Social Icons

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Κλήρος και Λαός ετίμησαν την Μητέρα του Σεβασμιωτάτου


1
Με δάκρυα στα μάτια και με ασπασμούς αγάπης και σεβασμού, ο Ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός αποχαιρέτισε την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, την μακαριστή Κυρά - Μαρία, όπως την αποκαλούσαν, την μητέρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Η αθρόα προσέλευση των πιστών κάθε ηλικίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας , όπου το σκήνωμα της μακαριστής είχε τεθεί προς προσκύνηση από την Κυριακή το απόγευμα, μαρτυρούσε ότι «έφυγε» και θα λείψει από την πόλη της Λαμίας ένας πνευματικός άνθρωπος, μία γυναίκα πρότυπο πίστεως, υπομονής, ταπεινώσεως και αγάπης, η οποία απέπνεε την Κυκλαδίτικη Αρχοντιά και καλοσύνη της σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και για τον λόγο αυτό δικαίως ο Ιερός κλήρος και ο λαός της Φθιώτιδος πενθεί την απώλειά της , την απώλεια της Ιερής Μητέρας του Ποιμενάρχου μας και κατ' επέκταση Μητέρας όλων.

2
Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, ο Ποιμενάρχης μας συνόδευσε το σκήνωμα της στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και ετέλεσε τρισάγιο. Καθ' όλη την διάρκεια της νύκτας άνθρωποι κάθε ηλικίας και κυρίως νέοι περνούσαν από το Ναό και ασπαζόταν την εικόνα της Παναγίας που κρατούσε στην αγκαλιά της και το χέρι της, προσευχόμενοι για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής της.

Στον Μητροπολιτικό Ναό κατέφθασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος , ετέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον Σεβασμιώτατο, ευχόμενος την εξ ύψους παρηγορία στο πένθος του.

Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου το πρωί, ετελέσθη ενώπιον του σκηνώματος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, συμπροσευχομένου και του Ποιμενάρχου μας.

Ακολούθως στις 11:00 ετελέσθη η Εξόδιος Ακολουθία, παρουσία πλειάδος Αρχιερέων, Ιερέων από την Μητρόπολή μας και από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος και του Εξωτερικού, σύσσωμης της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του τόπου και εκατοντάδων πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό εντός και εκτός αυτού.

Στην Εξόδιο Ακολουθία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου - Τήνου κ. Δωροθέου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Θηβών κ. Γεωργίου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Λαρίσης κ. Ιερωνύμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου.

` Στο Ιερό Βήμα, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι:, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος μετέφερε τις εγκάρδιες συλλυπητήριες ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Επίσης παρέστησαν: ο Πατριαρχικός Επίτροπος στην περιοχή της Ιορδανίας και τ. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης , ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο Διευθυντής του Οικοτροφείου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθάγγελος Κόκλας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Καλύβας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γεώργιος Φανερός , πολλοί ακόμη Ιερείς και Διάκονοι και άπαντες οι Καθηγούμενοι και οι Καθηγουμένες των Μοναστικών Αδελφοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Επικηδείους λόγους για την σπάνια προσωπικότητα, τις χριστιανικές αρετές και την οσιακή βιοτή της μακαριστής Γερόντισσας Μαρίας εξεφώνησαν: ο Προεξάρχων Μητροπολίτης Γουμενίσης κ. Δημήτριος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου - Τήνου κ. Δωρόθεος και ο Γενικός Αρχιερατικό Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο οποίος μετέφερε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Φθιώτιδος τις συλλυπητήριες ευχές στον Ποιμενάρχη μας και τους οικείους του.

Ο Σεβασμιώτατος, έντονα συγκινημένος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και όλους τους πιστούς για την τιμητική παρουσία τους προς το πρόσωπο της αειμνήστου μητρός του Μαρίας και δια την συμπαράσταση εις το πένθος του και αναφερόμενος στην μητέρα του χαρακτηριστικά είπε:

«Ευχαριστώ όλους σας, διότι σήμερα ήλθατε να τιμήσετε μια καλή χριστιανή που ποθούσε την αγιότητα. Τέτοιες γυναίκες σπανίζουν στις μέρες μας. Ευχαριστώ τον Θεό που μου την χάρισε 102 χρόνια.

Αισθάνομαι θλίψη για τον αποχωρισμό, αλλά και μία αγαλλίαση διότι έφυγε ως χριστιανή έτοιμη για την βασιλεία των ουρανών. Μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία που την παρακολούθησε μέσω του Ραδιοφώνου, έκλεισε τα μάτια της και πορεύθηκε στην αιωνιότητα.

Η Μάνα του κάθε ανθρώπου είναι ότι ιερότερο υπάρχει και η Μάνα του αγάμου κληρικού είναι ασπίδα και παρηγοριά για την ζωή του. Για εμένα ήταν ο Φύλακας Άγγελος της ζωής μου και είμαι βέβαιος ότι και τώρα με τις προσευχές της θα σκεπάζει και εμένα και τον αδελφό μου.

Πάντοτε ζούσε απλά και ταπεινά. Σε όλη της την ζωή ζούσε πνευματικά, με μελέτη της Αγίας Γραφής και των βίων των αγίων. Με νηστεία αυστηρά και με μεγάλη αγάπη για την Λειτουργική ζωή, την οποία ζούσε και χαιρόταν καθημερινώς.

Και πάλι σας Ευχαριστώ όλους σας και παρακαλώ προσευχηθείτε ο Κύριος να της χαρίσει, αντί των κόπων της, την αγάπη Του και το Φως του Παραδείσου».

Ακολούθησε η ταφή του σκηνώματός της στον αγιασμένο τόπο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας, που τόσο πολύ αγαπούσε, ενώ στην τελευταία της κατοικία την συνόδευσε χώμα από την γενέτειρά της, το Ιερό νησί της Τήνου και λάδι από την κανδήλα της Μεγαλόχαρης Παναγίας, τα οποία προσφιλώς μετέφερε ο Ποιμενάρχης της Τήνου κ. Δωρόθεος.

Τέλος εις μνήμην της μακαριστής Γερόντισσας Μαρίας παρετέθη καφές και φαγητό σε όλους στην Τράπεζα και στο Αρχονταρίκι της Μονής Δαμάστας.

Φωτό: Δημήτριος Ανάγνου & Νικόλαος Δαβανέλλος.

imfth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative