Social Icons

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Η Ιστορία δεν τελείωσε στο Γράμμο…


Η Ιστορία δεν τελείωσε στο Γράμμο…
Γράφει ο Νίκος Μόττας

«Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη είναι πάλη τάξης με τάξη, πάλη που σα φτάσει στην ανώτερη έκφρασή της γίνεται ολοκληρωτική επανάσταση. Πρέπει, άλλωστε, να παραξενευόμαστε που μια κοινωνία θεμελιωμένη πάνω στην αντίθεση των πραγμάτων καταλήγει σε μια βίαιη αντίφαση, σε μια σύγκρουση σώμα με σώμα σαν τελευταία λύση;»
– Καρλ Μαρξ, «Η αθλιότητα της φιλοσοφίας» (1847).

Πέρασαν 70 χρόνια. Ήταν τέτοιες ημέρες, τέλη Αυγούστου του 1949, όταν στις βουνοπλαγιές του Γράμμου γράφονταν οι τελευταίες σελίδες της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Η κατάληψη από τον αστικό εθνικό στρατό των υψωμάτων του Κάμενικ σήμανε την συντεταγμένη υποχώρηση των αντάρτικων δυνάμεων του ΔΣΕ προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας.

Απέναντι στις ισχυρότατες δυνάμεις του αστικού στρατού και των αμερικανών ιμπεριαλιστών, απέναντι σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη και βόμβες ναπάλμ, οι αντάρτες και αντάρτισσες, μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ αντιπαρέταξαν απαράμιλλο ηρωϊσμό και γενναιότητα σφραγίζοντας, με την ψυχή και το αίμα τους, την κορύφωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946-1949) αποτέλεσε το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της όξυνσης της ταξικής πάλης τη δεδομένη ιστορική περίοδο. Η συγκρότηση και δράση του ΔΣΕ ήταν πράξη βαθιά δημοκρατική, αντιιμπεριαλιστική και πατριωτική απέναντι στις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης και των αγγλοαμερικανών ιμπεριαλιστών συμμάχων της.

Η συγκρότηση και ένοπλη δράση του ΔΣΕ ήταν η απάντηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στους εκβιασμούς των αστών και των συμμάχων τους. Άλλωστε, όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, δεν έχει πολλές επιλογές – ή θα διαλέξει τις αλυσίδες, ή τα όπλα.

Για τη δημιουργία του ΔΣΕ, το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αντικειμενικά, ο ΔΣΕ ήταν προϊόν μιας σκληρής ταξικής σύγκρουσης που είχε τις ρίζες της στην επαναστατική κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά την απελευθέρωση της Ελλάδας, με την αποφασιστική ένοπλη δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ. H εγχώρια αστική τάξη γνώρισε τότε το μεγαλύτερο κίνδυνο για την κυριαρχία της, την οποία στήριζε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων («δεξιών» και «κεντρώων»), σε συμμαχία με τα καπιταλιστικά κράτη της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δίχως τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ενίσχυση των ξένων συμμάχων της, η αστική τάξη στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει» (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Τόμος Β2, σελ. 494, 2018 «Σύγχρονη Εποχή»).

Η ιστορική πείρα της περιόδου της ΕΑΜικής Αντίστασης και του αγώνα του ΔΣΕ πιστοποιεί πως εργάτες και καπιταλιστές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα. Αναδείχθηκε περίτρανα η αδήριτη ανάγκη για την ολική, τελεσίδικη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από την επιρροή των αστών και των κομμάτων τους.

«Ο ΔΣΕ – αναφέρει το Δοκίμιο Ιστορίας – είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δε χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης “εθνικής ομοψυχίας” και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών». Απόσταγμα της δράσης του ΔΣΕ, όπως και πριν αυτόν του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αποτελεί η δυνατότητα του εργαζόμενου λαού να σπάσει τις αλυσίδες της καπιταλιστικής τυραννίας, να συγκροτηθεί σε «τάξη καθ’ εαυτήν» με σκοπό την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.


«Ο Γράμμος είν’ λίγο τραχύς
Η Ιστορία δεν τελείωσε στο Γράμμο…

οι άνθρωποι τον γλυκαίνουν/
Τους βάρβαρους σκοτώνουμε
μικραίνουμε τη νύχτα/
Κι απ’ το μπαρούτι πιο κουτοί
μας αγνοούν οι εχθροί μας/
Δεν ξέρουν τίποτα απ’ τον άνθρωπο, ούτε απ’ την έξοχη τη δύναμή του/ Η καρδιά μας στιλβένει την πέτρα».


– Πωλ Ελυάρ (1895-1952).

Η ελληνική αστική τάξη μπορεί να κέρδισε τη μάχη απέναντι στο ΔΣΕ το 1949. Δεν σταμάτησε ωστόσο ούτε στιγμή, εδώ και δεκαετίες, την εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ένοπλου λαϊκού αγώνα. Τόνοι λάσπης, αντικομμουνιστικής ψευδολογίας και ιστορικής διαστρέβλωσης χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται από την αστική ιστοριογραφία και τους πάσης φύσης λακέδες της αντίδρασης στην επιχείρηση σπίλωσης των «κομμουνιστοσυμμοριτών» όπως αποκαλούν – στη χυδαία διάλεκτο τους- τους μαχητές του ΔΣΕ.

Γιατί, όμως, συνεχίζεται, 70 χρόνια μετά, η ιδεολογικοπολιτική επίθεση των αστικών επιτελείων απέναντι στους «συμμορίτες» του ΔΣΕ, απέναντι στο ΚΚΕ και την ιστορία του; Αφού, όπως ισχυρίζονται, ο «κομμουνισμός έχει πεθάνει» και η ταξική πάλη είναι «αναχρονισμός», γιατί σπαταλούν τόση μελάνη προκειμένου να συκοφαντήσουν κάτι που θεωρούν «τελειωμένο» και «ξεπερασμένο»;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Οι «νικητές» της περιόδου 1946-1949, η αστική τάξη, γνωρίζει ότι η νίκη της αυτή είναι προσωρινή. Γι’ αυτό χτυπάνε το παρελθόν, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Ξέρουν καλά ότι παρά τις αντεπαναστατικές ανατροπές και τα πισωγυρίσματα της ιστορίας, η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας είναι ανειρήνευτη και πως οι σοσιαλιστικές επαναστάσεις θα επανέλθουν στο προσκήνιο τον 21ο αιώνα.

Γνωρίζουν, εν τέλει, πως τον Αύγουστο του 1949 κέρδισαν μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Η Ιστορία δεν τελείωσε στο Γράμμο…

Νίκος Μόττας 

Νίκος Μόττας
Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative