Social Icons

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Δ. ΒΕΤΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


vettas
Αφορά πάνω από 700 αγρότες και πάνω από 3.000 αγροτεμάχια στον διευρυμένο Δήμο Στυλίδας

Λαμία, 21/02/2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 2019 στη Βουλή των Ελλήνων, στα πλαίσια της διαδικασίας των Επίκαιρων Ερωτήσεων, ο Βουλευτής του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτριος Βέττας, απηύθυνε στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ακόλουθη Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με τα προβλήματα πληρωμής που έχουν προκύψει, λόγω της μη επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων:

«Την περίοδο υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ 2018, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων προέβη σε ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου, χωρίς να έχουμε ούτε γραπτή ούτε προφορική επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση.


Η ενέργεια αυτή, ήταν που δημιούργησε το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, αγροτεμάχια που μέχρι το 2017 κρίνονταν επιλέξιμα – καλλιεργήσιμα και πληρώνονταν κανονικά, ξαφνικά στην εξατομίκευση της πληρωμής της προκαταβολής των επιδοτήσεων 2018, εμφάνισαν τον κωδικό λάθους «μη επιλέξιμα» και συνεπώς μη πληρωτέα αλλά και με κυρώσεις στις επιδοτήσεις. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου ποσού χρημάτων στον αγροτικό κόσμο, με αντίκτυπο στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής. 
Η επιλεξιμότητα δεν σχετίζεται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και δεν προέκυψε από επιτόπιο έλεγχο, ούτε λήφθηκαν υπόψη προηγούμενοι επιτόπιοι έλεγχοι που έκριναν επιλέξιμα κάποια αγροτεμάχια. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν η φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών από δορυφόρους, σημειωτέο είναι ότι οι αεροφωτογραφίες δεν απεικονίζουν την τωρινή κατάσταση των αγροτεμαχίων. Η μη επιλεξιμότητα αφορά μεγάλο αριθμό και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μέρους και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρης της επιδότησης σε περίπου 700 παραγωγούς (3000) αγροτεμάχια στην περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας και σε σύνολο 10.000 αγροτεμαχίων περίπου στον Νομό Φθιώτιδας.

Το αποτέλεσμα ήταν να κριθούν μη επιλέξιμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τα αρόσιμα αγροτεμάχια που κατά τη χρονική στιγμή λήψης αεροφωτογραφιών δεν ήταν καλλιεργημένα, τα αγροτεμάχια που δεν ήταν καλλιεργήσιμα κατά τη λήψη αεροφωτογραφιών αλλά αργότερα είτε φυτεύτηκαν με δενδρώδη καλλιέργεια ή αρόσιμη, τα αγροτεμάχια που λόγω κλίσης του εδάφους ή λόγω της γωνίας λήψης της αεροφωτογραφίας δεν φαίνονται στην απεικόνιση ως ελαιόδεντρα αλλά ως πυκνή βλάστηση, τα αγροτεμάχια που ήταν όριο με δασικές εκτάσεις, επειδή η περιμετρική περιοχή κρίθηκε με δασικά δέντρα κρίθηκαν λόγω ενοτήτων του χάρτη και αυτά μη καλλιεργήσιμα, τα αγροτεμάχια που κρίθηκαν από λάθος εκτίμηση του χρήστη της φωτοερμηνευτικής μεθόδου: Θα εξεταστούν όλα ένα προς ένα, μια λύση αδύνατη και χρονοβόρα, ή θα γίνει η άρση του νέου χαρτογραφικού υποβάθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ή πίστωση του υπολοίπου των επιδοτήσεων στους δικαιούχους χωρίς μειώσεις και κυρώσεις; »


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Σταύρος Αραχωβίτης στην απάντησή του παρέθεσε συνοπτικά, τα ακόλουθα στοιχεία:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει υποχρέωση ενημέρωσης –επικαιροποίησης του χαρτογραφικού του υποβάθρου, η οποία είναι μια συνεχής διαδικασία. Το υπόβαθρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο ορθοφωτοχάρτης του 2015 από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., οπότε ήταν πολύ πιθανό να υπάρχουν αστοχίες, ειδικά κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής. Για τη Φθιώτιδα οι πληρωμές μέχρι σήμερα έχουν φθάσει το 94,4% της συνολικής αξίας των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης. 

Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν και μέσω σχετικής εγκυκλίου είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις και στη συνέχεια αίτημα επανένταξης μέχρι τις 31-01-2019. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν (για τον νομό Φθιώτιδας για το έτος 2018) από τα 190.691 αγροτεμάχια που δηλώθηκαν, να υποβληθούν 16.068 ενστάσεις, από τις οποίες μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί ολικώς ή μερικώς ο αριθμός των 8.931, εξ αυτών. Εκκρεμεί η εξέταση 4.920 αγροτεμαχίων, τα οποία πρόκειται να εξετασθούν άμεσα, ενώ έχει δοθεί απορριπτική απάντηση για 2.217 αγροτεμάχια.

Στη συνέχεια ως απάντηση -στη δευτερολογία του κου Βέττα, ο οποίος επικεντρώθηκε στο χρονικό περιθώριο πληρωμής των εκκρεμών ενστάσεων και στην τυχόν περαιτέρω διαδικασία για τα 2.217 απορριπτέα αγροτεμάχια- ο κος Υπουργός δήλωσε ότι για τις μέχρι σήμερα εκκρεμείς ενστάσεις προγραμματίζεται η πληρωμή τους το αργότερο πριν από το Πάσχα και για τα απορριπτέα αγροτεμάχια, τόνισε ότι δεν χάνεται το δικαίωμα του επιτόπιου τρόπου, δηλαδή ότι διατηρούν το στοιχείο ελέγχου. Δηλαδή από την απάντησή του προέκυψε το σημαντικό στοιχείο του ότι εάν πραγματικά τα αγροτεμάχια αυτά είναι επιλέξιμα και με τον μέχρι τώρα διοικητικό τρόπο δεν μπόρεσαν να επιλεγούν, δεν χάνεται κάτι για τους εν λόγω παραγωγούς, γιατί υπάρχει και ο επιτόπιος τρόπος, οπότε διατηρούν τα στοιχεία του ελέγχου.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΤΤΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative