Social Icons

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ» ΤΗΣ GUE/NGL: Δακρύβρεχτες αναλύσεις για την «ακροδεξιά» και η αλήθεια για το ρόλο της «κυβερνώσας αριστεράς»


…ή διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο

Πρόσφατα στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες «Ημέρες Μελέτης», που διοργανώνει η ευρωομάδα της «Αριστεράς» με την επωνυμία «Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά» (GUE/NGL). Όπως είναι γνωστό, από το 2014 το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από αυτή την ομάδα, ουσιαστικά τον κοινοβουλευτικό βραχίονα του οπορτουνιστικού μορφώματος «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ). Το ΚΚΕ στο πλαίσιο της Ευρώπης συντονίζει τη δράση του με τα 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία.
Επιστρέφοντας στο πρόσφατο γεγονός των «Ημερών Μελέτης» της GUE/NGL, αξίζει να σταθούμε στην τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Η ακροδεξιά στην ΕΕ. Η απάντηση της Αριστεράς».

Θέλει βέβαια θράσος να διοργανώνει η GUE/NGL συζήτηση «για την πάλη ενάντια στην ακροδεξιά» και να κανονίζει να εισηγείται σε αυτήν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και 4 χρόνια συγκυβερνά μαζί της.

Οι αιτίες του φαινομένου και η ένοχη σιωπή της «κυβερνώσας αριστεράς»

Όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς βρίσκεται «στο νεοφιλελευθερισμό, που μεγάλωσε τις ανισότητες» στην κοινωνία.

Πραγματικά έχει ενδιαφέρον να διαβάζεις αυτές τις γραμμές από τον εκπρόσωπο ενός κυβερνητικού κόμματος, το οποίο στη διάρκεια της 4χρονης διακυβέρνησής του εφάρμοσε όλα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που είχαν προλάβει να φορτώσουν στις πλάτες του λαού οι προηγούμενες «δεξιές» και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, επιβαρύνοντας το λαό με νέα, επιπρόσθετα μέτρα, με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, που εφάρμοσε και η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι που έχει οδηγήσει το 46,3% του πληθυσμού να ζει κάτω ή στα όρια της φτώχειας.

Αλήθεια, πώς συμβαίνει οι «λυγμοί» του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού να συμβαδίζουν με τις κοινές εκδρομές των βουλευτών του με αυτούς της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο; Πώς γίνεται η κυβέρνησή του να προσκαλεί τους εκπροσώπους της ΧΑ σε μια σειρά πανηγυρικές εκδηλώσεις και γιορτασμούς; Πώς γίνεται η «αριστερή» κυβέρνηση να μην έχει λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρωθεί η δίκη των δεκάδων στελεχών της ΧΑ, που διεξάγεται εδώ και 5 χρόνια κι ενώ οι συγκεκριμένοι κατηγορούνται για δολοφονίες και άλλα σοβαρά εγκλήματα;

Μήπως ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν γνωρίζει πως το κοινοβούλιο στο οποίο αντιπροεδρεύει έχει πάρει μια σειρά αποφάσεις που ρίχνουν νερό στο μύλο της αναθεώρησης της Ιστορίας και της δικαίωσης των ναζί και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους;

Δεν γνωρίζει πως η ίδια η ΕΕ, την οποία οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν στηρίζουν και την οποία οι δυνάμεις της GUE/NGL εξωραΐζουν, καλλιεργώντας συγχύσεις με το μύθο περί διόρθωσης αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, έχει αναγάγει σε επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, δημιουργώντας έτσι «ούριο άνεμο» στα πανιά των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων;

Δεν γνωρίζει πως με τις πλάτες της ΕΕ, σε μια σειρά από χώρες είναι απαγορευμένα τα ΚΚ ή μπαίνουν μεγάλα εμπόδια στην πολιτική δράση τους;

Έχει ξεχάσει ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ως πρωθυπουργού, ήταν η επίσκεψη στην Ουκρανία και η συνάντησή του με τον Πρόεδρό της, Π. Ποροσένκο, που λίγο πριν είχε αναρριχηθεί πραξικοπηματικά στην ηγεσία της χώρας, στηριζόμενος και σε φασιστικές δυνάμεις;

Σαφώς και τα γνωρίζει! Όπως επίσης γνωρίζει πολύ καλά πως κάθε χρόνο η GUE/NGL συμμετέχει στο «πανηγύρι» των αντικομμουνιστικών «βραβείων Ζαχάροφ», που έχει καθιερώσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Είναι λοιπόν μεγάλη η υποκρισία των δυνάμεων της λεγόμενης «κυβερνώσας αριστεράς» να κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα στο οποίο και οι ίδιες συμμετέχουν, διαχειριζόμενες τον καπιταλισμό, εφαρμόζοντας αντιλαϊκές πολιτικές.

Ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός, που συνδυάζεται με την αναθεώρηση της Ιστορίας και τη δικαίωση των ναζί, όπως και η διάψευση των ελπίδων που έσπειραν οι κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας (παλιάς και νέας), είναι παράγοντες που «οργώνουν το έδαφος» για την ανάπτυξη εθνικιστικών, ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.

Οι υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο και τον ευρωατλαντισμό ενισχύουν τον εθνικισμό

Επιπλέον, η επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των διεθνών συμμαχιών του με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, είναι που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο στόχος σαφής: Να προωθηθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να «κοπεί ο βήχας» στα ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει τα ευρωατλαντικά σχέδια, διατηρώντας το σπέρμα του αλυτρωτισμού, δυναμώνει τον εθνικισμό και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμα φορά ότι ο αστικός κοσμοπολιτισμός, στον οποίο είναι «μάστορας» ο ΣΥΡΙΖΑ, πάει «γάντι» με τις δυνάμεις που καλλιεργούν τον εθνικισμό.

Ποιος αποτελεί αποτρεπτική δύναμη;

Γι’ αυτά, βέβαια, ο κ. Παπαδημούλης δεν είπε κουβέντα στην Κύπρο. Αντίθετα, υποστήριξε πως «αντίδοτο» στην ενίσχυση της ακροδεξιάς είναι η «ενωμένη αριστερά», που μπορεί να οργανώσει «μεγάλες προοδευτικές συμμαχίες».

Οι «μεγάλες προοδευτικές συμμαχίες» δεν είναι κάτι άλλο από το όνειρο της συγκόλλησης νέας και παλιάς σοσιαλδημοκρατίας. Δυνάμεων όμως που, όπως τονίσαμε, έχουν τεράστιες ευθύνες για την ενίσχυση της ακροδεξιάς και του φασισμού. Σίγουρα αυτές οι δυνάμεις, που είναι ενσωματωμένες στο καπιταλιστικό σύστημα, που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τα σχέδια των ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του φασισμού. Παραπλανούν τους εργαζόμενους ντυμένοι με το μανδύα του «αντιφασισμού» και των «προοδευτικών και αντιφασιστικών μετώπων».

Ο Μπρεχτ έγραφε πως «ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή» και είναι αδιάψευστη αλήθεια ότι ο φασισμός είναι «σάρκα από τη σάρκα» του καπιταλισμού.

Μπορούν λοιπόν να τον πολεμήσουν και να τον νικήσουν:

Μόνο οι δυνάμεις που έχουν ξεκαθαρίσει πως το ζήτημα δεν είναι ο τρόπος διαχείρισης του συστήματος, όπως ισχυρίζεται η «νέα» σοσιαλδημοκρατία, του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του, αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που έχουν μέτωπο με το κεφάλαιο, τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ, και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και όχι αυτές της νέας σοσιαλδημοκρατίας, που ενεργά συμμετέχουν στους σχεδιασμούς τους.

Μόνο οι κομμουνιστές, που έχουν μέτωπο με τον καπιταλισμό, τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που δίνουν τη μάχη για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, η οποία θα στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη μήτρα που γεννά το φασισμό: Το καπιταλιστικό σύστημα.

Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*Ο Ε. Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Πηγή: Ριζοσπάστης

atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative