Social Icons

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Τράπεζες: Περικοπές 8.000 υπαλλήλων - Κλείνουν 800 καταστήματα


Τράπεζες
Καταιγιστικές εξελίξεις δροµολογούνται στις τράπεζες για προσωπικό και καταστήματα. Άµεσα θα πρέπει να αποχωρήσουν περισσότεροι από 8000 τραπεζοϋπάλληλοι και να κλείσουν 800 καταστήματα. Μάλιστα ο SSM (Ενιαίος Μηχανισµός Εποπτείας) συνεχίζει διαρκώς να υπενθυµίζει στις συστηµικές τράπεζες ότι πρέπει να προχωρήσουν και µάλιστα σύντοµα σε δραστικές περικοπές στα κόστη. Χαρακτηριστικό αυτών των «νουθεσιών» προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το γεγονός ότι προσφάτως επέστρεψε πίσω σε ελληνική τράπεζα σχέδιο capital plan διότι δεν είχε συµπεριληφθεί ικανός αριθµός αποχωρήσεων προσωπικού.

Κατ’ επέκταση, το νέο τοπίο σκιαγραφείται «ζοφερό» και στα αρχηγεία των τραπεζών επικρατεί έντονη ανησυχία. Ενδεικτικό των µεγάλων αλλαγών που βρίσκονται στα σκαριά είναι ότι µόνο από δύο συστηµικές τράπεζες θα πρέπει να φύγουν σύντοµα σχεδόν 5.500 µε 6.000 όπως λέει στην «Η» υψηλόβαθµο τραπεζικό στέλεχος. Ο αριθµός των 8.000 υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός τραπεζών είναι ιδιαίτερα µεγάλος.

Όμως, σύµφωνα µε τραπεζική πηγή, «οι τράπεζες θα υποστούν ό,τι υπέστη το σύνολο του επιχειρηµατικού κόσµου τα προηγούµενα χρόνια, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε µεγάλες περικοπές στον αριθµό εργαζοµένων τους». Και συνεχίζει: «Κακά τα ψέµατα, οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν δοµή, λογική και πολιτική. Οι νέες τεχνολογίες τις βάζουν σε µια νέα εποχή. Και αναγκαστικά οι λύσεις θα είναι επώδυνες, κάτι που µέχρι τώρα το είχαν αποφύγει».

Ωστόσο παραδέχεται πως το πρόβληµα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού, όπως λέει, και τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον τα αναµενόµενα. Αυτοµάτως λοιπόν δηµιουργούνται δεύτερες σκέψεις, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλες λύσεις για να αποµακρύνουν το πλεονάζον προσωπικό.

Σηµειώνουµε ότι προ ηµερών η Τράπεζα Πειραιώς πρότεινε στον Σύλλογο Εργαζοµένων της -πρόταση που τελικά απορρίφθηκε- να παίρνουν οι υπάλληλοι άδεια άνευ αποδοχών 12 ηµερών κάθε µήνα.
Εξάλλου, αναφέρει η ίδια πηγή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει επανειληµµένα σε εθελούσιες -σε κάποιες τράπεζες τα προγράµµατα αυτά είναι «ανοιχτά» για µήνες- προκειµένου να πετύχουν υψηλό αριθµό αποχωρήσεων. Οµως πλέον έχει πέσει ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού και δύσκολα ένας εργαζόµενος π.χ. 40 ή 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αµφίβολο ότι µπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδηµα από άλλη εργασία. Ταυτόχρονα, οι απολαβές από τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου είναι σήµερα σηµαντικά χαµηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν.

Παλιά τα µπόνους έφταναν τις 400.000 – 500.000 ευρώ και σήµερα έχουν υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ για τα στελέχη. Οι ελληνικές τράπεζες -όπως και όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης- γυρίζουν σελίδα και προχωρούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραµούζης, µιλώντας για το θέµα κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε υπογραµµίσει πως οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν την επόµενη τριετία δισ. ευρώ για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.
Μάλιστα αυτή η «µεταµόρφωση» του δικτύου είναι επιβεβληµένη, και προβλέπεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει ο SSM, καθώς οι νέες τεχνολογίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος.
Στο πλαίσιο αυτό, αναµένεται να κλείσουν περισσότερα από 800 καταστήµατα και τουλάχιστον χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι θα δουν την έξοδο.

Οι επόµενοι 18 µήνες θα είναι σαρωτικοί, λένε στην «Η» τραπεζικά στελέχη. «Αυτό είναι αναµενόµενο, διότι οι τράπεζες περνούν σταδιακά στη νέα ψηφιακή εποχή. Οι απαιτήσεις της πελατείας αλλάζουν. Και µαζί τους αλλάζουν και οι προσφερόµενες υπηρεσίες. Το µεγάλο µαχαίρι θα πέσει στο δίκτυο. Οι αλλαγές έχουν δροµολογηθεί, και την επόµενη τριετία τίποτα δεν θα θυµίζει το σηµερινό τραπεζικό δίκτυο» συµπληρώνουν µε έµφαση.

Το νέο σχέδιο για δίκτυο και προσωπικό

Σύµφωνα µε το νέο πλάνο, το δίκτυο της κάθε συστηµικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 µε 300 καταστήµατα. Στο τέλος του 2017 -σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)- οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1972 καταστηµάτων. Περισσότερα λοιπόν από 800 καταστήµατα το επόµενο διάστηµα θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τέσσερις συστηµικές:
  • Η Τράπεζα Πειραιώς είχε στο τέλος του 2017 (σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΕΤ) 12.848 εργαζόµενους και 622 καταστήµατα.
  • Η Εθνική Τράπεζα 9.970 εργαζόµενους και 485 καταστήµατα.
  • Η Alpha Bank 8.431 εργαζόµενους και 469 καταστήµατα.
  • Η Eurobank 8.026 εργαζόµενους και 396 καταστήµατα.
Μάλιστα, τα στοιχεία των τελευταίων ετών είναι αποκαλυπτικά για τη συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου και τις αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Συγκεκριµένα: Το 2017 ο αριθµός των υπαλλήλων στις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica, HSBC ήταν 40.317 άτοµα και το δίκτυο αριθµούσε 2042 καταστήµατα. Το 2016 τα αντίστοιχα µεγέθη ήταν 41.119 άτοµα και 2.206 καταστήµατα. Ενώ το 2011 πριν ξεκινήσει ο κύκλος των σαρωτικών συγχωνεύσεων, οι τράπεζες άµεσα µέλη της ΕΕΤ ήταν 19, με 56.042 εργαζόµενους και 3.565 καταστήµατα.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative