Social Icons

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Η κάθοδος του Ν. Ταχιάου προς τη «μονοψήφια» Κ. Νοτοπούλου


Όμηρος Ταχμαζίδης

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Ένα από τα προσωνύμια του Νίκου Ταχιάου κατά τη δεκαετία του 1990, όταν διετέλεσε ανεπιτυχώς αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο δήμο Θεσσαλονίκης υπό τον Ντίνο Κοσμόπουλο, ήταν Forest Gump. Από το όνομα του αφελούς ήρωα που υποδυόταν ο ηθοποιός Tom Hanks στην ομώνυμη ταινία. Φυσικά και ο αντιδήμαρχος της διοίκησης Κοσμόπουλου δεν ήταν τόσο μειωμένης αντίληψης όσο ο κινηματογραφικός ήρωας.

Δε διακρινόταν ωστόσο ούτε για την πρωτοτυπία του, ούτε και για τις εμπνευσμένες κινήσεις του. Άλλωστε άλλοι «είχαν τότε τα κουμάντα». Ο Ν. Ταχιάος ήταν στέλεχος τριτοτέταρτης διαλογής στη διοίκηση. Ενώ οι παλιές καραβάνες του δεξιού καθεστώτος στο δήμο θεωρούσαν τον πολιτισμό ως πάρεργο για περεκεντέδες και αχαΐρευτους. Ο Σωτήρης Κούβελας είχε ανοίξει ήδη το δρόμο με τον περίφημο χαρακτηρισμό των ποιητών ως «λαπάδων».

Ο Νίκος Ταχιάος φαίνεται ότι αποθύμησε τις παλιές δόξες. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι αλλεπάλληλες γκάφες του σε αυτόν τον μακρύ προεκλογικό αγώνα. Και οι εξελίξεις δεν φαίνεται να είναι ευχάριστες για αυτόν. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο σύντομα θα συναντήσει στις μετρήσεις την Κ. Νοτοπούλου και τον σοσιαλφιλελεύθερο συνδυασμό της με τα μονοψήφια νούμερα. [Για την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη βλ. Όμηρος Ταχμαζίδης, Κυβέρνηση και Νοτοπούλου καλύτερα να «βγάλουν το σκασμό», Όμηρος Ταχμαζίδης. Νοτοπούλου, Γιαννούλης, Ταχιάος «ψιλικατζήδες» του αθηναϊκού κατεστημένου]

Το άγχος των πολλών υποψηφιοτήτων από τον χώρο της «Νέα Δημοκρατίας», η αδυναμία του Κ. Μητσοτάκη να επιβάλλει κομματική πειθαρχία, ο προσεταιρισμός από τον Γ. Ορφανό του σκληρού υπερσυντηρητικού πυρήνα των στελεχών της παράταξης και του υπερσυντηρητικού πυρήνα του πάλαι ποτέ «χριστιανικού» ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ περισσότερο η φήμη ότι ο πρώην υπουργός υποστηρίζεται από τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, έχουν δημιουργήσει πανικό στον Ν. Ταχιάο και στο επιτελείο του. Ποιο επιτελείο; Ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει πολυδιασπαστεί και έχει παραλύσει.

Και ο πανικός οδηγεί σε συνεχή επικοινωνιακά λάθη. Όσοι από εμάς θεωρούσαμε έως τώρα τον Ν. Ταχιάο ως τμήμα της πεφωτισμένης Δεξιάς με τις ξεκάθαρες αντιλήψεις περί της λειτουργίας της σύγχρονης δημοκρατίας δυτικού τύπου, τον βλέπουμε πως προσπαθεί να ανταγωνιστεί ανεπιτυχώς το λαϊκίστικο ψηφοδέλτιο του Ν. Ορφανού και τη στρατηγική που έχει χαράξει ο πρώην υπουργός και απορούμε με την πολιτική αφέλειά του.

Έτσι δεν φαίνεται πλέον τυχαίο ότι ενεπλάκη σε μια άσκοπη αντιπαράθεση με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ποδοσφαιροποιώντας πλήρως τον πολιτικό λόγο του. Κουβαλήθηκε στην εκκλησία των Αγίων Πάντων για να ισοφαρίσει την άσκοπη επίθεσή του προς τον γραφικό πρόεδρο του συλλόγου πολυτέκνων «Άγιοι Πάντες» Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο, υποψήφιο με τον συνδυασμό του Γ. Ορφανού. Και δεν έφτανε αυτό, αλλά οι συνεργάτες του κινηματογράφισαν και ένα φιλμάκι (κανονικά με μοντάζ και τα σχετικά) όπου μεταξύ άλλων τον βλέπουμε να ανεβαίνει τα εξωτερικά σκαλιά της εκκλησίας των Αγίων Πάντων στην περιοχή του Ν.Σ. Σταθμού, να φιλάει τις εικόνες μέσα στο ναό, να έχει ζαρώσει σε μια καρέκλα συνοδευόμενος από το στέλεχος του επιτελείου του Στράτο Σιμόπουλο και να παριστάνει το θρησκευόμενο σε κατάνυξη και, τέλος, να σταυροφιλιέται με τον παπά της ενορίας. Φαιδρές καταστάσεις…

Στη συνέχεια ως καλός και ενάρετος χριστιανός θεώρησε καλό να εμπλακεί και στις ανόητες συζητήσεις στο Διαδίκτυο για την καταγωγή του, εάν δηλαδή είναι «Έλληνας ή Εβραίος», προκαλώντας θυμηδία σε κάθε σώφρονα πολίτη της Θεσσαλονίκης και, φυσικά, προς μεγάλη τέρψη των διάφορων σκοταδιστών και ηλιθίων που τον είδαν να αντιδρά στις διαδικτυακές «μομφές» εις βάρος του. Και όσο η υποψηφιότητα του Γ. Ορφανού του δημιουργούσε προβλήματα, κυρίως στην αναζήτηση ικανών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, εφόσον ο πολυκερματισμός των υποψηφιοτήτων από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας απέτρεπε πολλά άτομα με κάποιες ειδικές ικανότητες και αποδοχή από ευρύτερα τμήματα στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης να εμπλακούν. Συγχρόνως ενεργοποιήθηκαν όλοι εκείνοι που από χρόνια τον «περίμεναν στη γωνία». 

Και η πίεση έφερε άγχος και το άγχος οδηγεί σε βεβιασμένες και λανθασμένες κινήσεις. Και ο Ν. Ταχιάος, χωρίς πρόγραμμα και στρατηγική, βαδίζει από το ένα επικοινωνιακό και τακτικό λάθος στο άλλο. Οδηγεί το σκάφος όλο και πιο «δεξιά» και καθημερινά η ακροδεξιά ρητορική δίνει στο στίγμα στο λόγο του. [Βλ. σχετικά το άρθρο μου στο Διαδίκτυο, Όμηρος Ταχμαζίδης, Ο Νίκος Ταχιάος ολισθαίνε σε επικίνδυνους ψευδοθεωρητικούς παραλογισούς] 

Είναι ζήτημα χρόνου να στραφούν οι ψηφοφόροι του προς εκείνο το δημοτικό σχήμα που φέρει το γνήσιο της υπερσυντηρητικής και ακροδεξιάς υπογραφής: η ρήση του Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου περί «φυτευτού» εξ Αθηνών εκφράζει πλήρως την αίσθηση της λαϊκής δεξιάς της Θεσσαλονίκης, με την οποία ο Ν. Ταχιάος δεν είχε ποτέ σχέση. Με τις πρακτικές του ωστόσο απομακρύνει και τον αστικό κόσμο που πιθανόν να στήριζε την προσπάθειά του και τον αντιπολιτευτικό αντικυβερνητικό οίστρο του. Ο Ν. Ταχιάος μέχρι στιγμής το μόνο που κατόρθωσε είναι να βγάλει, μάλλον πρόσκαιρα, από τα αζήτητα την σοσιαλφιλελεύθερη υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Κλείνω με μια παρατήρηση από την αδεξιότητα που χαρακτηρίζει και τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου: ο διεθνής ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Καλαμαριάς, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ Αλέξης Αλεξίου («δεξιός» αναντάν μπαμπαντάν), ο οποίος είχε ανακοινώσει δημοσίως ότι θα πορευτεί με τον Μάκη Κυριζίδη (και αυτός υποψήφιος από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας) στο τέλος «πείστηκε» να μεταπηδήσει στο συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου. Σε αυτή τη μεταγραφή προστέθηκε και ο Γιώργος Σκαρτάδος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Αυτά συμβαίνουν διότι στο επιτελείο του Νίκου Ταχιάου πιστεύουν στα σοβαρά ότι ο Ιβάν Σαββίδης υποστηρίζει τον Γιώργο Ορφανό. 

Οπότε δεν είναι τυχαίο ότι δύο πρώην ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ προβάλλονται ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ένας του «Άρεως», ο αλήστου μνήμης Άγγελος Σπυρίδων τοποθετήθηκε στα υπόγεια ράφια των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές κοινότητες. Αν πάρουν είδηση αυτή την υποβάθμιση οι οπαδοί του «Άρεως», ο Νίκος Ταχιάος και οι σχεδιαστές της στρατηγικής του θα τρέχουν να σβήσουν νέες φωτιές.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» και μέλος της ΔΚΘ «Υψίπολις» με υποψήφιο δήμαρχο τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative