Social Icons

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Στυλίδα: Έρχονται 1.500 πρόσφυγες στο εργοστάσιο ΒΟΜΒΥΞ στο Αυλάκι;


Στυλίδα: Έρχονται 1.500 πρόσφυγες στο εργοστάσιο ΒΟΜΒΥΞ στο Αυλάκι;
Ιδιαίτερα έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ώρες σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του ΒΟΜΒΥΞ στο Αυλάκι. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΣΕΝΤΡΑ” η συγκεκριμένη λύση παίζει ιδιαίτερα έντονα τις τελευταίες μέρες με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κλιμάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να τον επιθεωρήσει.

 Διαβάστε τι αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΣΕΝΤΡΑ”

“Για σήμερα το μεσημέρι προσδιορίζεται η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, έτσι ώστε να ανακοινωθούν και να καθοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε προσδιορισθεί από την προηγούμενη Δευτέρα και όλες οι πλευρές πλέον συγκλίνουν σε μία κατεύθυνση για να βρεθούν κοινά σημεία έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τη Στερεά Ελλάδα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα πρέπει σ’ αυτή τη φάση και μέχρι το τέλος της χρονιάς να δημιουργηθούν δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, και όχι προαναχωρησιακα κέντρα, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο για την ενδοχώρα.  Όπως τουλάχιστον τα περιγράφουν οι γνωρίζοντες πρόκειται για κέντρα επί των οποίων θα υπάρχει ένας κάποιος έλεγχος και στην είσοδο και την έξοδο για λόγους ασφαλείας. Άλλωστε κάτι τέτοιο ζητά και η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία διευρύνει σ’ αυτή τη φάση τις συζητήσεις της με την κυβέρνηση έτσι ώστε να αναλάβει στο σύνολό τους τη λειτουργία τους. Όπως έγινε γνωστό ήδη σε τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις αυτές οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα προωθημένες και δεν αποκλείεται μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ωστόσο εκείνο που έχει να ακούσει σήμερα ο περιφερειάρχης κύριος Φάνης Σπανός που μετέχει στη συγκεκριμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τις θέσεις για τα δύο κέντρα.
Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία το ένα από τα δύο, το λεγόμενο Ριτσώνα 2 και θα γίνει στη Ριτσώνα με μια δυνατότητα ακόμα και 1500 ανθρώπων να φιλοξενήσει. Το δεύτερο από αυτά τα κέντρα θα γίνει στην Φθιώτιδα. Ήδη στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας παίχτηκε ένα θρίλερ το οποίο όμως δείχνει να πήρε εντελώς διαφορετική τροπή μετά από συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών και στην οποία μετείχαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της περιοχής. Ουσιαστικά έχει παιχτεί σκηνικό στο οποίο υπήρξαν καθοριστικές διαφωνίες απ’ όλες τις πλευρές. Η επιμονή του υπουργείου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο όμως υπήρξαν ανατροπές καθώς υπήρξε τεκμηρίωση εντελώς αντίθετη.

Τι παίζει για τη Φθιώτιδα

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα λέγονται και γράφονται διάφορα, είτε αφορούν το ΚΕΥΠ, είτε αφορούν ενοικίαση σπιτιών μέσα στη Λαμία, κάτι τέτοιο δεν μπήκε ποτέ πάνω στο τραπέζι. Σε καμία περίπτωση δεν έπαιξε το στρατόπεδο της Λαμίας για να γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας και ούτε βεβαίως υπήρξαν προτάσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για ενοικίαση διαμερισμάτων μέσα στην πόλη της Λαμίας.

Ιδιαίτερα στα τελευταία, η ενοικίαση διαμερισμάτων θα πρέπει να πούμε ότι σε κάτι τέτοιο προχωρά μόνο η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με τους Δήμους. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο το δημοτικό συμβούλιο είναι απίθανο να προχωρήσει στη Λαμία. Σε ότι αφορά τώρα το στρατόπεδο της Λαμίας μια τέτοια επιλογή είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένη καθώς δεν ανταποκρίνεται στους σχεδιασμούς για τη φιλοξενία τόσων πολλών προσφύγων μέσα στον οικιστικό ιστό. Απ’ ό,τι τουλάχιστον επιμένουν έγκυρες πηγές, το θέμα με το στρατόπεδο της Λαμίας δεν έχει μπει καν στο σοβαρό διάλογο καθώς πρόκειται για στρατιωτική εγκατάσταση η οποία υπάρχει και λειτουργεί.

Η πρόταση που αναστάτωσε

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της προηγούμενης βδομάδας μία και μοναδική πρόταση υπήρχε πάνω στο τραπέζι και η οποία απ’ ό,τι τελικά δείχνουν τα ίδια τα πράγματα δεν προέκυψε μέσα από μια συζήτηση αλλά από τη θέληση και τη διάθεση του επιχειρηματία να ενοικιάσει τις εγκαταστάσεις. Μάλιστα ο επιχειρηματίας ήταν εκείνος ο οποίος έκανε την σχετική πρόταση, η οποία διερευνήθηκε, εξετάστηκε και προς στιγμήν άναψε και πράσινο φως.

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου SOULIS όπου υπεβλήθει η πρόταση του επιχειρηματία την οποία αρμόδιοι και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και διακρατικών οργανισμών την αξιολόγησαν ως θετική. Έγιναν δύο επισκέψεις στην περιοχή και μάλιστα οι επεξεργασίες για τη συγκεκριμένη πρόταση προχώρησαν τόσο πολύ βαθιά ώστε στην αρχή της προηγούμενης βδομάδας που έγινε η συνάντηση στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να εξεταστούν τα συγκεκριμένα θέματα η συγκεκριμένη πρόταση προκρίθηκε και από τον πρωθυπουργό και μάλιστα δόθηκε στη συνέχεια για την αξιοποίησή της στον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Αμυνας τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Στεφανής είχε στα χέρια του θετικές εισηγήσεις από όλες τις πλευρές ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν τελικά θετική εισήγηση έχει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς υπήρξαν κάποιες ενδοϋπηρεσιακές αναφορές για αρνητική στάση στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς όμως αυτές οι αναφορές να φτάσουν σε κορυφαίο επίπεδο. Μάλιστα σημειώθηκε αρμοδίως ότι θα υπάρξει ενίσχυση του αστυνομικού δυναμικού για την φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου, πράγμα το οποίο δεν αφήνει και περισσότερα περιθώρια ενστάσεων από την πλευρά της αστυνομίας. Έτσι έγινε γνωστό τη Δευτέρα το βράδυ ότι υπήρχαν μια σειρά από ζητήματα ανοιχτά και βεβαίως όσοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούσαν να πάρουν απαντήσεις.

Μάλιστα όλοι παρέπεμπαν στον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος έχει αναλάβει και τον διάλογο είτε με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάθε περιοχής, είτε με την αυτοδιοίκηση. Παρά το γεγονός λοιπόν πως στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτρεχαν τη διαδικασία να εγκαταστήσουν καινούργιο κέντρο φιλοξενίας στο Soulis, κανείς δεν είχε πληροφορίες παραπέμποντας λίγο-πολύ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Όλα αυτά όμως είχαν αντοχή μέχρι την Τρίτη το πρωί καθώς τότε καταδείχθηκε στην πράξη ότι υπάρχει ένα σχέδιο αλλά η οποιαδήποτε τεκμηρίωση δεν μπορεί να απαντήσει στα τεράστια προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κέντρο στην είσοδο της πόλης. Οι παρεμβάσεις που σημειώθηκαν ήταν κορυφαίες και σε όλα τα επίπεδα, μπαίνοντας κατά αυτό τον τρόπο το ζήτημα της εναλλακτικής πρότασης ή τέλος πάντων αναζήτησης μιας εντελώς διαφορετικής λύσης.

Εκείνο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ήταν η σχετικά μεγάλη πίεση που υπήρξε προς την πλευρά του υπουργείου και το γεγονός ότι ανάμεσα στα στελέχη τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τέτοιων προτάσεων βρέθηκαν και άνθρωποι από τη Λαμία και γενικότερα από τη Φθιώτιδα οι οποίοι μπορούσαν πολύ καλά να καταλάβουν που ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Έτσι λοιπόν από την Τρίτη το βράδυ άναψε το πράσινο φως για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις και τα στελέχη της επιτροπής επικοινωνούσαν με την περιοχή ζητώντας διαφορετικές λύσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές είχαν απορριφθεί λύσεις που είχαν προβληθεί στο παρελθόν για στρατόπεδα είτε στη Στυλίδα, είτε στον Καραβόμυλο, είχαν απορριφθεί άλλες ενδιάμεσες λύσεις και το κυριότερο αναδεικνυόταν ως βασικό θέμα να μην υπάρχει άσκοπη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Συνάντηση στην Αθήνα

Όταν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έγινε η συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών στο γραφείο του κ. Θεοδωρικάκου στην Αθήνα ήδη υπήρχαν επεξεργασίες και διαφορετικές επιλογές, όπως επίσης και μια πρώτη έρευνα γύρω από τις συγκεκριμένες επιλογές. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν το κτίριο της ΑΚΜΗ, ήταν το οικόπεδο κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας όπου υπήρχε στο παρελθόν πρόθεση να εγκατασταθούν εκεί οι πεζοναύτες από την εποχή του Δροσογιάννη, όπως επίσης ήταν τα κτίρια της ΒΟΜΒΥΞ και βεβαίως παρέμεινε πάνω στο τραπέζι και το συγκρότημα του STYLIS BEACH το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι ποτέ δεν έχει απορριφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αρχή της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος θεώρησε ως απόλυτο δεδομένο ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί η άποψη για το εργοστάσιο Soulis. Εκεί βεβαίως υπήρξαν ενστάσεις και μάλιστα ιδιαίτερα έντονες ενστάσεις από το δήμαρχο Λαμίας κ. Θύμιο Καραΐσκο που μετείχε στη συγκεκριμένη συνάντηση, όπως επίσης μετείχαν ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι κ.κ. Χειμάρας, Οικονόμου, Κοτρωνιάς και ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Εκείνο που έγινε αποδεκτό απ’ όλες τις πλευρές είναι ότι θα έπρεπε να βρεθεί μία λύση η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα δημιουργούσε πληθώρα από προβλήματα, σαν εκείνες που είχαν επιλεγεί το προηγούμενο διάστημα.

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις λύσεις ήταν και η πιθανή επέκταση του κέντρου των Θερμοπυλών αλλά σε ιδιαίτερα μικρότερα μεγέθη από εκείνα που συζητούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο σημεία ήταν εκείνα τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον στο κέντρο, το ένα ήταν το οικόπεδο κοντά στην βιομηχανική περιοχή αλλά εκεί δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και η πιθανή δημιουργία τους χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος αλλά και χρόνο.

Εκτός όλων των άλλων ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων της ΒΟΜΒΥΞ είναι η Εθνική Τράπεζα και όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι εκείνο είναι που τελικά θα επιλεγεί καθώς τα αρμόδια υπουργεία με την Εθνική Τράπεζα μπορούν να βρουν ένα κοινό τόπο για την παραχώρηση της χρήσης του για το συγκεκριμένο σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις που είναι στεγασμένες και διατηρούνται σε καλή κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο σε έκταση ξεπερνούν τα 30.000 m² γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πλεονάζουν οι στεγασμένοι χώροι για να δημιουργηθούν καταλύματα και να φιλοξενηθούν εκεί ένας αριθμός προσφύγων. Παράλληλα οι υποδομές και οι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν είναι καθοριστικό σημείο για να προχωρήσουν συζητήσεις.

Εκείνο το οποίο επίσης έγινε γνωστό είναι ότι κλιμάκιο από τεχνικούς του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε την Τετάρτη το πρωί στο συγκεκριμένο χώρο επέχοντας ιδιαίτερη εντολή μετά τη συγκεκριμένη σύσκεψη και εκεί μπορούν να εξετάσουν τι ακριβώς γίνεται για να διαμορφώσουν την τελική εισήγηση. Παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής τι περιλαμβάνει η τελική εισήγηση που σήμερα θα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού αλλά όλα συγκλίνουν μέσα από τις υπάρχουσες πληροφορίες ότι αυτή η τελική εισήγηση θα αφορά ένα τμήμα από το εργοστάσιο ΒΟΜΒΥΞ καθώς πλέον η οποιαδήποτε άλλη επιλογή από εκείνες που ακούστηκαν και μπήκαν στο τραπέζι προς το παρόν έχει απορριφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα σχέδια αλλά και με βάση τα όσα γίνονται και σε άλλες περιοχές μέσα στα υφιστάμενα κτίρια θα δημιουργηθούν διαμερίσματα για οικογένειες που θα φιλοξενηθούν στο συγκεκριμένο σημείο ενώ σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά δεδομένα δεν έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία αλλά όλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για 1500 άτομα.

Ένα στοιχείο επιπλέον που μπήκε στον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα να μεταφερθούν και οι οικογένειες και υποδομές από τις Θερμοπύλες στο συγκεκριμένο χώρο, έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι εγκαταστάσεις εκεί για μελλοντικές αναπτυξιακές επενδύσεις τις οποίες προετοιμάζει άλλωστε χρόνια τώρα το ΤΑΙΠΕΔ. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή η πιθανότητα μεταφοράς από τις Θερμοπύλες δεν δείχνουν ανεπίκαιρο σ’ αυτή τη φάση καθώς οι πιέσεις που ασκούνται είναι για δημιουργία νέων θέσεων και όχι το κλείσιμο παλιών δομών.

Τέλος με βάση τις πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν είναι ότι μετά τη σημερινή συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως έτσι ώστε να εξελιχθούν οι εργασίες με στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν προετοιμαστεί τα πάντα έτσι ώστε και τα νησιά να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν κόσμο και πολύ δε περισσότερο στη συνέχεια να υπάρξει ένας ευρύτερος προγραμματισμός σε ό,τι αφορά την φιλοξενία των πολιτών τρίτων χωρών που έχουν αιτηθεί ασύλου στη χώρα μας”.

lamianow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative