γι’ αυτό με τους κατοίκους κι αυτοί που πήραν την απόφαση, κατάλαβαν ότι πρόκειται για μια λάθος επιλογή. Ήταν όμως κάτι που μου απορρόφησε πολύ χρόνο, τη στιγμή που ήθελα να δω πως λειτουργεί ο Δήμος.

Στη συνέχεια αποφάσισαν την εγκατάσταση στο Αυλάκι, σε δυο εργοστάσια, εντός του Δήμου Στυλίδας, στα 100 μέτρα απ’ το πρώτο σπίτι του χωριού. Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Ήταν πάλι λάθος επιλογή. Δεν μπορεί να βάζεις ανθρώπους που έχουν άλλη κουλτούρα και να ανατρέπεις τα δεδομένα μιας περιοχής. Και μαζικά, μιλάμε για 2000 άτομα καταρχήν.

Το θέμα όμως είναι εθνικό, η χώρα μας αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα κι αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που έχουν τα νησιά. 25000 μετανάστες, λένε, στη Μόρια. Το αντιλαμβάνεστε αυτό; Μιλάμε για εξωπραγματικά πράγματα, πολύ περισσότερους κι απ’ τους κατοίκους. Όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας πρέπει να δούμε πως θα απαλυνθεί κάπως το πρόβλημα που έχουν τα νησιά. Φανταστείτε τον Δήμαρχο εκεί, όχι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του, ούτε από μακριά…

Η αντίθεσή μου έγκειται στο ότι δεν μπορώ να δεχτώ τετελεσμένα γεγονότα. Ότι θα έρθουν εκεί. Όχι, τι σημαίνει θα έρθουν εκεί; Δεν είμαι φυτευτή, ο κόσμος με εξέλεξε κι έχουν λόγο κι οι δημότες μου. Άρα φώναξέ με κράτος, Υπουργείο, κι εμένα και όλους εμάς και πείτε μας να προτείνουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορεί μια δημοκρατική χώρα και κυβέρνηση να αποφασίζει ερήμην των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών και των κατοίκων. Πρέπει να γίνεται δημόσια διαβούλευση. Δεν μπορεί σε έναν μικρό Δήμο με προβλήματα να προσθέτεις κι άλλα. Να βάλουμε και αυτό το πρόβλημα και χωρίς συζήτηση; Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα σε κανέναν Δήμο αλλά χρειάζεται κουβέντα.

Το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών από την Πελασγία στη Στυλίδα έχει λυθεί; Υπάρχουν άλλα προβλήματα στις σχολικές υποδομές;

Αυτό έγινε τον Αύγουστο, πριν αναλάβω. Μίλησα με την κα Ζαχαράκη στο Υπουργείο και κρατήσαμε εκεί τις λυκειακές τάξεις. Ήταν δύσκολο να έρθουν στη Στυλίδα. Του χρόνου δεν θα υπάρξει πρόβλημα, μιας και οι μαθητές της Β’ λυκείου που θα πάνε Γ’ είναι αρκετοί.

Σχετικά με τις αθλητικές υποδομές, ποιες είναι οι κινήσεις της νέας Δημοτικής Αρχής;

Το μεγαλύτερο έργο, για το οποίο δεσμεύτηκα, είναι το Κλειστό Γυμναστήριο. Ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, έφτασε σε ένα σημείο και σταμάτησε. Ήταν διαφορετικές οι συνθήκες χρηματοδότησης τότε. Μιλώ με μηχανικούς για να δοθεί λύση. Απαιτείται περίπου 1 εκατ. για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο με νέα μελέτη, που θα απαιτεί και πρόσβαση σε ΑμεΑ. Θα είναι προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα. Πρέπει να γίνει γιατί είμαστε ο μοναδικός Δήμος χωρίς Κλειστό Γυμναστήριο.

Πρέπει να σας πω ότι όταν το θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιπολίτευση αντέδρασε. Είμαστε στη φάση που ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο σταμάτησε τις εργασίες και διεκδικεί απ’ τον Δήμο ένα ποσό 87-88 χιλ. ευρώ. Βρήκα τα χρήματα από μικρά έργα που δεν ολοκληρώθηκαν σε χωριά το 2019, ώστε να τα δώσουμε και να προχωρήσουμε σε νέα μελέτη. Κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό, ότι μηδενίσαμε τα έργα των χωριών. Τίποτα δεν μηδενίσαμε. Μιλάμε για έργα που δεν επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2019. Δεν έγιναν όλο το χρόνο και θα ολοκληρώνονταν τον τελευταίο μήνα; Μαζεύτηκαν 150 χιλ. και τα 88 είναι για το Κλειστό. Τα υπόλοιπα εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2020 για έργα. Δεν υπάρχει κανένας μηδενισμός. Αυτά είναι για κατανάλωση και κακή αντιπολίτευση.

Κάθε αντιπολίτευση θα ήθελε να γίνει Κλειστό Γυμναστήριο, ένα έργο που βοηθά τους κατοίκους.

Η αντιπολίτευση ψήφισε όχι, να μην γίνει. Μας κατηγόρησε για το που βρήκαμε τα χρήματα. Μα επρόκειτο για έργα που δεν έγιναν. Για έργα που εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα το 2020. Από πού θα βρίσκαμε αυτές τις 88 χιλ., θα τις πλήρωνε η αντιπολίτευση από την τσέπη της; Σε δεύτερη κουβέντα είπε ότι θέλει να γίνει. Τους είπε ο κόσμος ότι πρέπει να γίνει. Μιλάμε για ένα ουσιαστικό έργο. Όταν έρθει η ώρα όλα θα ανακοινωθούν. Ποιοι πήραν, πόσα πήραν κι αν πήραν, γιατί διεκδικούν και κάποιους τόκους.

Πέρα απ’ το Κλειστό;

Έχουμε εντάξει μια μελέτη που αφορά τα γήπεδα της Στυλίδας και των Ραχών, με προϋπολογισμό 600 χιλ. ευρώ. Υπήρξε πριν από μένα η μελέτη, στάλθηκε, κάπου δεν ήταν σωστή, την κάναμε πάλι απ’ την αρχή και τη στείλαμε. Νομίζω πως είναι σε καλό δρόμο και περιμένουμε από μέρα σε μέρα να υπογράψει ο Υπουργός. Πρόκειται για έργο που αφορά συντήρηση και ανακατασκευή.

Την Τετάρτη πήγα με δύο αρχιτέκτονες στο Πάρκο του Λαού, όπου με χρήματα του Πράσινου Ταμείου μπορεί να χρηματοδοτηθεί συντήρηση και ανακατασκευή. Θα φτιαχτεί μελέτη που θα αφορά τον καλλωπισμό, ώστε να αλλάξει τα δεδομένα στο Πάρκο. Θα το κάνουμε πιο ελκυστικό. Φυσικά κοιτάμε κάθε πρόσκληση που υπάρχει ώστε να ενταχθούν και μικρότερα έργα.

Σε δράσεις όπως κάποια φεστιβάλ πως θα κινηθεί ο Δήμος;

Στις 16 Φεβρουαρίου έχουμε μια ομιλία για την παχυσαρκία και τον διαβήτη. 4 Απριλίου θα γίνει μια ημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Ελιάς, ενώ πιθανότατα θα γίνει τον ίδιο μήνα ένας παραθαλάσσιος ιστιοπλοϊκός αγώνας.

Πως σκέφτεστε ν’ αναδείξετε τα πολιτιστικά μνημεία του Δήμου, ώστε να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης τουριστών;

Και προεκλογικά επισκέφθηκα το κάστρο της Πελασγίας, την πατρίδα του Αχιλλέα, που όλο αυτό το κομμάτι είναι η πατρίδα του. Το μνημείο είναι σε καλή κατάσταση. Συζήτησα πρόσφατα και με μια αρχαιολόγο για τα Φάλαρα και την περιοχή. Είπαμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες για τουριστική ανάδειξη τουλάχιστον της Πελασγίας. Να καθαρίσουμε το σημείο και να το αναδείξουμε με τις νόμιμες διαδικασίες μέσω της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Θα τον κάνουμε επισκέψιμο και μάλιστα λέγαμε με την αρχαιολόγο ότι θα πραγματοποιήσουμε εκεί την πανσέληνο του Αυγούστου του 2021. Είναι πανέμορφα εκεί πάνω, βλέπεις όλο τον κόλπο.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Πελασγία, είναι όλος ο Δήμος ένα αρχαίο κομμάτι της ιστορίας μας. Ο Αχινός έχει επίσης την Ακρόπολη αλλά εκεί μέσα φιλοξενούμε τους νεκρούς. Έχω μιλήσει και με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον κ. Καναπίτσα, για το πώς θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε το νεκροταφείο ώστε να σώσουμε αυτό τον χώρο. Είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν προϋποθέσεις για την απόσταση από κατοικημένη περιοχή. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να το κάνουμε και κυρίως σ’ αυτή τη θητεία μας.

Και στη Στυλίδα έχουν βρεθεί δύο επαύλεις, όταν έσκαβαν για την αποχέτευση. Απείρου κάλλους, πανέμορφες επαύλεις του 2ου ή 3ου μ.Χ. αιώνα. Θα μπορούσαμε να τις αξιοποιήσουμε αλλά αναγκάστηκαν τότε για πολιτικούς λόγους να τις κλείσουν πάλι. Γενικά μιλάμε για περιοχή με πάρα πολύ μεγάλη ιστορία.

Να σας πω ακόμη ότι υπάρχει ένα διεθνές δίκτυο, που λέγεται «Αμφικτυονία», και συμμετέχει ο Δήμος και κοιτάμε μήπως μπορέσουμε από ‘κει να κάνουμε κάποια πράγματα για την ενάλιο. Εκεί εντάσσεται η γέφυρα της Αγίας Μαρίνας, επίσης ένα μνημείο των νεότερων βέβαια χρόνων. Έχω μια μελέτη του Πολυτεχνείου για τη συντήρηση του μνημείου αυτού και παρότι υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα κάνουμε μια προσπάθεια να το σώσουμε, να το εντάξουμε, να το κάνουμε επισκέψιμο. Γενικά θέλουμε να φέρουμε κόσμο στην περιοχή και για το πολιτιστικό κομμάτι το οποίο μπορούμε να αναδείξουμε.

Αναφερόμενη στο νεκροταφείο – Ακρόπολη είπατε «σ’ αυτή τη θητεία μας». Άρα δεν σταματά η Βιργινία Στεργίου σε μια θητεία;

Δεν ξέρω ακόμη. Μιλάμε γι’ αυτή τη θητεία. Αυτό δεν μπορούμε να το προδικάσουμε.

Ποιο είναι το όραμα της Βιργινίας Στεργίου, ώστε μετά το πέρας της Δημαρχίας της οι δημότες να μιλούν για το στίγμα που άφησε;

Να αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου, να ζει για την επόμενη μέρα. Όλα αυτά τα έργα για τα οποία συζητήσαμε είναι μια κληρονομιά που βρήκαμε και πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά μας. Αυτό είναι το όραμά μου, να παραδώσουμε έναν Δήμο στην επόμενη γενιά φιλόξενο. Που να σε τραβάει, να σε ελκύει, να θες να μείνεις εδώ με την οικογένειά σου.

stereanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative