Social Icons

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Γοργοπόταμος: Χαιρετισμός της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών της Ε.Α. και του Δ.Σ.Ε. - Ψήφισμα



Γοργοπόταμος
Φώτο αρχείου

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Φίλες και φίλοι,

Η αστείρευτη λαϊκή Μούσα έκανε θρύλο, ποίημα και τραγούδι το πρώτο, μεγάλο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά των κατακτητών, που σήμερα, όπως και κάθε χρόνο ανεβήκαμε σ' αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο, να τιμήσουμε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, την 76η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Η αυγή της 26ηςτου Νοέμβρη 1942, βρήκε το βορινό τμήμα της Γέφυρας του Γοργοποτάμου σωριασμένο στα βάθη της κοίτης του ομώνυμου ποταμού.

Για έξι εβδομάδες η συγκοινωνία κόπηκε. Η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε την καρδιά του Γ΄ Ράιχ με τον Πειραιά, το ακρότατο ευρωπαϊκό λιμάνι της Μεσογείου, απ' όπου διεκπεραιώνονταν οι κάθε είδους μεταφορές των Γερμανών στη Λιβύη, είχε καταστραφεί.

Ο Γερμανός στρατάρχης Ρόμμελ, προέλαυνε, απειλώντας τη διώρυγα του Σουέζ και τις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής, που ήταν ζωτικής σημασίας στην Αγγλία, για τη διεξαγωγή ενός σύγχρονου πολέμου.

Τη μεγάλη σημασία του σαμποτάζ του Γοργοποτάμου, την αισθάνθηκαν περισσότερο απ' όλους, οι κατακτητές. Ο ίδιος ο Φύρερ ανησύχησε και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιτυχία των «ελληνικών συμμοριών», όπως τις αποκάλεσε.

Η υπ' αριθμόν ΝΟΚΠ 832 της 31-1-1943 απόρρητη διαταγή του Γενικού Αρχηγείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Οι επικεφαλείς των στρατευμάτων στα οποία έχει ανατεθεί η φύλαξη των γραμμών, πρέπει να καταστούν υπεύθυνοι». Ενώ με άλλες διαταγές οι Γερμανοί ανακοίνωσαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας διότι «η κατάσταση πήρε σοβαρό χαρακτήρα».

Από το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ) είχε επισημανθεί εκείνη την περίοδο το εξής: « Εν όψει της αντεπιθέσεως των δυνάμεων της 8ηςαγγλικής στρατιάς κατά του Ρόμμελ, ανέφερε η διαταγή του ΣΜΑ, έπρεπε να ανατιναχτεί μια από τις τρείς γέφυρες (Ασωπού, Παπαδιάς ή Γοργοποτάμου), της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης». Η γραμμή αυτή αποτελούσε την κύρια γραμμή ανεφοδιασμού των Γερμανών και η αεροπορική ισχύ της ΡΑΦ δεν ήταν τόση, ώστε να επιδιωχθεί η διακοπή αυτής της γραμμής με βομβαρδισμό. Μπροστά στην αδυναμία αυτή της αγγλικής αεροπορίας, το ΣΜΑ αποφάσισε να στηριχθεί στις ελληνικές αντάρτικές δυνάμεις.

Ο Έντι Μάγερς, βρετανός αξιωματικός καριέρας, που είχε σταλεί στην Ελλάδα, αν και είχε πληροφορηθεί, ότι κοντά στην Ευρυτανία, βρίσκονταν τμήματα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, εν τούτοις αυτός έστειλε τον Κρις Γουτχάουζ στην Ήπειρο, για να φέρει το Ναπολέοντα Ζέρβα, τον δικό τους άνθρωπο, για το σαμποτάζ.

Οι Βρετανοί ούτε καν ήθελαν να ακούσουν για τον ΕΛΑΣ. Είχαν εντολή από το Κάιρο να συνεργαστούν με τον «εθνικόφρονα» στρατηγό Ζέρβα και αν δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις του, να πάρουν «Κλαρίτες» ή ελεύθερους σκοπευτές από τα χωριά. Σε καμιά όμως περίπτωση συνεργασία με τον κομμουνιστή Άρη και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, που παραποιείται και διαστρεβλώνεται.

Σ' αυτόν εδώ το χώρο, την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην προσπάθεια αποχρωματισμού της Εθνικής Αντίστασης και στο πνεύμα της «συμφιλίωσης» και του ότι όλοι οι Έλληνες κάνανε αντίσταση, πραγματοποίησε τελετή για να τιμήσει -μαζί με τους απόντες από τους αγώνες του λαού μας κατά των κατακτητών και με οργανώσεις σφραγίδες- την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.

Κρύβουν ότι όταν αναφερόμαστε στην Εθνική Αντίσταση, εννοούμε: Τις οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης. Οι οποίες με οργανωτή, καθοδηγητή, ψυχή και ραχοκοκαλιά το ηρωικό ΚΚΕ, το αρχαιότερο και πάντα νέο πολιτικό κόμμα της χώρας μας, που φέτος κλείνει έναν αιώνα αγώνων και θυσιών για το καλό της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, συγκέντρωσαν την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πολέμησαν τους φασίστες κατακτητές γράφοντας ηρωικές σελίδες δόξας και τιμής.

Τα μεγάλα αστικά κόμματα εγκατέλειψαν το λαό φεύγοντας στο Κάιρο, ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές κατά του ΕΑΜικού κινήματος. Οργανώνοντας τους ταγματασφαλίτες, τους Χίτες, τους Μαγγανάδες, τους Μιχαλαγάδες και τους ΠΑΟτζήδες που πολέμησαν τον ΕΛΑΣ.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Συνεορτασμός με τις δυνάμεις εκείνες, όπως τα αστικά κόμματα, που συνειδητά διαστρεβλώνουν την αλήθεια και κατασυκοφαντούν το ηρωικό ΚΚΕ, θα σήμαινε νόθευση της Ιστορίας, της λαμπρότερης σελίδας της Νεοελληνικής Ιστορίας μας. Αλλά όση λάσπη κι αν ρίχνεται από διάφορους κύκλους και από τα αστικά ΜΜΕ, δεν μπορεί να αμαυρώσει την Ιστορία της ΕΑΜικής μας Αντίστασης.

Εμείς, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι απόγονοι, οι φίλοι και οπαδοί μας, αυτήν την ιστορία σεβόμαστε. Κάθε προσπάθεια νόθευσής της, αποτελεί ασέβεια προς τις 500.000 Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους σ΄ αυτόν τον υπέροχο αγώνα. Ασέβεια προς τους χιλιάδες κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους σ΄ αυτόν τον αγώνα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Μιλούν οι 106 κομμουνιστές του Κούρνοβου, οι 200 της Καισαριανής, μιλάει η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο Άρης Βελουχιώτης. Μιλάει το Μονοδέντρι, το Δίστομο, ο Χορτιάτης, το Κομμένο της Άρτας, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος, κ.α.

Μιλάνε οι 850 περίπου μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που θάφτηκαν στο γνωστό «Λάκκο της Φλώρινας», μαζί με τους τραυματίες και αιχμαλώτους συναγωνιστές τους, όλοι οι νεκροί μαχητές του ΔΣΕ.

Αυτήν την Ιστορία απαιτούμε να διδάσκεται στα σχολεία και το στρατό. Απαίτησή μας είναι να μπει στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, στην Αθήνα η προτομή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη και του αρχηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη. Απαιτούμε την αποκατάσταση του παράνομου Τυπογραφείου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα. Απαιτούμε, όπως, η πολιτεία απαιτήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις-επανορθώσεις.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το μεγάλο και ιστορικό γεγονός της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, δεν μπορεί να περιγραφεί σε μια σύντομη επετειακή ομιλία.

Οι δυνάμεις που πήραν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας ήταν 160 άνδρες του ΕΛΑΣ, 50 άνδρες του Ζέρβα και 12 Βρετανοί σαμποτέρ. Η επιχείρηση εκτελέστηκε με σχέδιο του Άρη, που επικρότησε τότε ο Ζέρβας. Κι ενώ για τον εθνικόφρονα Ζέρβα, σκόπιμα ακολούθησαν προαγωγές και παράσημα, σκόπιμη ήταν και είναι η αποσιώπηση της αποφασιστικής συμβολής του ΕΛΑΣ και του κομμουνιστή Άρη Βελουχιώτη.

Η ιστορική επιχείρηση του Γοργοποτάμου, για την κατεχόμενη Ευρώπη και ιδιαίτερα για τη χώρα μας είχε τεράστια σημασία και απήχηση. Ανέβασε το πατριωτικό φρόνημα του λαού και έδωσε νέα γρήγορη παρόρμηση στο αντάρτικο. Κατά δεκάδες και εκατοντάδες νέοι εθελοντές προσχωρούν στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και εργαζόμενοι πλαισιώνουν τις γραμμές του ΕΑΜ.

Το πραγματικό νόημα του Γοργοποτάμου, εκφράζεται με το γνωστό σε όλους μας ποίημα του ΕΛΑΣίτη Νίκου Καρβούνη «Βροντάει ο Όλυμπος», που συνδέει το Γοργοπόταμο με το αθάνατο '21 και ειδικά με τη γειτονική Αλαμάνα του Αθανάσιου Διάκου και μελοποιήθηκε από τον επίσης αντάρτη του ΕΛΑΣ Αστραπόγιαννο, έγινε τραγούδι, που το τραγουδούσαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, το τραγουδάμε σήμερα και θα τραγουδιέται από γενιά σε γενιά, γιατί έχει μπει στην ψυχή του λαού μας.

Μετά την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου οι κατακτητές με τη βοήθεια των προδοτών έκαναν εκτεταμένες συλλήψεις πατριωτών στη Λαμία και την Υπάτη και εκτέλεσαν 19 κρατούμενους αγωνιστές μπροστά στα γκρεμισμένα βάθρα του γεφυριού και άλλους 3 στο νεκροταφείο του χωριού Καστέλια της Παρνασσίδας.

Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και λίγο πριν την εκτέλεση, ο ταγματάρχης Αθανάσιος Παπακυριαζής, που ήξερε αγγλικά και λίγα ιταλικά, φώναξε: «Εσείς είστε κτήνη. Εκτελείτε εμάς τους άοπλους σήμερα, αλλά το αίμα μας θα το εκδικηθούν οι πατριώτες μας Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Ελευθερία!»

Στον ιστορικό τούτο χώρο, το Νοέμβρη του 1964, σκοτώθηκαν από δολοφονική νάρκη άλλοι 13 αγωνιστές - προσκυνητές, που είχαν έρθει για να γιορτάσουν τη 22ηεπέτειο του Γοργοπόταμου.

Για όλους αυτούς τους νεκρούς του Γοργοπόταμου και για όλους τους νεκρούς της αθάνατης ΕΑΜικής Αντίσταση και του ηρωικού ΔΣΕ, έναν όρκο δίνουμε σήμερα εδώ. Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εκπορεύεται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών και που οδηγεί το λαό μας στη φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Να ενισχύσουμε τη δράση της Λαϊκής Συμμαχίας και με τους καθημερινούς μας αγώνες να απαιτήσουμε, όπως πάγια απαιτεί το ΚΚΕ, να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και από την Ε.Ε. Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Καμιά συμμετοχή στους αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, στον Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Β. Αφρική.

Σεβόμενοι την ανεκτίμητη προσφορά του ΚΚΕ και την ηρωική του Ιστορία, μέρος της οποίας είναι και η Ιστορία της ΕΑΜικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, χαιρετίζουμε εγκάρδια τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και ευχόμαστε επιτυχίες στη νέα εκατονταετία.

ΖΗΤΩ Ο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ!

ΖΗΤΩ Η ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

ΖΗΤΩ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

---------

ΨΗΦΙΣΜΑ


ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ 2018


Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την 76η Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, το πρώτο μεγάλο αντιστασιακό σαμποτάζ κατά των ναζί κατακτητών στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης, εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:

«Οι αγωνιστές οι απόγονοι και οι φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, καταγγέλλουμε στο λαό και καταδικάζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

- Για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των Μνημονίων που συνεχίζει να εφαρμόζει και μεταμνημονιακά πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων που ψήφισαν όλα μαζί τα αστικά κόμματα.

-Επίσης, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, που, εκτός από το "ξέπλυμα" του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δίνει αέρα, γη και θάλασσα στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

Τέλος, καταγγέλλουμε την αντικομμουνιστική υστερία και την επιχείρηση της Ε.Ε. και όλων των ιμπεριαλιστών κέντρων για την επιχειρούμενη εξίσωση του εγκληματικού φασισμού - ναζισμού με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Καταδικάζουμε την εγκληματική - φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής που αποτελεί τη συνέχεια των δοσίλογων της κατοχής.

Είμαστε αντίθετοι και με κάθε πολιτική δύναμη που συμπλέει στρατηγικά με την κυβερνητική πολιτική.

Από τον ιστορικό αυτό χώρο, σήμερα, εκφράζουμε την απόφασή μας:

- Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που οδηγεί το λαό μας στη φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

- Να ενισχύσουμε τη Λαϊκή Συμμαχία που προωθεί το ΚΚΕ και με τους καθημερινούς μας αγώνες να απαιτήσουμε να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Καμιά συμμετοχή στους αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Απαιτούμε να κλείσουν όλες οι βάσεις και πρώτα - πρώτα η βάση της Σούδας.

Να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο και να επιστρέψουν οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα, τώρα.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Απαιτούμε να διδάσκεται η πραγματική ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης στη νεολαία μας, στα σχολεία και τα στρατευμένα νιάτα.

Επιτέλους, να φτιαχτεί Μουσείο της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Αθήνα.

Να στηθεί Μνημείο με τις προτομές των Άρη Βελουχιώτη και Στέφανου Σαράφη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Δημαρχείου) στην Αθήνα.

Να αποκατασταθεί και αναδειχθεί το παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ και να γίνει Μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου.

Οι Αντιστασιακοί αγωνιστές, οι φίλοι και Απόγονοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ είμαστε περήφανοι για την τεράστια προσφορά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, όχι μόνο για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, αλλά γενικότερα, για την απελευθέρωση της χώρας από την τριπλή φασιστική κατοχή.

Επίσης, είμαστε περήφανοι για την ιστορική προσφορά του τιμημένου ΚΚΕ στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1941 -'44 αλλά και για την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Τιμώντας αυτήν την τεράστια προσφορά, σήμερα απ' εδώ, χαιρετίζουμε εγκάρδια τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του ΚΚΕ και ευχόμαστε επιτυχίες στη νέα εκατονταετία. Συνεχίζουμε μαζί του, τον αγώνα για τα εργατικά -λαϊκά δικαιώματα, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Γοργοπόταμος 1.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative