Social Icons

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φέρνει πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια.

Ενός δημοψηφίσματος που το ερώτημα ήταν συνυφασμένο με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε και όχι καθαρά στην αποδοχή του σχεδίου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαπίστωση της μαζικής αποχής του σλαβικού στοιχείου αλλά και σημαντικού μέρους των Αλβανόφωνων, μπορεί να ερμηνευτεί και ως απόρριψη του προσανατολισμού της χώρας τους από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ένα δημοψήφισμα που αντί να λύσει ένα πρόβλημα εθνικής ταυτότητας, το επιτείνει.
Παρότι διατείνονται τώρα ότι νομικά το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, οι βουλευτές της ΠΓΔΜ είχαν δεσμευτεί ότι θα έθεταν σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του, όποιο και αν ήταν αυτό.

Το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν ήταν αρκετή ώστε η ψηφοφορία να θεωρηθεί έγκυρη, προσφέρει κατά συνέπεια στους αντιπάλους της συμφωνίας, την ευκαιρία να ταχθούν εναντίον της όταν η κυβέρνηση των Σκοπίων τη φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ και έτσι να ζητήσουν πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη, ο Ζοραν Ζάεφ ήδη προδιέγραψε τη πορεία που θα ακολουθήσει μεταφέροντας την προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος στη Βουλή και στη προσπάθεια να μεταπείσει τους αντιπολιτευόμενους Βουλευτές. Πράγμα καθόλα δύσκολο κατά την άποψη μου με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σύντομα σε εκλογές.

Όσον αφορά την Ελληνική πλευρά, και πρωτίστως με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «αντιφατικό», υπογραμμίζοντας τη τρομερά χαμηλή συμμετοχή αλλά και τη κυριαρχία του «Ναι» σε αυτούς τους λίγους που προσήλθαν.

Συνεχίζοντας όμως η ανακοίνωση, περιέχει τόσες θεωρίες για τους «ακραίους» και «επιθετικούς» εθνικισμούς της περιοχής και τις «πλαστές ειδήσεις», ώστε στο τέλος χάνεται το αρχικό μήνυμα της απόρριψης του σχεδίου Συμφωνίας των Πρεσπών από τους ίδιους ενδιαφερόμενους και προσπαθεί να προκαταβάλει τις εσωτερικές εξελίξεις δηλώνοντας ότι «παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα : Είναι πράγματι δεσμευμένη η ελληνική πλευρά σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών; Η ιστορία θα το δείξει και δεν είναι πολύ μακριά.

Αν οι γείτονες καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα οριζόμενα στο σχέδιο της Συμφωνίας, θα έρθει η ώρα της Ελληνικής πλευράς να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δεδομένου της προσήλωσης των ηγετικών στελεχών της ΝΔ στη λύση με σύνθετη ονομασία συμπεριλαμβανομένου της λέξης Μακεδονία, της ρητορικής διγλωσσίας μεταξύ δηλώσεων σε διεθνή φόρα ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία αν ψηφιστεί στην Ελλάδα και των δηλώσεων εντός της χώρας ότι δεν πρόκειται να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς το τι θα πράξουν ή δεν θα πράξουν όταν πρέπει, για να μην παραδοθεί η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας αλλά και να ματαιωθούν οι όποιες αλυτρωτικές τάσεις των Σκοπίων και των λοιπών βορείων και ανατολικών γειτόνων μας.

Από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων, τα πράγματα ήταν και είναι πάντα ξεκάθαρα: ουδεμία παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, άρση της εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση αν επιχειρηθεί να κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή για κύρωση. Οποιαδήποτε λύση περιέχει τη λέξη Μακεδονία, σηματοδοτεί αλυτρωτισμό και δεν είναι αποδεκτή από εμάς.

Τέλος, η συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Κυβέρνηση δεν είναι συνδιαλλαγή θέσεων πολιτικών ή κυβερνητικών αλλά ειλικρινή συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο για μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με σαφείς διακριτούς ρόλους και ιδεολογικές προσεγγίσεις, για την ανάταξη της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της αντιμετώπισης ζητημάτων καθημερινότητας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση για την Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι σε περίπτωση οριστικού ενταφιασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΠΓΔΜ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, η ευθύνη δεν θα βαρύνει τη χώρα μας και η οποιαδήποτε νέα συζήτηση για την επίλυση τίθεται πλέον σε νέα βάση.

Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης

Γραμματέας Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης &
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Πολιτευτής Φθιώτιδας


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative