Social Icons

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Στα αποκαΐδια των αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους


Στα αποκαΐδια των αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους
Η φτηνιάρικη, η ξεφτιλισμένη πια επικοινωνιακή τακτική κατά τη διάρκεια των «θεομηνιών» (έτσι αποκαλούνται φαινόμενα, πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών -κατά το «φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο θεός που μας μισεί»), δίνει και παίρνει μαζί με τα σπαραξικάρδια περί «εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου», το μόνο που ακόμη δεν είδαμε είναι το δίδυμο Μητσοτάκη Χαρδαλιά να αρπάζουν μάνικα…

Και όπως πάντα τίποτε για την ταμπακιέρα: Με τη μεγάλη φωτιά στην κεντρική Εύβοια σε εξέλιξη -με συνεχείς αναζωπυρώσεις και ενώ τα πολλαπλά μέτωπα άφησαν πίσω τους -μέχρι τώρα, πάνω από 25.000 στρέμματα καμένου δάσους (που προστέθηκαν στα 12.000 στρέμματα που είχαν καεί πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα στην ίδια περιοχή) μόνο φιγούρες και κοντραφιγούρες.


Καμιά αναφορά στην έλλειψη μέτρων για την προστασία των δασών της περιοχής και γενικότερα, στο καθάρισμα και τη δημιουργία των αναγκαίων δασικών δρόμων, στις ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε όλη την Εύβοια και τη Στερεά, σε προσωπικό και μέσα -το ίδιο στα δασαρχεία.

Στα αποκαΐδια των αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους

Οι συντονιστές του τίποτα…

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ ο Γ. Μαρίνος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή 🏑 «είναι διαχρονικές οι ευθύνες και γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ να χαμηλώσει τον πήχη της αυτοπροβολής, το ίδιο κι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, γιατί τα προβλήματα είναι δύσκολα, δεν χρειάζονται φιγούρες και με τη φωτιά δεν μπορεί κανείς να κάνει τα παραμικρά παιχνίδια»

(και συμπλήρωσε)

🏑 «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, γιατί τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν. Έχουμε δώσει μαζί και τέτοιου είδους μάχες και θα προσπαθήσουμε την επόμενη περίοδο το θέμα της προστασίας των δασών, της πυροπροστασίας, να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που έχει, γιατί κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές, τα σπίτια και οι περιουσίες λαϊκών νοικοκυριών. Το ΚΚΕ θα είναι και την αυριανή μέρα κοντά στο λαό της περιοχής και θα δώσει μαζί του τη μάχη».

kke
⚠️ Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρουσιάσουν ότι «όλα δούλεψαν ρολόι», η πραγματικότητα είναι ότι θα μπορούσε να περιοριστεί πιο έγκαιρα η πυρκαγιά και να είχε αποσοβηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος για τα χωριά που απειλούνται, εάν υπήρχαν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα πρόληψης (πχ. δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, αντιπυρικές ζώνες και γύρω από τα χωριά κλπ.), αν υπήρχαν τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση νέων εστιών κοντά στα χωριά που εκκενώθηκαν.

⚠️ Η προβολή, από την κυβέρνηση, της βοήθειας από το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εναέρια μέσα, εκτός του ότι την αφήνει έκθετη, καθώς αποδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, όσο περνούν οι ώρες αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός», καθώς είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση στη διάθεσή τους. Ωστόσο, η πυρκαγιά δεν περιμένει, αντιμετωπίζεται με τη διάθεση όλων των μέσων με επείγοντα χαρακτήρα και δεν μπορεί, στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού, να συνεχίζουν να κινδυνεύουν άνθρωποι, περιουσίες και δάση. Πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής θωράκισης, τα οποία δεν αποτελούν προτεραιότητα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα χαρακτηρίζει ως «μη επιλέξιμα» βάζοντάς τα στη ζυγαριά του «κόστους–οφέλους».

⚠️ Τα μεγάλα λόγια περί αυξημένης ετοιμότητας των μονάδων Υγείας της περιοχής διαψεύδονται από την πραγματικότητα των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα.

(και κλείνοντας)

⛔ Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν. |> βλ «Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια» <|

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ» (RescEU)

«Φύλλο συκής» στη γύμνια από επιχειρησιακά μέσα και πρόληψη

Ο «Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ» (RescEU) όχι μόνο δεν αποτελεί μηχανισμό «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών – μελών και ενίσχυσης των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών, αντίθετα ιδρύθηκε στη βάση της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων, των περικοπών και της σχεδόν ανύπαρκτης πρόληψης σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Καθόλου τυχαία, ο «RescEU» προβάλλεται ως μηχανισμός «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», που …αναπόφευκτα φέρνει καταστροφές, την ώρα που μέτρα και έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της ΕΕ, δεν είναι στα λεγόμενα «επιλέξιμα έργα», γιατί ακριβώς δεν φέρνουν κέρδη, αντίθετα «κοστίζουν».

Ετσι, ο πρώτος πυροσβεστικός στόλος αεροσκαφών στο πλαίσιο του «RescEU», που εγκαινιάστηκε το Μάη από την Κομισιόν, με τη συμμετοχή αεροσκαφών και ελικοπτέρων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ουσιαστικά ήρθε ως «φύλλο συκής» στη γύμνια του προσωπικού, των εξοπλισμών, των υποδομών που υπάρχει σε κάθε χώρα – μέλος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, και στην Ελλάδα, οδηγώντας σε τραγωδίες, όπως στο Μάτι. Αποκαλυπτικό αυτής της γύμνιας είναι το γεγονός ότι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και μία από τις κορυφαίες του κόσμου, δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος ή ελικόπτερο!

Σε αυτό το πλαίσιο, η «αλληλεγγύη» της ΕΕ εξαντλείται στη δέσμευση των ήδη ελάχιστων μέσων που διαθέτουν τα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με κίνητρο την ευρωενωσιακή χρηματοδότηση μέχρι 75% για τις λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου μόνο σε «εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις» να υπάρχει συνδρομή από ένα κράτος – μέλος για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε ένα άλλο. Εξάλλου, στην περίπτωση που υπάρχουν ταυτόχρονες καταστροφές σε πολλές περιοχές στην Ευρώπη, μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, που συναποτελείται από εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών, θα αποφασίσει πού πρέπει να κατευθυνθούν τα αεροσκάφη. Κι αυτό όταν το κρίσιμο και το επείγον σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι η άμεση επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων του ίδιου του κράτους – μέλους, αφού όπως αποδείχθηκε στο Μάτι, όλα κρίθηκαν μέσα στις πρώτες ώρες. Ο «RescEU» θα είναι το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΕ, που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει «την εντολή στην κρίσιμη στιγμή πού θα πάνε» τα «επιχειρησιακά μέσα που θα ανήκουν στα κράτη – μέλη», αναφέρεται. Οσο για τον προϋπολογισμό του μηχανισμού, μετά από πολλή συζήτηση ανέρχεται σε μόλις 160 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια για όλη την ΕΕ! (όσο δηλ. η αξία 8 CL-415…)

Ομως ακόμη και αυτές οι υποδομές που θα δεσμεύονται από την ΕΕ, όπως και το προσωπικό, έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Στην Ελλάδα έχουν γίνει τεράστιες περικοπές ύψους 1,1 δισ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία την τελευταία δεκαετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και με κατεύθυνση της ΕΕ.

Στο ίδιο αντιδραστικό πλαίσιο, δίνεται κατεύθυνση για διαιώνιση της πολιτικής εκμίσθωσης αερομέσων διάσωσης από ιδιώτες, όπως για την επέκταση του εθελοντισμού, που αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, αντί να εξασφαλιστούν οι πραγματικές ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, με κρατικό, σύγχρονο, αναβαθμισμένο εξοπλισμό, και όχι δανεικό.

Στο μεταξύ ο «RescEU» θα αξιοποιείται για την αντιμετώπιση και «ανθρωπογενών» καταστροφών, όπως π.χ. το Προσφυγικό, και κατά της «τρομοκρατίας» σε συνεργασία με στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς.

Προειδοποιήσεις του ΚΚΕ από τα τέλη Ιούλη!

Με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ζητούσε να παρθούν επείγοντα μέτρα…

🏑 Προειδοποίηση για τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας είχε κάνει το ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, μόλις δύο βδομάδες πριν από το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιούλη, με Ερώτηση που είχε θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πυροπροστασία της χώρας και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου», επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

🏑 «Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα καθώς και ουσιαστικής ενίσχυσης του μηχανισμού πυρόσβεσης επιβεβαιώνεται συνεχώς από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξεσπούν σε καθημερινή βάση πριν ακόμη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ο βαθμός ετοιμότητας του μηχανισμού πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, που υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτός αν λάβουμε υπόψη ότι: Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα.

🏑 Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009, που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του.

🏑 Επίσης, σχετικά με τη Δασική Υπηρεσία από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης – καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υπό το πρίσμα των τραγικών συνεπειών που δημιούργησαν μπορούμε να αντιληφθούμε τις βαριές ευθύνες που τους αναλογούν.

Γενικόλογες αναφορές από την κυβέρνηση
🏑 Η υποχρηματοδότηση του μηχανισμού πυροπροστασίας και πυρόσβεσης έχει την αντανάκλασή της στον νέο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανακοινώθηκε για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιορίστηκε αποκλειστικά στη δημιουργία ενός μηχανοκίνητου τμήματος από τις ίδιες δυνάμεις και υποδομές, με εμφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τίποτε περισσότερο.

🏑 Τα προβλήματα σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας για παροχή αξιοπρεπούς σίτισης και νερού στους πυροσβέστες όταν επιχειρούν μακριά από τις εστίες τους όχι μόνο παραμένουν, αλλά έθεσαν μάλιστα σε κίνδυνο την υγεία δύο πυροσβεστών στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα.

🏑 Διαπιστώνουμε όμως ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, εκτός από τις γενικόλογες αναφορές για την αναγκαιότητα αλλαγής μοντέλου στην πολιτική προστασία, δεν αναφέρθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο που θα ήταν ικανό να αντιστρέψει την υπάρχουσα αναποτελεσματική οργάνωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας.

🏑 Το γεγονός αυτό από μόνο του εντείνει την ανησυχία του Κόμματός μας ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα κινηθεί πάνω στις ίδιες κατευθύνσεις που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοί της για περαιτέρω μείωση δαπανών, μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών».

Επείγοντα ζητήματα

Στη συνέχεια, το ΚΚΕ στην Ερώτηση επισήμανε κάποια επείγοντα ζητήματα στην κατεύθυνση της πυροπροστασίας. Μεταξύ άλλων: «…
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
  • Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
  • Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς.
  • Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
  • Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.
  • Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
  • Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς».
Στα αποκαΐδια των αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S!

atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative