Social Icons

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη


diabitis
Λίγα λόγια για την ημέρα Διαβήτη…..

H 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη έχει καθιερωθεί από τoν ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ και γιορτάζεται σε πάνω από 140 χώρες του κόσμου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (ΙDF) υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 4.000.000 ανθρώπων ετησίως.
Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Στις μέρες μας τουλάχιστον 400.000.000 άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας. Εκτιμάται ότι αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά στα 600.000.000 έως το 2040. Αυτό είναι το δυσοίωνο μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη,

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Είναι χρόνια πάθηση, έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, κλπ

Τα συνήθη συμπτώματα του Διαβήτη είναι: Πολυουρία, Πολυδιψία, έντονη πείνα, απότομη απώλεια βάρους, ξεροστομία, αίσθημα κόπωσης, θολή όραση, ναυτία, λοιμώξεις του δέρματος, απώλεια αφής των κάτω άκρων, κλπ.

Η σωστή ενημέρωση, η συστηματική άθληση και η διατροφική εκπαίδευση είναι απαραίτητα «όπλα» για την πρόληψη αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των διαβητικών.

«Η μάχη για την προστασία των ανθρώπων από το διαβήτη και τις επιπλοκές του, που επιφέρουν αναπηρίες ή και απειλούν τη ζωή, χάνεται» υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς «κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη στο πλανήτη, χάνεται».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Για περισσότερες πληροφορίες : Ροζάκη – Αγγελή 42 Λαμία – τηλέφωνο: 22310 44673.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative