Social Icons

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Η λογοκρισία εναντίον του Joker και η επικαιρότητα των εξεγέρσεων


Η λογοκρισία εναντίον του Joker και η επικαιρότητα των εξεγέρσεων
Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Το Joker είναι μια πάρα πολύ καλή ταινία. Μια ταινία καθρέφτης της εποχής μας. Για τις κοινωνικές ανισότητες, για τον θεσμοθετημένο ρατσισμό στους ψυχικά πάσχοντες και για άλλα. Είναι ασφαλώς κι ένα πολύ ενδιαφέρον origin του Joker ή τουλάχιστον μία ενδιαφέρουσα εκδοχή του χαρακτήρα. Αν κι η ταινία δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη σειρά του υπερηρωικού, κινηματογραφικού κύκλου της Warner Bros και της DC.

Στο Joker, λοιπόν, και προς το τέλος της ταινίας, (ακολουθούν spoilers) πραγματοποιείται μία εξέγερση των εξαθλιωμένων, των αδικημένων και των ανθρώπων του περιθωρίου. Μία εξέγερση με πολιτική/κοινωνική αφετηρία, όχι όμως και με πολιτικούς στόχους. Ας συνυπολογίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η ταινία ως χολιγουντιανή παραγωγή μπορεί να έχει πολιτικό πρόσημο, ως παράγωγο της εποχής της και λόγω της θεματολογίας της, αλλά αδυνατεί να προχωρήσει το ζήτημα παραπέρα, ως παραγωγή των μεγάλων στούντιο. Ούτε το θέλει. Ούτε χρειάζεται να το κάνει βέβαια καθώς αποτελεί την κινηματογραφική προσέγγιση ενός κόμικ αντιήρωα, ενταγμένη σε πιο ρεαλιστικά πλαίσια.

Κι όμως! Η κρατική λογοκρισία, και καθώς η ταινία γνωρίζει μια εντυπωσιακή αναγνώριση σε πλήθος κόσμου και κυρίως για τον τρόπο που απεικονίζει την κοινωνία του Γκόθαμ Σίτυ που αποτελεί μια κριτική ματιά στην δική μας κοινωνία, δεν διστάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή της πιο σκληρής καταστολής αξιοποιώντας εργαλεία της μεταξικής δικτατορίας! Και τα οποία πρέπει και χρειάζεται να καταργηθούν άμεσα. Κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη, κάθε άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού πρέπει να δείξει την αντίθεση του σε αυτές τις λογικές.

Γνωρίζουν άλλωστε, το πολιτικό προσωπικό του κράτους, των διάφορων κυβερνήσεων και της αστικής τάξης, καλύτερα από τον καθένα μας, ότι τα φαινόμενα της καταπίεσης για τα οποία έχουν άμεση ευθύνη για την δημιουργία τους, μπορούν να οδηγήσουν σε εξεγερσιακά φαινόμενα. Ο Δεκέμβρης του 2008 εδώ, στην χώρα μας, η Αραβική Άνοιξη αλλά ακόμα κι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στο Εκουαδόρ, στο Λίβανο, την Καταλωνία και το Χονγκ Κονγκ (άσχετα από την προσέγγιση που μπορεί να έχει ο καθένας για τα κίνητρα των κινητοποιήσεων αυτών) μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτήν την εικόνα. 

Αν οι εξεγέρσεις μπορούν να αποκτήσουν εκείνα τα αναγκαία χαρακτηριστικά που θα φέρουν το τέλος των κοινωνικών ανισοτήτων και της προλεταριοποίησης είναι μια άλλη ιστορία… Προφανώς, αυτό δεν πρόκειται να το κάνει μια ταινία όπως το Joker, που -ας το έχουμε ξεκάθαρο- από τέτοιες τακτικές λογοκρισίας μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει αποκτώντας στοιχεία που δεν έχει και που κακώς της χρεώνουν. Όχι πως η ταινία έχει ανάγκη από μια τέτοια διαφήμιση, φυσικά.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι να γίνει μια κριτική αποτίμηση της ταινίας (θα γίνει σε επόμενο δημοσίευμα του Ατέχνως) ή των διάφορων εξεγέρσεων σήμερα ή στο πρόσφατο παρελθόν αλλά να ανοίξει η συζήτηση για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα φαινόμενα της λογοκρισίας που ούτε καινούργια είναι (δείτε σχετικά στο σχόλιο “Δεξιά-Αντιδεξιά και Joker” του Ηρακλή Κακαβάνη), ούτε παύουν να είναι επικίνδυνα. Και, προφανώς, χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση για το πως οι εξεγέρσεις του άμεσου μέλλοντος δεν θα είναι απλά επίκαιρες και θέμα συζήτησης στο διαδίκτυο, ούτε θα λειτουργούν μόνο ως φόβητρο του αντιπάλου, αλλά ότι θα είναι και νικηφόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative